Όταν οι γυναίκες γίνονται μητέρες δεν αλλάζει μόνο το σώμα τους αλλά και η ψυχοσύνθεσή τους. Και βέβαια αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς τη μεταβολή των ορμονών που προκαλεί μια εγκυμοσύνη. Το εντυπωσιακό αντιθέτως είναι πως κάποιες αλλαγές μπορεί να είναι μόνιμες!
Προφανώς δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να αποτρέψουν μια γυναίκα από το να γίνει μητέρα, καλό όμως θα ήταν να τις έχουμε υπόψιν μας για να είμαστε προετοιμασμένες. Εξάλλου συμβαίνουν σε όλες μας. Μια παλιά πεποίθηση ήταν πως μετά την γέννα οι ορμόνες επανέρχονται στα πριν την εγκυμοσύνη επίπεδα, κάτι όμως που τώρα διαψεύδεται από την επιστήμη. Τα συναισθήματα μας, ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος και κάποιες αλλαγές στο σώμα μας έρχονται για να μείνουν. Είναι μια εμπειρία ζωής που μας αλλάζει.
Ο εγκέφαλος αλλάζει
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει ο φλοιός του εγκεφάλου. Και ενώ θα περίμενε κανείς να μεγαλώνει (δεδομένου ότι αναλαμβάνουμε και νέες υποχρεώσεις που απαιτούν νέες δεξιότητες), συμβαίνει το αντίθετο. Σύμφωνα με το περιοδικό Science όταν οι γυναίκες αποκτούμε το πρώτο μας παιδί, η «αρχιτεκτονική» του εγκεφάλου αλλάζει. Μάλιστα συρρικνώνεται το κέντρο που ανταποκρίνεται στα κοινωνικά ερεθίσματα.
Κι ενώ κάποιος υποθέτει πως αυτό σημαίνει ότι μειώνονται οι ικανότητες, ισχύει το αντίθετο. «Επαναπρογραμματίζεται» ο εγκέφαλος έτσι ώστε να ανταποκρίνεται γρηγορότερα στις ανάγκες του μωρού και να αντιλαμβάνεται την οποιαδήποτε απειλή από το περιβάλλον που αφορά το μωρό. Σε κάποιες γυναίκες επανέρχεται στα επίπεδα που ήταν πριν μετά από δύο χρόνια, ενώ σε κάποιες μένει για πάντα.
Ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης
Η ορμόνη που μας επιτρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλο αυξάνεται όταν οι γυναίκες γίνονται μητέρες. Οι επιστήμονες ερευνούν αν παραμένει για πάντα μετά την γέννα των παιδιών ή αν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Atlantic, όταν τα παιδιά γεννιούνται η ωκυτοκίνη στο σώμα των μαμάδων φτάνει στο ανώτερο δυνατό σημείο. Δεν έχει καμία σημασία πόσο ερωτευμένη είναι με τον σύντροφό της ή πόσο αγαπάει τους άλλους στη ζωή της. Η ωκυτοκίνη χτυπάει κόκκινο.
Όσο περισσότερο περιποιούνται τα παιδιά τους, η ορμόνη αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Είτε παραμένει για καιρό είτε όχι, παράλληλα γίνονται κι άλλες αλλαγές στον εγκέφαλο που προκαλούν το αίσθημα της αγάπης προς το μωρό.
Άλλες αλλαγές στο σώμα
Σύμφωνα με το περιοδικό Health κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανοίγει ο θώρακας για να χωρέσει καλύτερα το μωρό. Ανοίγει η μέση και φαρδαίνουν οι γοφοί. Έτσι ακόμα και αν επανέλθουμε στο αρχικό μας βάρος μπορεί το σώμα να μην επανέλθει εντελώς. Επίσης, είναι πιθανό να φορέσουμε και μεγαλύτερο νούμερο στα παπούτσια!
Αλλάζει και το στήθος
Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, εκείνο που σίγουρα αλλάζει είναι το στήθος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά στον θηλασμό το στήθος μπορεί να αυξηθεί και κατά δύο νούμερα! Ωστόσο, αν σταματήσει κανείς να θηλάζει σταδιακά επανέρχεται στο κανονικό του μέγεθος. Επειδή όμως οι ιστοί έχουν διασταλεί πριν, το στήθος δεν παραμένει τόσο σφριγηλό όσο πριν την εγκυμοσύνη.