Μια νέα, αλλά και διαφορετική από τις προηγούμενες, σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει. Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας και στην προστασία των παιδιών και της ευρύτερης οικογένειας από τον κορονοϊό. Φέτος, με την ασφάλεια και την υγιεινή σε πρώτο πλάνο, το ενδιαφέρον μας στρέφεται καθημερινά στο τακτικό πλύσιμο των χεριών, στην εκπαίδευση των παιδιών στη σωστή χρήση μάσκας, στην προμήθεια αντισηπτικών, στην τήρηση αποστάσεων.
Η εξελισσόμενη πανδημία μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων μας – και είναι λογικό. Ως γονείς, όμως, δεν πρέπει στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε τα παιδιά μας από αυτήν, να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία τους.
Ενώ οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορονοϊό βρίσκονται σε εξέλιξη, πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι υπάρχουν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία ήδη έχουμε στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.
Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης, είναι οι μήνες που επισκεπτόμαστε τον παιδίατρο για το προγραμματισμένο check up και για τον προληπτικό εμβολιασμό των παιδιών. Η επίσκεψή μας αυτή, είναι μια ιδανική ευκαιρία να ενημερωθούμε για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β, και να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας άμεσα, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει. Ειδικά τώρα με την πανδημία του κορονοϊού, τη γρίπη και τις φθινοπωρινές λοιμώξεις, η προστασία από θανατηφόρα νοσήματα για τα οποία μπορούμε να προστατευτούμε μέσω του εμβολιασμού είναι επείγουσα και επιτακτική. Ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία κάθε παιδιού είναι απαραίτητος, κυρίως σε περιόδους πανδημίας.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β:
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.
Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούμε τον παιδίατρό μας και να ενημερωθούμε για τη νόσο και την σημασία της πρόληψης με την αφορμή τις επικείμενες ιώσεις του χειμώνα, και δεδομένου ότι καταγράφηκαν κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.
Ποιοι κινδυνεύουν;
Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Έχουν υπάρξει προσφάτως κρούσματα μηνιγγίτιδας Β;
Την τριετία 2016-2018 (έως Σεπτ.) έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 81 κρούσματα μηνιγγίτιδας Β, εκ των οποίων τα 5 ήταν θανατηφόρα.
Πιο συγκεκριμένα:
2016: 38 κρούσματα (3 θάνατοι)
2017: 26 κρούσματα (1 θάνατος)
2018 (έως Σεπτ.): 17 κρούσματα (1 θάνατος)
Ποια είναι τα συμπτώματα της Μηνιγγίτιδας Β;
Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.
Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από την Μηνιγγίτιδα Β;
Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β
Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β – κι αυτό είναι κάτι που όλοι οι γονείς πρέπει να κατανοήσουμε.
Στον σύγχρονο κόσμο έχουμε αφήσει πίσω μας πολλά θανατηφόρα νοσήματα χάρη στον εμβολιασμό – κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ενώ, λοιπόν, βρισκόμαστε σε αναμονή για ένα εμβόλιο που θα θωρακίζει τα παιδιά μας κι εμάς από τον νέο κορονοϊό, ας μην αμελούμε την προστασία των παιδιών μας από επικίνδυνες ασθένειες για τις οποίες υπάρχει ήδη διαθέσιμο εμβόλιο.
Ας συμβουλευτούμε όλοι οι γονείς τον παιδίατρό μας για τη μηνιγγίτιδα Β κι ας εμβολιάσουμε εγκαίρως τα παιδιά μας. Για να κοιμούνται ασφαλή και να κοιμόμαστε ήσυχοι.