Είσαι σίγουρη ότι δεν έχεις στρες ή ότι έχεις λίγο, μέσα στα φυσιολογικά όρια. Μάθε ποιες είναι οι ενδείξεις ότι πάσχεις από υπερβολικό άγχος.
Συνεργάστηκε ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης.
1. Πονοκέφαλος το Σαββατοκύριακο
Η ξαφνική μείωση στο στρες μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Ακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα ύπνου και φαγητού με τις καθημερινές για να ελαχιστοποιήσεις άλλες πιθανές αιτίες.
2. Έντονες κράμπες περιόδου
Οι πιο στρεσαρισμένες γυναίκες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από επώδυνες κράμπες περιόδου συγκριτικά με όσες έχουν λιγότερη ένταση, όπως διαπιστώνεται σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι ερευνητές θεωρούν υπεύθυνη την ορμονική διαταραχή που προκαλεί το στρες. Η άσκηση μπορεί να σε ανακουφίσει από τις κράμπες και το στρες μειώνοντας τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.
3. Πόνος στο στόμα
Ο πόνος στη γνάθο μπορεί να οφείλεται από τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), που συνήθως συμβαίνει την ώρα του ύπνου και μπορεί να επιδεινωθεί από το στρες. Ρώτησε τον οδοντίατρό σου αν πρέπει να βάλεις ειδικό μασελάκι για τον ύπνο – σχεδόν το 70% των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν μειώνουν ή σταματούν εντελώς το τρίξιμο των δοντιών.
4. Εφιάλτες και παράξενα όνειρα
Όταν είσαι αγχωμένη, ξυπνάς πιο συχνά, διαταράσσοντας τη διαδικασία του ύπνου και επιτρέποντας την εμφάνιση δυσάρεστων ονείρων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Προσπάθησε να κοιμάσαι 7 με 8 ώρες και απόφευγε την καφεΐνη και το αλκοόλ όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου.
5. Ουλίτιδα
Σύμφωνα με μελέτη, οι στρεσαρισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του περιοδοντίου. Τα χρόνια αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλη μπορεί να βλάψουν το ανοσοποιητικό και να επιτρέψουν τη διείσδυση βακτηρίων στα ούλα, λένε οι ερευνητές. Αν δουλεύεις πολλές ώρες και τρως το φαγητό σου πάνω στο γραφείο σου, έχε εύκαιρη μια οδοντόβουρτσα. Και προστάτεψε το στόμα σου με το να κοιμάσαι και να ασκείσαι περισσότερο, κάτι που μειώνει το στρες.
Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr