Αν και τα μωρά έχουν αμέτρητα αξιολάτρευτα χαρακτηριστικά, η άνεση και η ευκολία δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά. ‘Οπως μου συνέβη κι εμένα, με τόσα βιβλία, άρθρα και συνταγές για τον ύπνο υπάρχει ο φόβος να μπερδευτείτε. Με γνώμονα όμως την κοινή λογική και την αγάπη θα μάθετε να είστε ευαίσθητες στα σημάδια που κάθε μωρό δίνει προς τη μητέρα του. Είναι απαραίτητο να έχουμε κατά νου το εξής: οι μέθοδοι εκπαίδευσης στον ύπνο δεν αναφέρονται ποτέ ούτε περιγράφουν ούτε επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των μωρών που θεωρούν κατακριτέα και που προσπαθούν να εκριζώσουν. Για παράδειγμα, οι ειδικοί του κλάματος δεν μας μιλούν για το κλάμα, τους διαφορετικούς τύπους του, για το τι σημαίνει ο κάθε τύπος, δηλαδή για το τι μηνύματα μεταφέρονται μέσα απ’ αυτό τον τρόπο έκφρασης των μωρών, παρόλο που υποστηρίζουν ότι το κλάμα είναι ο μοναδικός τρόπος να μας «μιλήσουν».
Αντιθέτως, σας παροτρύνουν να αγνοείτε το οποιοδήποτε κλάμα τον μωρού σας, καμιά φορά μάλιστα αποδίδοντάς του και προθέσεις που είναι αυθαίρετες – να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι το μωρό δεν ξέρει τι είναι εκβιασμός ή χειρισμός. Οι μητέρες που αγαπούν άνευ όρων τα μωρά τους είναι εξ ορισμού «κουφές» σε όλες αυτού του τύπου τις συμβουλές – ευτυχώς! Ωστόσο, έχουν ένα μειονέκτημα: είναι (δηλαδή, είστε) πολύ πολύ κουρασμένες…
Γι αυτό, οργανωθείτε! Ζητήστε βοήθεια! Αλλά αντισταθείτε και μην υποκύψετε «έστω μόνο γι’ απόψε» σε οποιαδήποτε βίαιη τεχνική. Μην σταματήσετε να πιστεύετε στον τρόπο με τον οποίο εσείς ερμηνεύετε τα σημάδια που σας δίνει το μωρό σας. Να είστε σίγουρες ότι μέρα με τη μέρα γίνεστε εσείς η ειδική για το δικό σας παιδί και μαθαίνετε όλο και περισσότερα τόσο γι’ αυτό όσο και για τον εαυτό σας.
Μην υιοθετείτε τις συνταγές ή τις συμβουλές κανενός:
- που δεν γνωρίζει εσάς και το παιδί σας,
- που δεν έχει καμία βιολογική ή συναισθηματική σχέση μ’ αυτό και, κυρίως,
- που δεν έχει αγάπη γι’ αυτό.
Η δική σαs μέθοδοs «εκπαίδευσης στον ύπνο»
Μπορεί να μην θεωρείτε μοναδικό τον τρόπο που κοιμίζετε το μωρό σας, όμως είναι μια δική σας ξεχωριστή μέθοδος.
⇒ Ίσως και η καλύτερη που υπάρχει! Μπορεί να νιώθετε ότι βρίσκεστε σε σύγχυση και να έχετε πελαγώσει από όσα διαβάζετε, από τις πολλές αντικρουόμενες απόψεις και τις πολυάριθμες συμβουλές, αλλά αν αγαπάτε το μωρό σας (και τον εαυτό σας!) και λειτουργείτε με γνώμονα το τι σας φαίνεται σωστό με κριτήριο την υγεία και την ευημερία όλης της οικογένειας, τώρα και μακροπρόθεσμα, όλα θα πάνε καλά.
Και να θυμάστε ότι αυτό το «ένστικτο» και η αγάπη χτίζονται σιγά σιγά. Δεν αναβλύζουν ξαφνικά τη μέρα που γεννάτε το παιδί σας – υπομονή, θα δείτε! Θα μάθετε όσα χρειάζεται να ξέρετε για το μωρό σας με παρατήρηση και κοινή λογική.
Είναι καλύτερο να κάνετε ένα «λάθος» με αγάπη παρά να υιοθετήσετε απερίσκεπτα μια έτοιμη συνταγή «για όλα τα μωρά, με άμεσα αποτελέσματα».
Μην ξεχνάτε ότι όλες αυτές οι συμπεριφορές, που ορισμένοι αποκαλούν «διαταραχές» ή «προβλήματα», είναι απλώς φυσιολογικά στάδια στην ανάπτυξη των παιδιών των ανθρώπων. Η πραγματική διαταραχή είναι να θεωρούμε τα παιδιά μας κούκλες με διακόπτη «οη-off» ή να απαιτούμε από αυτά να φέρονται λογικά, ως ενήλικες, και να «απεξαρτηθούν» από μας πριν ακόμα μάθουν να γράφουν το όνομά τους.
⇒ Ίσως δεν είναι εύκολο να βρείτε αμέσως την πιο κατάλληλη ρουτίνα ύπνου του μωρού σας για να έχετε τα «καλύτερα αποτελέσματα». Μην ξεχνάτε, όμως, ότι τα ανθρωπάκια δεν είναι φτιαγμένα για να κοιμούνται αμέσως όλη τη νύχτα. Η κάθε επέμβαση στη φυσιολογική πορεία ανάπτυξης ενός ζωντανού οργανισμού θέλει πολλή προσοχή και προγραμματισμό. Πόσο μάλλον αν είναι το παιδί μας.
Ας έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, αλλά και στο μωρό σας.
⇒ Ίσως να μην χρειάζεται να πληρώσετε τον οποιονδήποτε ειδικό ούτε να διαβάσετε το οποιοδήποτε άρθρο ή βιβλίο για να κοιμίσετε το μωρό σας.
⇒ Ίσως αυτό το ίδιο να ξέρει καλύτερα τι είναι σωστό γι’ αυτό. Τι πρέπει να κάνει και πώς, όταν έρθει η σωστή ώρα. Η επιλογή είναι πράγματι δική σας.
⇒ Ίσως όμως να μην χρειάζεται καν να διαλέξετε.
⇒ Ίσως πρέπει να αφήσετε να διαλέξει το μωρό σας.
Κατερίνα Χρυσανθοπούλου – “Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας”
Διαβάστε επίσης:
Τι είναι τελικά φυσιολογικό στον ύπνο βρεφών και παιδιών