Τα παιδιά που τράφηκαν αποκλειστικά με θηλασμό κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έκζεμα στην ηλικία των έξι ετών, σε σχέση με τα συνομήλικα παιδιά που είχαν θηλάσει λιγότερο χρόνο ή καθόλου, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάθριν Μπάλας του Ιατρικού Κέντρου Children’s National, που έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 2.000 γυναίκες και τα μωρά τους για λίγους μήνες μετά τη γέννηση. Ακολούθησε μετά από έξι χρόνια ο έλεγχος των παιδιών αυτών, από τα οποία περίπου 300 είχαν διαγνωσθεί με έκζεμα κάποια στιγμή μέσα σε αυτή την εξαετία.
Διαπιστώθηκε ότι μεγαλύτερη πιθανότητα εκζέματος είχαν τα παιδιά από οικογένειες ανώτερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου ή με οικογενειακό ιστορικό διατροφικών αλλεργιών.
Από την άλλη, παιδιά που είχαν αποκλειστικά θηλάσει κατά το πρώτο τρίμηνο της ζωής τους ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είχαν περίπου 50% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν έκζεμα, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν θηλάσει για λιγότερο από τρεις μήνες.
«Μολονότι ο αποκλειστικός θηλασμός μπορεί να μην εμποδίζει τα παιδιά από το να πάθουν έκζεμα, μπορεί να τα προστατεύσει από το παθαίνουν παρατεταμένες εξάρσεις του εκζέματος», δήλωσε η Μπάλας.
Το έκζεμα είναι μια χρόνια κατάσταση που προκαλεί φαγούρα στο δέρμα και φλεγμονή. Είναι γνωστό ότι τόσο τα γονίδια όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες εμπλέκονται σε αυτή την πάθηση, όμως πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα, μεταξύ άλλων ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός των βρεφών μειώνει τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα, για την παχυσαρκία κ.α.
ΑΠΕ – ΜΠΕ