Μια super babysitter μοιράζεται τα μυστικά της για να βρεις εργασία με τις καλύτερες προϋποθέσεις!
1) Περιγράψτε μας με λίγα λόγια εσάς και την οικογένειά σας.
Ονομάζομαι Κασσιανή. Είμαι 26 χρόνων και προέρχομαι από πολύτεκνη οικογένεια. Μεγάλωσα στη Λέσβο και είμαι τελειόφοιτη Μουσικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μουσικοπαιδαγωγός και καθηγήτρια Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα).
2) Πως ανακαλύψατε την Paramana και για ποιους λόγους την προτιμήσατε στην αναζήτηση για εύρεση εργασίας.
Αναζητώντας μέσω διαδικτύου πλατφόρμες οι οποίες θα είναι αποκλειστικά για νταντάδες, σχεδόν αμέσως βρέθηκα με λογαριασμό στην paramana, καθώς ήταν εύχρηστη και απλή. Επιπλέον μου έκανε θετική εντύπωση ότι ο καθένας έχει το λογαριασμό του και είναι υπεύθυνος για τη διαχείρισή του, μου άρεσε πάρα πολύ η εφαρμογή με τις χιλιομετρικές αποστάσεις και τους χάρτες και κυρίως η άψογη εξυπηρέτηση του προσωπικού της εταιρίας σε όλες μου τις ερωτήσεις!
3) Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό για το ζευγάρι να έχουν λίγο χρόνο μόνοι τους χωρίς τα παιδιά; Για ποιους λόγους;
Το θεωρώ αναγκαίο το ζευγάρι να περνάει χρόνο μόνο του και να επενδύουν σε πράγματα που τους ευχαριστούν. Ένα η περισσότερα παιδιά, έχουν πολλές ευθύνες, χρειάζονται πολύ χρόνο και ενέργεια κι όλα αυτά καθημερινά, πράγμα εύκολο στο να δημιουργηθεί ένας τοίχος στην προσωπική ζωή του ζευγαριού. Αφιερώνοντας χρόνο ο ένας σύντροφος στον άλλον, ανανεώνεται συνεχώς η σχέση, μένει σε ρέουσα μορφή – και δεν βαλτώνει λόγω καθημερινότητας – κι όλο αυτό ίσως τους δίνει τη δύναμη να γίνονται όλο και καλύτεροι γονείς και σίγουρα πιο ευτυχισμένοι. Πιστεύω ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν τους γονείς τους ευτυχισμένους μαζί. Γονείς, αφιερώστε χρόνο στο «μαζί»!
4) Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς που είναι επιφυλακτικοί με την εύρεση νταντάς μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας; Τι πρέπει να προσέχουν κατά τη διαδικασία αναζήτησης;
Αντιλαμβάνομαι ότι για μια μαμά (σίγουρα) στην Ελλάδα, η ιδανική νταντά θα ήταν, η μαμά της ή η κόρη της αδερφής της ή τέλος πάντων κάποια που θα την ήξερε πάρα πολύ καλά για να την εμπιστευτεί. Η εμπιστοσύνη για το «ποιον θα βάλω στο σπίτι μου» είναι αυτό που κάνει τους γονείς επιφυλακτικούς, κατά την άποψή μου. Όχι ότι αυτό δεν είναι σημαντικό, αλλά το ερώτημα θα πρέπει να αλλάξει λιγάκι: «με ποιον περνάνε καλύτερα τα παιδιά μου»;
Σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για νταντάδες γνωρίζεις από την αρχή ότι έχουν εγγραφεί άτομα που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό για το οποίο ψάχνεις κι ανησυχείς, να κρατήσουν δηλαδή τα παιδιά σου ασφαλή, να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί τους. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι πληρούν και τις προδιαγραφές της οικογένειάς σου, γι’ αυτό και η διαδικασία της αναζήτησης νταντάς δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Αρχίζει λοιπόν η αναζήτηση, και βλέπεις πολλές φωτογραφίες.
Πάρα πολλές φωτογραφίες που ίσως και να συνοδεύονται από αξιολογήσεις. Βγάζεις τα συμπεράσματά σου, επιλέγεις τα άτομα που σε «κέρδισαν» με την πρώτη ματιά και τα καλείς στο σπίτι σου για την πρώτη ζωντανή επαφή. Η χειραψία, το βλέμμα, το χαμόγελο, η συνέπεια στο ραντεβού αλλά και η εμφάνιση τη στιγμή του καλωσορίσματος θα δώσουν σημαντικά στοιχεία για το ενδιαφερόμενο άτομο και κατά πόσο ταιριάζετε όλοι μεταξύ σας. Μην ξεχνάμε όμως και το άγχος των νταντάδων που μπορεί να τις κάνει να είναι πιο… σφιγμένες.
Αφού μιλήσουν οι γονείς με την ενδιαφερόμενη, έχει σειρά η επικοινωνία με το παιδί. Ως γονιός και ως ο άνθρωπος που έχει ζήσει τις περισσότερες στιγμές μαζί με το παιδί, είσαι ο πλέον κατάλληλος να γνωρίζεις τι θέλει και πως το θέλει το παιχνίδι -γιατί για παιχνίδι έρχεται- εκείνη τη στιγμή που έρχεται η νταντά. Πιστεύω ότι η διαίσθηση του γονιού είναι ο καθοριστικός παράγοντας επιλογής νταντάς. Πέρα από αυτό όμως, βλέπεις και πως λειτουργεί η κατάσταση. Για παράδειγμα, θέλει το παιδί να είναι μαζί της; Εκείνη ασχολείται με τα ενδιαφέροντά του; Πώς παίζουν;
Ο γονιός μπορεί να είναι μαζί με το παιδί και την νταντά αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να τους αφήσει και λιγάκι μόνους τους. Ύστερα, επικοινωνώντας με το παιδί, ο γονιός θα καταλάβει αν περάσαν όμορφα. Ειλικρινά πιστεύω ότι μέσα σε μια ώρα το πολύ θα έχει γίνει σαφές αν η νταντά ταιριάζει με την οικογένειά του.
Υ.Γ.: Μην περιορίζεστε μόνο σε θηλυκές νταντάδες. Για τα αγόρια θα ήταν πολύ ωραίο να περνάνε δημιουργικά με άντρες παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς κτλ.
5) Τι συμβουλές θα δίνατε στις υποψήφιες Babysitters ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν εργασία; Τι πρέπει να προσέχουν όσον αφορά την αρχική επικοινωνία τους με τους γονείς;
Απαντώ ως νταντά:
- Καθώς η φωτογραφία είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο γονιός, είναι απαραίτητο η ενδιαφερόμενη να χρησιμοποιεί φωτογραφία που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αν ο γονιός έχει δει κάτι εντελώς διαφορετικό μπροστά στην πόρτα του από αυτό που ήδη ξέρει και περίμενε από τη φωτογραφία, δεν του δίνεις ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος είσαι και τι προσδοκίες να έχει εκείνος από εσένα.
- Έχεις πάει να γνωρίσεις μια οικογένεια και συγκεκριμένα τα παιδιά. Είσαι εκεί για τα παιδιά. Θεωρώ, ότι είναι σημαντικό να δώσεις χρόνο στην επικοινωνία σου με εκείνα και να προσπαθήσεις να καταλάβεις αν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες τους.
- Ξεκαθαρίζεις από την αρχή το πρόγραμμά σου, τις απαιτήσεις σου, τις δυνατότητές σου και λες αυτό που θέλεις ή σε απασχολεί. Συζητάς τα πάντα με τους γονείς προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη η σχέση σου μαζί τους αλλά και να ξέρεις τι σε περιμένει.
- Η εμφάνιση σε μια τέτοια δουλειά, όπως και σε όλες, είναι σημαντικό κομμάτι. Στη συγκεκριμένη είναι πολύ απλό! Έχεις φόρμες; Φόρα τες, ντύσου χαλαρά, χωρίς αρώματα και υπερβολικό make up.
- Να είσαι συνεπής στο ραντεβού σου. Υπάρχει και ο παράγοντας τύχη/ατυχία αλλά ευτυχώς υπάρχουν και τα κινητά για να ειδοποιήσεις!
Σου αρέσει να εργάζεσαι με παιδιά; Στην www.paramana.eu θα βρεις καθημερινά δεκάδες αγγελίες για αναζήτηση babysitter, δασκάλου, ειδικού παιδαγωγού. Κάνε σήμερα δωρεάν εγγραφή στη μεγαλύτερη πλατφόρμα αγγελιών από γονείς.