Υπάρχουν τόσο ωραία πράγματα που σου θυμίζουν ότι έγινες μαμά! Και δυστυχώς μερικά που κυριολεκτικά σου τη δίνουν στα νεύρα. Ευτυχώς για τα δεύτερα υπάρχουν τρόποι απαλλαγής!
Δεν είναι μόνο η αύξηση βάρους και η κατακράτηση υγρών που μπορεί να αλλάξει το σώμα και γενικά την εικόνα σου. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι κι αυτές υπεύθυνες για κάποια από τα αισθητικά προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνεχίζουν να υπάρχουν και μετά. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να ζήσεις με αυτά για πάντα…
Χλόασμα
Είναι μια κατάσταση του δέρματος στην οποία εμφανίζονται καφετιές κηλίδες στο πρόσωπο. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές του προσώπου όπου εμφανίζεται το χλόασμα είναι τα μάγουλα, τα πλάγια της μύτης, το μέτωπο και το άνω χείλος. Είναι πιο συχνό σε γυναίκες με σκούρο χρώμα δέρματος και εμφανίζεται πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών αλλαγών για αυτό και αποκαλείται και «μάσκα» της εγκυμοσύνης. Μερικές φορές όμως μπορεί να εμφανιστεί τους καλοκαιρινούς μήνες σαν αποτέλεσμα της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολίας ή μετά από χρήση αντισυλληπτικών ή λόγω ορμονικής δυσλειτουργίας.
Τι πρέπει να ξέρετε: μετά τον τοκετό το χλόασμα μπορεί να εξασθενίσει. Μερικά ίχνη όμως μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν δημιουργώντας αισθητικό πρόβλημα.
Τι μπορείτε να κάνετε: Η χρήση ειδικών καλυπτικών δεν λύνει το πρόβλημα, απλώς το κουκουλώνει. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το χλόασμα είναι με μικροδερμοαπόξεση και χρήση τοπικών φαρμάκων ή lazer. Χρειάζεται όμως χρόνος και υπομονή για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η καλύτερη εποχή για μικροδερμοαπόξεση είναι από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Είναι επίσης σημαντική η προστασία από τον ήλιο ιδίως τους καλοκαιρινού μήνες. Να θυμάστε επίσης ότι η αύξηση βιταμίνης C κάνει το δέρμα σας λιγότερο ευαίσθητο στον ήλιο.
Ραγάδες
Οι ραγάδες είναι πολύ συχνό πρόβλημα του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε διάφορα σημεία του σώματος.
Εξαιτίας της διάτασης των κοιλιακών τοιχωμάτων, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το δέρμα τεντώνεται και μπορεί να δημιουργηθούν κυανέρυθρες ραβδώσεις οι οποίες δυστυχώς παραμένουν και μετά την εγκυμοσύνη.
Τι πρέπει να ξέρετε: Οι ραγάδες είναι ένα είδος ουλών του δέρματος αυτό σημαίνει ότι ο κύριος στόχος είναι η βελτίωση κι όχι η εξαφάνισή τους. Με το πέρασμα του χρόνου παίρνουν λευκό χρώμα και είναι λιγότερο έντονες. Οι κρέμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την εγκυμοσύνη για την πρόληψη των ραγάδων δεν είναι πάντα αποτελεσματικές.
Τι μπορείτε κάνετε: Το laser δίνει πολύ ικανοποιητικά αποτέλεσμα ιδίως όταν οι ραγάδες είναι πρόσφατες. Το μακράς διάρκειες παλμού lazer χρωστικής εκπέμπει μια κίτρινη ακτίνα η οποία απορροφάτε άριστα από το κόκκινο χρώμα της ραγάδες και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούνται φυσιολογικοί μηχανισμοί ανάπλασης που οδηγούν σε σημαντικότατες βελτιώσεις. Χρειάζονται αρκετές συνεδρίες με μεσοδιαστήματα 3 εβδομάδων περίπου ενώ το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να εκτιμηθεί μετά από έξι μήνες. Στις λευκές ραγάδες, όμως, τα αποτελέσματα είναι λιγότερο ικανοποιητικά. Ραγάδες, πάντως, που υπάρχουν από τον ομφαλό και κάτω μπορεί να εξαφανιστούν με κοιλιοπλαστική (εφόσον υπάρχει και πρόβλημα χαλάρωσης στην κοιλιά) ενώ αυτές που υπάρχουν από τον ομφαλό και πάνω μπορούν να βελτιωθούν.
Δερματική χαλάρωση κοιλιάς
Μετά από την εγκυμοσύνη λόγω της συσσώρευσης λίπους και στη συνέχεια της απώλειας βάρους, η κοιλιά μπορεί να χαλαρώσει σημαντικά προκαλώντας λειτουργικά και εμφανισιακά προβλήματα.
Τι πρέπει να ξέρετε: Πριν προχωρήσετε σε δραστικές λύσεις, θα πρέπει να περιμένετε περίπου ένα χρόνο για να χάσετε τα κιλά που πήρατε κατά την εγκυμοσύνη. Ο συνδυασμός δίαιτας και γυμναστικής είναι σκόπιμος προκειμένου να επανέλθει το σώμα σας. Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις η χαλάρωση στην κοιλιά δεν είναι αναστρέψιμη με δίαιτα και γυμναστική και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι η κοιλιοπλαστική. Η κοιλιοπλαστική δεν εμποδίζει μια μελλοντική εκγυμοσύνη αλλά καλό θα είναι να γίνεται αφού τελειώσει η γυναίκα με τις προγραμματισμένες εγκυμοσύνες.
Τι μπορείτε να κάνετε: Σε περιπτώσεις με μικρή χαλάρωση ενδείκνυται η μίνι πλαστική που γίνεται με τοπική αναισθησία. Όταν όμως το δέρμα της κοιλιάς έχει κρεμάσει, παρατηρείται ιδιαίτερη συσσώρευση λίπους και όταν το δέρμα έχει σπάσει και έχει πολλές ραγάδες συνίσταται η κανονική κοιλιοπλαστική που γίνεται με γενική αναισθησία. Η επέμβαση είναι ακίνδυνη και ανώδυνη. Πόνος συνήθως παρουσιάζεται μόνο αν συνδυαστεί με κάποια άλλη διορθωτική επέμβαση π.χ. διόρθωση ομφαλοκήλης. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η συγκέντρωση υγρού κάτω από το δέρμα που όμως αντιμετωπίζεται και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο. Οι σύγχρονες τεχνικές αφήνουν ένα σημάδι που κρύβεται μέσα στη γραμμή του μπικίνι και με την πάροδο του χρόνου και τη χρήση ειδικών φαρμακευτικών αλοιφών εξαλείφετε και γίνεται σχεδόν αόρατο.
Αύξηση μεγέθους και αριθμού σπίλων
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων, οι σπίλοι (ελιές) που μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής μπορεί να μεγαλώσουν ή να αυξηθεί ο αριθμός τους δηλαδή να βγουν κι άλλοι.
Τι πρέπει να ξέρετε: Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τακτικά την εξέλιξή των σπίλων. Αν κάποιος σπίλος παρουσιάσει αλλαγή στο χρώμα, το μέγεθος το σχήμα, την υφή του ή έχει φαγούρα θα πρέπει να ενημερώσετε τον δερματολόγο γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα). Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν έχετε πολλούς σπίλους στο σώμα τους, σπίλους με διάμετρο πάνω από μισό εκατοστό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να φροντίζετε για την αντιηλιακή σας προστασία.
Τι μπορείτε να κάνετε: Οι περισσότεροι σπίλοι δεν χρειάζονται αφαίρεση. Λόγοι για να επέμβουμε είναι οι πιο πάνω ενδείξεις. Κάποιοι σπίλοι, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσουν αισθητικό πρόβλημα όταν είναι μεγάλοι και βρίσκονται σε ορατά σημεία όπως στο πρόσωπο. Η αφαίρεσή τους εξαρτάται από το είδος του σπίλου. Οι πιο συχνές μέθοδοι για την αφαίρεση των σπίλων είναι η χειρουργική, το shaving (δηλαδή το ξύσιμο της βλάβης), η αφαίρεση με laser ή με ηλεκτροδιαθερμία και η κρυοπηξία (η οποία συνήθως προτιμάτε όταν χρειάζεται να αφαιρεθεί μεγάλος αριθμός σπίλων στο σώμα). Όλες αυτές οι επεμβάσεις γίνονται με τοπική αναισθησία. Συνήθως δεν αφήνουν σημάδια. Μετά την επέμβαση υπάρχει μια λεπτή γραμμή στη θέση της αρχικής εκτομής το οποίο μπορεί να είναι περισσότερο εμφανές αν η επούλωση δεν είναι φυσιολογική ή ο σπίλος ήταν μεγάλος. Το πλεονέκτημα της μεθόδου το shaving (ξυρίσματος και περάσματος από πάνω με laser διοξειδίου του άνθρακα σε χαμηλή ισχύ) είναι ότι τα σημάδια που μένουν είναι απειροελάχιστα και σε δυο τρεις μήνες δεν φαίνονται καθόλου. Η καλύτερη εποχή για αφαίρεση σπίλων είναι από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.
Κυτταρίτιδα
Οφείλεται στην παρουσία λιποκυττάρων σε περιοχές του σώματος όπως οι μηροί και τα μπράτσα τα οποία συσσωρεύουν λίπος με αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική εικόνα φλοιού πορτοκαλιού του δέρματος στις περιοχές αυτές. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα ακόμα και σε ένα σώμα που δεν είχε ποτέ κυτταρίτιδα ιδιαίτερα λόγω της κατακράτησης υγρών και της αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη και να εξακολουθεί να είναι ορατή κι αφού χαθούν τα κιλά της εγκυμοσύνης.
Τι πρέπει να ξέρετε: Η γυμναστική και το μασάζ μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της κυτταρίτιδας καθώς επίσης και η κατανάλωση τουλάχιστον 1 λίτρου νερού την ημέρα και η αποφυγή κατανάλωσης καφέ. Ακόμα όμως και με αυτά τα μέτρα, κυτταρίτιδα μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει και στις πιο αδύνατες σιλουέτες.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αν η κυτταρίτιδα επιμένει υπάρχουν θεραπείες χωρίς πόνο και κόπο με πιο διαδεδομένη τη μεσοθεραπεία κυτταρίτιδας και σύσφιξης. H μεσοθεραπεία περιλαμβάνει την τοπική έγχυση ουσιών μέσα στον λιπώδη ιστό όπως είναι η καφεϊνη, οι βιταμίνες, το υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικοί παράγοντες και μεταλλικά ιχνοστοιχεία που επιταγχύνουν με τον συνδυασμό τους τη λιποδιάλυση και τη σύσφιξη της περιοχής όπου υπάρχει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας ή του τοπικού πάχους και της χαλάρωσης. Μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι απαιτεί περίπου 5-10 συνεδρίες. Τα αποτελέσματα όμως είναι ορατά από τις πρώτες επισκέψεις.
Θεόδωρος Βουδίκης, Πλαστικός Χειρουργός MD, PhD, FACS, ISAPS