Πολλοί με έχουν αποκαλέσει κατά καιρούς «υπερβολική», «στρατηγό», «Χίτλερ» ή κι εγώ δεν θυμάμαι τι άλλο, αλλά παρόλα αυτά, εξακολουθώ να θεωρώ ότι το να κοιμούνται τα παιδιά νωρίς και να έχουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου είναι καλό πρώτα για εκείνα και έπειτα για όλη την οικογένεια.
Τα παιδιά μου τα περισσότερα βράδια κοιμούνται μεταξύ 8 – 9 και ο σύζυγός μου κι εγώ έχουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας προτού κοιμηθούμε – πράγμα που θεωρούμε αναγκαίο και σωτήριο.
Μια έρευνα, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που προσωπικά πιστεύω εδώ και χρόνια :
Όταν τα παιδιά πηγαίνουν νωρίς για ύπνο η μαμά είναι πιο ευτυχισμένη (και ο μπαμπάς έχω να προσθέσω εγώ).
Στη μελέτη Growing Up in Australia οι ερευνητές έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες οικογένειες από το 2003. Κάθε δύο έτη, οι οικογένειες συμμετείχαν σε μια σειρά συνεντεύξεων που επέτρεψαν στους ερευνητές να ελέγξουν τα επίπεδα της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.
Οι ερευνητές, αναλύοντας τα δεδομένα σχετικά με τον ύπνο και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που πήγαιναν νωρίς για ύπνο – δηλαδή μέχρι τις 8:30 μ.μ. – είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη υγεία. Εκτός από τα παιδιά, όμως, και οι μητέρες τους είχαν βελτιωμένη ψυχική υγεία και πνευματική διαύγεια.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η απάντηση είναι μάλλον πολύ απλή. Όλοι είμαστε πιο χαρούμενοι όταν λειτουργούμε με πρόγραμμα, όταν έχουμε όμορφη ρουτίνα και λίγο ελεύθερο χρόνο να χαλαρώσουμε, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί, να δούμε μια ταινία και να χουχουλιάσουμε στον καναπέ χωρίς να ακούμε κάθε πέντε λεπτά «μαμάααα».
Γιατί, όσο υπέροχο και ασύγκριτο κι αν είναι το να είσαι μαμά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε και γυναίκες και πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Με όρια και αντοχές.
Έτσι, αν δεν έχετε ήδη ένα πρόγραμμα ύπνου για τα παιδιά σας, προσπαθήστε να το δημιουργήσετε! Το λέει και η επιστήμη!
Διαβάστε επίσης:
Η μόνη λύση ύπνου που ίσως δεν έχετε σκεφτεί : Η αποδοχή
8 οφέλη που προσφέρει στα παιδιά η ρουτίνα πριν τον ύπνο
Ένα παιδί που δεν ακολουθεί μια «ρουτίνα» δεν μπορεί να είναι ήρεμο
Ξέρεις πώς θα βάλεις το µωρό σε σωστή ρουτίνα ύπνου;