Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάτι που φαίνεται παράδοξο: ενώ η πρώτη εγκυμοσύνη ήρθε εύκολα, προσπαθούν για δεύτερο παιδί για αρκετό καιρό χωρίς επιτυχία.
Πρόκειται για τη λεγόμενη “δευτεροπαθή υπογονιμότητα”, μια απρόσμενη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος και ανησυχία.
“Γιατί δεν μπορώ να μείνω πάλι έγκυος; Γιατί συμβαίνει αυτό τώρα;”
Η ηλικία της μητέρας
Αν μια γυναίκα έμεινε εύκολα έγκυος στα 35 της, δε σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει εξίσου εύκολα και στα 40 της. Είναι δεδομένο ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να μείνει έγκυος γιατί οι ωοθήκες αρχίζουν να “κουράζονται”, δηλαδή τα ωάρια είναι λιγότερα σε αριθμό και χαμηλότερης ποιότητας.
Πολυκυστικές ωοθήκες
Κάποιες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να μην έχουν ωορρηξία κάθε μήνα, ειδικά μάλιστα αν ο κύκλος τους είναι μεγαλύτερος από 35-40 ημέρες. Όπως είναι γνωστό, χωρίς ωορρηξία δεν μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη.
Χαμηλό απόθεμα ωοθηκών
Κάποιες γυναίκες, ακόμα και μικρότερης ηλικίας, έχουν χαμηλότερο απόθεμα ωοθηκών. Αυτό μπορεί να μη στάθηκε εμπόδιο στην πρώτη εγκυμοσύνη τους, αλλά να τις δυσκολεύει για τη δεύτερη.
Νέες ασθένειες, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργικές επεμβάσεις
Αν προκύψουν αλλαγές στην υγεία της γυναίκας, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά της. Για παράδειγμα, αν προκύψουν προβλήματα στο θυρεοειδή, αν χρειαστεί να πάρει κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν κάνει κάποιο γυναικολογικό χειρουργείο (ινομυώματα, κύστη ενδομητρίωσης κλπ), όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθειά της για δεύτερο παιδάκι.
Ανδρικός παράγοντας
Και στους άντρες παρατηρούμε μια πτώση της γονιμότητας όσο μεγαλώνει η ηλικία τους. Συνήθως αυτό δεν είναι τόσο έντονο όπως στις γυναίκες, όμως η ανδρική υπογονιμότητα είναι το κύριο αίτιο σε αρκετά ζευγάρια που απέκτησαν ένα παιδί με φυσιολογική σύλληψη, αλλά δεν μπορούν να επιτύχουν δεύτερη εγκυμοσύνη.
Και τώρα τι κάνουμε;
Πολλές γυναίκες σκέφτονται “αφού έμεινα έγκυος μία φορά, θα ξαναμείνω”. Η’ ενδεχομένως έτσι να τους συμβουλεύει το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Αυτό ακούγεται λογικό, όμως αν περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, τότε πια θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής. Η διερεύνηση της υπογονιμότητας και οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν πλέον να δώσουν τη λύση και να βοηθήσουν τα ζευγάρια να αποκτήσουν το πολυπόθητο αδερφάκι για το πρώτο παιδάκι τους.
Χαρακτηριστικά, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα λόγια μια ασθενούς μου, που απέκτησε το δεύτερο παιδάκι της, το γιο της, με εξωσωματική, ενώ η κόρη της είχε έρθει φυσιολογικά.
“Το δεύτερο παιδί το θέλαμε ίσως περισσότερο και από το πρώτο, θέλαμε οπωσδήποτε ένα αδερφάκι για την κόρη μας. Προσπαθούσαμε ήδη 2 χρόνια και κάθε μήνα που αδιαθετούσα και δεν είχα μείνει έγκυος στενοχωριόμουνα πολύ.
Όταν σας γνωρίσαμε και πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε, άλλαξε όλη μου η ψυχολογία, ένιωσα ότι έφυγε όλο το βάρος από πάνω μου. Είπα “δε θα κάτσω να στεναχωρηθώ όπως τους προηγούμενους μήνες που προσπαθούσαμε, δε θα το αφήσω στην τύχη του αυτό το ζήτημα”.
Ένιωσα ότι θα βγω νικήτρια από όλο αυτό. Είχα ήδη μείνει έγκυος μια φορά φυσιολογικά και αυτό μέτρησε πολύ θετικά στην ψυχολογία μου, ένιωσα ότι έχω περισσότερες πιθανότητες, είχα το αίσθημα του νικητή.
Ξέρω ότι πολλές κοπέλες σκέφτονται ότι “αφού έμεινα μια φορά έγκυος, θα ξαναμείνω”. Και περιμένουν. Νομίζω ότι έτσι βγαίνουν χαμένες. Ήθελα 2ο παιδί, έκανα μία εξωσωματική, πέτυχε και τώρα έχω το παιδί μου – άλλες κοπέλες ακόμα το περιμένουν. Ελπίζω να διαβάσουν αυτά τα λόγια και να το αποφασίσουν!”
Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας
Επιστημονικά Υπεύθυνος ΜΙΥΑ “Γέννημα IVF”