Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Ενδομητρίωση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο

Ενδομητρίωση

Ο Μάρτιος είναι μήνας ενημέρωσης για την Ενδομητρίωση, μια ασθένεια που επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών στον πλανήτη. Προκειμένου να ρίξουμε περισσότερο φως στην συγκεκριμένη πάθηση, συνομιλήσαμε με τον γυναικολόγο αναπαραγωγής Κο Ευριπίδη Μαντούδη FRCOG από το Γέννημα IVF, ο οποίος απαντά σε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Γιατί πρέπει να ενημερωθώ κι εγώ;

Γιατί μπορεί να αφορά και εσένα! Η ενδομητρίωση επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες κυρίως κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Δεν αποτελεί λοίμωξη ούτε κακοήθεια. Με απλά λόγια, ενδομητρίωση ονομάζεται η ανάπτυξη κυττάρων του ενδομητρίου σε άλλα σημεία του σώματος, όπως π.χ. γύρω από τη μήτρα, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες και στο περιτόναιο.

Γιατί πολλές φορές δε δίνουμε σημασία στα συμπτώματά της

Η ενδομητρίωση δίνει κάποια σημάδια, τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε. Ποια είναι όμως αυτά τα σημάδια; “Πώς μπορώ να καταλάβω εάν έχω ενδομητρίωση;”. Είναι ο πόνος στην κοιλιά και στη λεκάνη, πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής – ή μετά, πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου και έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο.

Για κάποιες γυναίκες δυστυχώς τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής.

Γιατί υπάρχουν λάθος αντιλήψεις για την ενδομητρίωση

Πιστεύεται ότι η ενδομητρίωση αφορά μόνο γυναίκες που δεν έχουν ακόμα παιδιά καθώς επίσης ότι μια εγκυμοσύνη “θεραπεύει” την ενδομητρίωση. Αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό.

Η ενδομητρίωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και μετά τα 40. Και ναι, μπαίνει σε φάση ύφεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι “εξαφανίζεται”.

Γιατί οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα

Η ενδομητρίωση θεωρείται ένας “κρυφός” εχθρός της γονιμότητας δεδομένου ότι την επηρεάζει με τρόπους και μηχανισμούς που ενδεχομένως δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν και υπογονιμότητα.

Μάλιστα, οι γυναίκες με ενδομητρίωση αρκετά συχνά χρειάζεται να χειρουργηθούν, για παράδειγμα για την αφαίρεση μιας κύστης ενδομητρίωσης. Όμως οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι χειρουργικοί χειρισμοί στις ωοθήκες συχνά έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο όγκος – και άρα τα αποθέματά τους. Αυτό έχει επίπτωση στη γονιμότητα της γυναίκας.

Όταν μια χειρουργική επέμβαση, πχ λαπαροσκόπηση, είναι απαραίτητη (για παράδειγμα, λόγω συμπτωμάτων), τότε η ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται σφαιρικά για τις βραχυχρόνιες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις.

FACTS

Η διάγνωση της λαπαροσκόπησης γίνεται με τις εξής εξετάσεις:

υπερηχογράφημα (κολπικό): με αυτή την εξέταση μπορεί να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κύστες στις ωοθήκες. Ακόμα και αν το υπερηχογράφημα είναι φυσιολογικό (χωρίς ευρήματα), υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν πυρήνες ενδομητρίωσης σε άλλα σημεία.

λαπαροσκόπηση: αυτή η επεμβατική εξέταση θεωρείται ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί με απόλυτο τρόπο η διάγνωση της ενδομητρίωσης. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει η θεραπεία, πχ αφαίρεση κύστης.

Η ενδομητρίωση αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τα συμπτώματα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τη βαρύτητα και τη φάση ζωής της γυναίκας. Η ορμονική θεραπεία, η διαχείριση του πόνου ή η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση σοκολατοειδών κύστεων είναι κάποιες εναλλακτικές.

Ειδικά ως προς τη θεραπεία με λαπαροσκόπηση, πρέπει να εκτιμάται ανάλογα με το ιδιαίτερο προφίλ κάθε γυναίκας και με γνώμονα αν επιθυμεί μια εγκυμοσύνη, δεδομένου ότι κάθε επέμβαση στις ωοθήκες μειώνει τα αποθέματα σε ωάρια και άρα και τη γονιμότητα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει και η εναλλακτική της εξωσωματικής, που “παρακάμπτει” την ενδομητρίωση.

Ευχαριστούμε θερμά τον γυναικολόγο αναπαραγωγής Κο Ευριπίδη Μαντούδη που μοιράστηκε μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις του.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network