Κατά τη διάρκειά της, οι αλλαγές είναι πρωτόγνωρες και πιθανά μας τρομοκρατούν δημιουργώντας μας πολλές απορίες.
Από τη δρα Μαρία Αθ. Ψωμά, ιατρό-βιοπαθολόγο (psoma.gr).
Η περίοδος της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι η πιο χαρούμενη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Κατά τη διάρκειά της, όμως, οι αλλαγές είναι πρωτόγνωρες για όλες μας και πιθανά μας τρομοκρατούν δημιουργώντας μας πολλές απορίες.
H επιστήμη πια αποδεικνύει ότι η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και το τετράμηνο πριν από αυτήν επηρεάζει καθοριστικά την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και τη συμπεριφορά του μετά. Ό,τι τρώμε και πίνουμε κατά τη διάρκεια των 13 μηνών (4 μήνες πριν από τη σύλληψη και 9 μήνες η εγκυμοσύνη) είναι αυτό που θα διαμορφώσει την υγεία του παιδιού μας.
Τι ισχύει σήμερα για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
▶ Το α’ τρίμηνο, ακόμα και αν δεν αλλάξεις τη θερμιδική πρόσληψη, μπορεί να πάρεις 1-2 κιλά, γιατί το σώμα αποθηκεύει λίπος προνοώντας για τους επόμενους μήνες, που το μωρό θα είναι μεγαλύτερο και θα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια.
▶ Κάτι πολύ σημαντικό για κάθε έγκυο είναι η συνειδητοποίηση ότι όσο πιο πολύ και λάθος τρώμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο πιο “δυσάρεστο” γίνεται το περιβάλλον για το μωρό, αυξάνοντας τις πιθανότητες για γέννηση μωρού με μεγάλο βάρος (μακροσωμία), αυξημένο ποσοστό λίπους και μικρότερη μυϊκή μάζα.
▶ Έρευνες έδειξαν ότι όσο πιο πολύ βάρος παίρνει η εγκυμονούσα τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει το παιδί να γίνει παχύσαρκο ως ενήλικας. Αυτό γιατί οι ρυθμίσεις του λιπώδους ιστού και του μεταβολισμού γίνονται ήδη από μέσα στη μήτρα και εξαρτώνται από την πληθώρα των θρεπτικών στοιχείων της ή όχι.
▶ Υπάρχουν ακόμα και έρευνες που δείχνουν ότι το αυξημένο σωματικό βάρος της μητέρας στην εγκυμοσύνη συνδέεται και με διαταραχές νευρολογικές του παιδιού στην ενήλικη ζωή του, όπως:
διαταραχές ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, κατάθλιψη, άγχος, αυτισμός, μαθησιακές δυσκολίες, ακόμα και νοσήματα, όπως Alzheimer και Parkinson.
Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr