Η μητρότητα είναι η πιο απαιτητική αλλά και η πιο συναρπαστική εμπειρία που θα μπορούσε να έχει μια γυναίκα.
Ξέρετε το συναίσθημα: Ο σύντροφός σας δίπλα σας ροχαλίζει και εσείς είστε ξύπνια παίζοντας 100 διαφορετικά σενάρια στο μυαλό σας σχετικά με τη μητρότητα. Αν νιώθετε ότι σας τρελαίνουν οι φόβοι και οι ανησυχίες έχετε υπόψη σας ότι το άγχος που βιώνετε αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι συνήθως ενθουσιασμένες αλλά φοβούνται παράλληλα τα πάντα την ίδια στιγμή. Ποιες είναι οι βασικές ανησυχίες μιας μέλλουσας μαμάς;
«Κι αν δεν είμαι καλή μαμά;»
Μπορεί να φαντάζεστε το εξής: το παιδί σας ως έφηβος να κλείνει την πόρτα πίσω του ουρλιάζοντας τη φράση «σε μισώ!» Ή το μικρό σας να ξεσπά στη μέση του δρόμου και εσείς να είστε ανήμπορες να το σταματήσετε επειδή δεν ξέρετε πώς. Κάθε γυναίκα σκέφτεται και ανησυχεί για δεκάδες πράγματα, αλλά χρειάζεται να έχετε πίστη στο γεγονός ότι η ανατροφή των παιδιών είναι συνήθως ενστικτώδης και εξελίσσεται καθώς μαθαίνετε το παιδί σας καλύτερα. Δεν μπορείτε να γνωρίζετε τα πάντα όταν το μωρό σας γεννηθεί, γι ‘αυτό μην ανησυχείτε για το τι πρόκειται να συμβεί. Οι ενοχές για τις μαμάδες είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής. Το σκεπτικό όμως πως πρέπει να κάνετε τα πάντα τέλεια επειδή θα γίνετε μαμά είναι λάθος. Χαμηλώστε τον πήχη. Δεν υπάρχει τέλεια μητέρα. Λάθη θα γίνουν. Αλλά αν αφήσετε τις ενοχές να σας βασανίζουν θα κατακρίνετε πάντα τον εαυτό σας ότι τίποτα δεν κάνετε σωστά.
«Κι αν δεν νιώσω ποτέ δεσμό με το μωρό μου;»
Αυτό αφήστε το πάνω στη βιολογία του οργανισμού σας, ο οποίος αναλαμβάνει κατά τη διάρκεια του τοκετού να εκκρίνει ορμόνες όπως η οξυτοκίνη (γνωστή ως η ορμόνη της αγάπη) προκαλώντας τον απόλυτο δεσμό με το νεογέννητό σας. Ο δεσμός μεταξύ σας δεν είναι μια συνειδητή απόφαση που λαμβάνετε, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει και αυτό είναι ένα από τα πιο φυσικά πράγματα στον κόσμο. Γενικά όμως έχετε υπόψη σας ότι η σχέση σας με το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να αναπτυχθεί όπως και κάθε άλλη σχέση.
«Φοβάμαι τον πόνο της γέννας»
Ο γιατρός ή η μαία σας είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι να σας δώσουν όποια πληροφορία χρειάζεστε για τη διαδικασία του τοκετού, αλλά και για τα μέσα που υπάρχουν πλέον για την ανακούφιση του πόνου.
«Φοβάμαι μήπως αλλάξει το μωρό τη σχέση μου με τον άντρα μου»
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μωρό αλλάζει τη σχέση του ζευγαριού. Ακόμα και αυτή η καλή αλλαγή που συμβαίνει όταν είστε νέοι γονείς είναι αγχωτική και πιεστική. Έτσι τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο εύκολη; Ξεκινήστε να μιλάτε γι ‘αυτό μεταξύ σας από νωρίς ώστε να μπορείτε να καταλάβετε τις ανησυχίες και τους φόβους του άλλου. Αφιερώνετε χρόνο και οι δυο ώστε η σχέση σας να παραμένει ισχυρή. Από τη στιγμή που το μωρό θα μπορεί να μείνει με μία νταντά (ή με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας), βγαίνετε έξω μαζί με τον σύντροφό σας. Όσον αφορά στη σεξουαλική σας ζωή ορμονικά, ίσως τους πρώτους μήνες να ενδιαφέρεστε περισσότερο για το μωρό σας από το σύζυγό σας. Θα αφιερώνετε τόσο πολύ χρόνο στο μωρό σας που σωματικά και συναισθηματικά δεν θα έχετε την ενέργεια για σεξ, αλλά αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό.
«Κανείς από τους φίλους μου δεν έχει μωρό. Φοβάμαι ότι θα δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ μας, και δεν θέλω να χάσω τους καλύτερους φίλους μου.»
Όπως και με κάθε αλλαγή της ζωής, ένα μωρό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σας. Η αλήθεια είναι ότι μερικοί από τους φίλους σας θα είναι ενθουσιασμένοι και μπορεί να σας βοηθήσουν, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Όμως και εσείς τους πρώτους μήνες δεν θα έχετε την ίδια ενέργεια να δεχτείτε τους φίλους σας. Αποδεχτείτε αυτή την αλλαγή αλλά μην κόψετε τις επαφές με τους φίλους σας. Δείτε το απλώς ως μια μεταβατική περίοδο της ζωής σας.
«Τι γίνεται αν δεν μπορώ να θηλάσω;»
Η πλειοψηφία των γυναικών έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν γιατί είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Ο γυναικείος οργανισμός έχει σχεδιαστεί για να θηλάζει μωρά. Απλώς μερικές γυναίκες χρειάζονται κάποια βοήθεια. Αν έχετε πρόβλημα μετά από δύο ή τρεις ημέρες με το θηλασμό μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Η πρώτη εβδομάδα είναι δύσκολη. Ζητήστε βοήθεια από έμπειρες μαίες πιστοποιημένες σε ζητήματα θηλασμού. Κάποιες έρχονται και στο σπίτι σας και σας δείχνουν όλους τους πιθανούς τρόπους να θηλάσετε και να τα καταφέρετε.
«Φοβάμαι μήπως το μωρό μου δεν γεννηθεί υγιές.»
Αυτό είναι ένας από τους πιο πραγματικούς φόβους που αντιμετωπίζει μια νέα μητέρα αλλά οι στατιστικές είναι με το μέρος σας. Μόνο 1 στα 33 μωρά γεννιέται με συγγενή ανωμαλία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο σημαίνει ότι οι πιθανότητες να γεννηθεί ένα μωρό υγιές είναι υπέρ σας. Εξάλλου με τη χρήση της ιατρικής τεχνολογίας που υπάρχει στη διάθεσή σας, μπορεί να αποκλείσει τέτοιες πιθανόητες από πολύ νωρίς.
«Πώς θα καταφέρω να μείνω ξύπνια τις άγρυπνες νύχτες που το μωρό δεν θα κοιμάται;»
Θα χρειαστεί μια προσαρμογή και για σας και για το μωρό σας αλλά αν είστε συνεπείς με τη διατροφή και τις ώρες ύπνου του το μωρό σας θα αποκτήσει μία σταθερή ρουτίνα και θα μπει σε ένα πρόγραμμα.
«Πώς θα βρίσκω την ενέργεια να τα προλαβαίνω όλα;»
Πρέπει να το αποδεχτείτε: δεν θα τα προλαβαίνετε. Η μητρότητα είναι συναρπαστική, προκαλεί δέος και αλλάζει τη ζωή σας, αλλά σας αποστραγγίζει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Προετοιμάστε τον εαυτό σας από τώρα ότι δεν θα είναι όλα στην εντέλεια. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια, μην τα κάνετε όλα μόνες σας. Με ένα καλό σύστημα υποστήριξης και έναν καλό προγραμματισμό θα τα καταφέρετε μια χαρά.