Είναι ένα από τα πλέον συχνά ερωτήματα κι η απάντηση είναι γενικά ΝΑΙ, μπορείτε να συνεχίζετε να θηλάζετε το πρώτο σας παιδί κατά τη διάρκεια της επόμενης εγκυμοσύνης. Το ερώτημα επιστρέφει ξανά και ξανά σε γυναικολόγους και παιδιάτρους, ακόμα και από την ίδια μαμά, στην οποία ο περίγυρος δημιουργεί συνεχώς ανασφάλεια και αμφιβολίες.
«Είναι ασφαλές να θηλάζετε ενώ είστε έγκυος; Πώς θα επηρεάσει αυτό το έμβρυο; Πώς θα επηρεάσει αυτό το παιδί μου; Μπορώ να θηλάσω δύο παιδιά ταυτόχρονα;»
Όπως είναι γνωστό, ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει ήπιες συσπάσεις της μήτρας. Ωστόσο, σε μια ομαλή εγκυμοσύνη, αυτές οι συσπάσεις δεν προκαλούν ανησυχία δεδομένου ότι δεν προκαλούν πρόωρο τοκετό.
Οι συσπάσεις της μήτρας προκαλούνται από τη δράση της ορμόνης ωκυτοκίνης. Η ποσότητα της ωκυτοκίνης που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι τόσο μικρή που δεν αρκεί για να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Ταυτόχρονα, οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης στη μήτρα δεν είναι ώριμοι στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Οι συσπάσεις αυτές είναι μικρές, ακίνδυνες για το έμβρυο και δεν αυξάνουν την πιθανότητα αποβολής.
Οι ερωτικές επαφές από την άλλη, που επιτρέπονται κατά την εγκυμοσύνη, προκαλούν στη μήτρα ώσεις και σε περίπτωση οργασμού εντονότερες συσπάσεις σε σχέση με το θηλασμό, που δεν προκαλεί τίποτα.
Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάσουμε τους κινδύνους από τη συνέχιση του θηλασμού; (Εννοείται πάντα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο μας).
· Εάν η κύηση θεωρείται αυξημένου κινδύνου για αποβολή ή πρόωρο τοκετό.
· Εάν κυοφορούμε δίδυμα.
· Εάν ο ιατρός έχει απαγορεύσει τις ερωτικές επαφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
· Εάν υπάρχουν συμπτώματα όπως αιμορραγία ή πόνος.
· Εάν ο οργανισμός της μητέρας είναι καταβεβλημένος ή έχει αρχίσει να χάνει βάρος.
📍 ΠΟΤΕ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συστήνεται «αποκλειστικός μητρικός θηλασμός έως την ηλικία των 6 μηνών και στη συνέχεια εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, ταυτόχρονα με διατήρηση του μητρικού θηλασμού, έως την ηλικία των 2 ετών ή και περισσότερο».
Όπως καταλαβαίνουμε από τον ορισμό τα χρονικά όρια που τίθενται πολλές φορές από τους ενήλικες για θηλασμό έως τον 6ο ή τον 12ο μήνα είναι τελείως αυθαίρετα και χωρίς επιστημονική βάση. Το παιδί θα απογαλακτίσει από μόνο του όταν θα είναι αναπτυξιακά έτοιμο γι’ αυτό το βήμα, είτε αυτό γίνει τον 9ο μήνα ζωής είτε τον 3ο χρόνο.
Μετά τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού θα πρέπει η μητέρα να αφουγκραστεί και τις δικές της ανάγκες. Δηλαδή μπορεί η μητέρα να μην θέλει να συνεχίσει να θηλάζει από ένα σημείο κι έπειτα και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό.
Προτού αποφασίσουμε για τη διακοπή του θηλασμού θα πρέπει να υπολογίσουμε παράγοντες όπως η ηλικία και η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και κυρίως το αν η διακοπή του θηλασμού είναι πραγματική εσωτερική μας ανάγκη ή προκύπτει από την πίεση που μας ασκούν τα καθιερωμένα κοινωνικά πρότυπα και οι αντιλήψεις.
📍 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ! ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
· Ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην εντονότερη κόπωση, καθώς απαιτείται περισσότερη ενέργεια.
Φροντίστε για επαρκή διατροφή και ξεκούραση. Ο σύζυγος και οι συγγενείς θα πρέπει στηρίζουν τη μητέρα πολύ περισσότερο και να πάρουν από πάνω της το κύριο βάρος των οικιακών εργασιών. Καλό θα ήταν η μαμά να συμβουλευτεί διατροφολόγο για να μην προκύψουν διατροφικά ελλείμματα. Συμπληρώματα διατροφής βιταμινών, σιδήρου, ασβεστίου, ωφέλιμων λιπαρών είναι αποδεκτό να χρησιμοποιηθούν.
Ο θηλασμός δεν στερεί θρεπτικά συστατικά από το έμβρυο. Η εγκυμοσύνη δεν στερεί θρεπτικά συστατικά από το μητρικό γάλα.
· Η κόπωση είναι ένα φυσιολογικό μέρος όλων των κυήσεων. Είναι βάσιμος ο φόβος ότι ο θηλασμός θα επιφέρει επιπλέον κούραση.
Ωστόσο, ο θηλασμός δεν είναι κουραστικός από μόνος του. Το να ξαπλώσετε για να θηλάσετε μπορεί πραγματικά να σας εξασφαλίσει ότι θα έχετε μια επιπλέον ξεκούραση. Χρησιμοποιείστε το θηλασμό για το συμφέρον σας !
· Φροντίστε για την κατάλληλη πρόσληψη θερμίδων, η οποία εξαρτάται και από την ηλικία του παιδιού. Απαιτούνται 500 θερμίδες επιπλέον ανά ημέρα για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες λόγω του θηλασμού. Αυτές οι θερμίδες είναι επιπρόσθετες των 350 επιπλέον θερμίδων που χρειάζεται η μητέρα κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου της κύησης και των 450 θερμίδων που απαιτούνται κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου.
Κυριάκος Δουλγέρης, Παιδίατρος (ευχαριστούμε θερμά)