Πώς προστατεύουμε τα παιδιά από τα κουνούπια; Tips για φυσική αντιμετώπιση των τσιμπημάτων

Τους καλοκαιρινούς μήνες- ειδικά φέτος που έχουμε αρκετή υγρασία- τα κουνούπια συνοδεύουν… τα παιδιά στο παιχνίδι στο μπλακόνι, τον κήπο και την παραλία.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος στην Ελλάδα παρατηρούνται κουνούπια που μεταφέρουν ιούς, όπως το κουνούπι τίγτης, μεταξύ άλλων τον ιό Ζίγκα, τον δάγκειο πυρετί, τη νόσο Chikungunya, τον ιό του Δυτικού Νείλου κ.α. Αυτό σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να είμαστε ιδιατέρα προσεχτικοί αφού πέρα από έναν απλό ερεθισμό ή μια τοπική αλλεργική αντίδραση, τα τσιμπήματα από κουνούπια μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνα.

Τα τσιμπήματα στα παιδιά είναι διαφορετικά

Τα παιδιά, ειδικά τα μικρά παιδιά, μπορεί να εμφανίσουν υπερευαισθησία στο τσίμπημα. Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς πέρα από την ερυθρότητα παρατηρούν μια κόκκινη φουσκάλα, κηλίδες ή μεγαλύτερες φουσκάλες. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιιού ενεργοποιείται μετά το τσίμπημα. Η ερυθρότητα μάλιστα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και μια εβδομάδα για να υποχωρήσει.

Η παιδίατρος Σουζάνα Κέμπερ προτείνει εύκολες λύσεις για να διώξουμε τα κουνούπια από τον κήπο αλλά και το σπίτι. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της:

Βεράντα\Κήπος:

1. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πουθενά στάσιμο νερό στον κήπο (βάλτε πολλά μεγάλα βότσαλα στα πιατάκια των γλαστρών, μην αφήνετε νερό έξω για το κατοικίδιο, σκεπάστε τους βροχοσυλλέκτες με λεπτό δίχτυ).
2. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα στον κήπο, καθώς όπως είπαμε τα θηλυκά κουνούπια έλκονται από τα σκούρα χρώματα.
3. Αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές. Τα κουνούπια δεν μπορούν να αντισταθούν ούτε στη μυρωδιά του ιδρώτα, ούτε στα αρώματα του εμπορίου ή στις αρωματισμένες λοσιόν.
4. Η καλέντουλα, το αρωματικό γεράνι (βλ. εικόνα πάνω), το μελισσόχορτο, ο βασιλικός, τα κρεμμύδια, η λεβάντα, το catnip (στα ελληνικά γλήχωμα ή μαγιοβότανο), το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και άλλα αρωματικά φυτά στον κήπο κρατούν τα κουνούπια σε απόσταση. Κοιτάξτε να τα έχετε κυρίως κοντά στο μέρος που κάθεστε και κοντά σε πόρτες και παράθυρα του σπιτιού.
5. Όταν ψήνετε στη σχάρα, μερικά κλαδάκια δεντρολίβανου ή φασκόμηλου στα κάρβουνα κρατούν τα κουνούπια μακριά.
6. Εάν έχετε λεβάντα στον κήπο σας, τρίψτε μερικά άνθη επάνω σας. Το αιθέριο έλαιο που θα βγει, θα λειτουργήσει σαν ένα πολύ καλό φυσικό αντικουνουπικό.
8. Τα αρωματικά κεριά Citronella είναι ελάχιστα χρήσιμα σε εξωτερικούς χώρους επειδή το άρωμα εξατμίζεται γρήγορα.

Μέσα στο σπίτι:

1. Οι σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες κρατούν πολλούς από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες έξω από το σπίτι. Έχουμε εγκαταστήσει ρομαντικές box κουνουπιέρες πάνω από όλα τα κρεβάτια.
2. Οι κρέμες ή τα σπρέι με Citronella κρατούν τα κουνούπια μακριά για περίπου 2 ώρες, μετά πρέπει να ξαναβάζουμε. Αν χρησιμοποιείτε και έχετε αιθέρια έλαια, η πιο αποτελεσματική μέθοδος για ένα δωμάτιο είναι η χρήση μερικών σταγόνων αιθέριου ελαίου σιτρονέλλας σε μια συσκευή (diffuser, oil burner κλπ.). Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αιθέρια έλαια από άλλα φυτά όπως λεβάντα, μαύρο κύμινο, tea tree (τεϊόδεντρο) ή μελισσόχορτο.
3. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα αντικουνουπικό σπρέι με Citronella. Χρειάζεστε:
Ένα μπουκάλι σπρέι των 100ml
40ml οινόπνευμα (τουλάχιστον 40%)
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο Citronella
60ml βρασμένο νερό
Τα προσθέτετε με τη σειρά στο μπουκαλάκι και είστε έτοιμοι!
4. Ο χυμός λεμονιού ή το μηλόξυδο μπορούν, σε αντίθεση με το αιθέριο έλαιο λεμονιού, να εφαρμοστούν απευθείας πάνω στο ευαίσθητο παιδικό δέρμα και αποδεικνύονται συχνά αποτελεσματικά.
5. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι από τα λίγα που η επαφή τους δεν καίει το δέρμα και τα κουνούπια δείχνουν να μην το συμπαθούν καθόλου. Αν δε θέλετε να ρίξετε μια δυο σταγόνες απευθείας στο δέρμα σας, μπορείτε να ρίξετε στα ρούχα ή στο μαξιλάρι σας. Το άρωμα της λεβάντας θεωρείται μάλιστα χαλαρωτικό και θα σας βοηθήσει και να κοιμηθείτε.
6. Η ηλεκτρική ρακέτα είναι μια μεγάλη εφεύρεση! Υπήρχαν εποχές που κυνηγούσα τα κουνούπια με μια διπλωμένη εφημερίδα. Αυτό όμως διαρκούσε ατελείωτα και συχνά κατέληγα με μια κηλίδα αίματος στον τοίχο ή στον καναπέ.

Tips για φυσική αντιμετώπιση των τσιμπημάτων

1. Αμέσως μετά το τσίμπημα, μπορείτε να πατήσετε έναν υγρό κύβο ζάχαρης στην πληγείσα περιοχή.
2. Στην εξοχή βρίσκετε παντού πεντάνευρο (Plantago). Μπορείτε να τρίψετε τα φύλλα του δημιουργώντας ένα πολτό και να το εφαρμόσετε στο τσούξιμο ανακουφίζοντας έτσι τον κνησμό. Ο βασιλικός, η αλόη ή το φασκόμηλο από τον κήπο χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο.
3. Εάν έχετε αλόη στον κήπο σας, κόψτε προσεκτικά ένα φύλλο, και αλείψτε το εσωτερικό τζελ πάνω στο δέρμα σας. Η αλόη ανακουφίζει άμεσα από τον κνησμό και είναι και εκπλητικό ενυδατικό, οπότε το δέρμα σας θα το ευχαριστηθεί διπλά.
5. Μπορείτε επίσης να αναμείξετε μαγειρική σόδα με χλιαρό νερό και να την εφαρμόσετε στο τσίμπημα. Αυτό έχει αποσυμφορητικό αποτέλεσμα και καταπραΰνει την αίσθηση κνησμού.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network