Τι κάνουμε όταν το παιδί δεν τρώει στον παιδικό σταθμό;

Η έναρξη του παιδικού σταθμού αποτελεί σίγουρα μια συναρπαστική στιγμή στη ζωή του παιδιού μας, καθώς ξεκινάει επίσημα του η ζωή και εκτός σπιτιού. Ωστόσο, αποτελεί μια μεγάλη μετάβαση που είναι δύσκολη τόσο για το παιδί, όσο και για εμάς τους γονείς.

Αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στις ρουτίνες τους, όπως οι διατροφικές τους συνήθειες, ο ύπνος και η διάθεσή τους. Μία από τις δυσκολίες είναι και η άρνηση του να φάει μαζί με τα άλλα παιδιά.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς μόνο συνηθισμένους λόγους που τα νήπια δεν τρώνε στον παιδικό σταθμό και στις χρήσιμες λύσεις που μπορούμε να δοκιμάσουμε.

Λόγοι για τους οποίους το παιδί σας μπορεί να αποφεύγει να φάει

Μια μεγάλη αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη για το παιδί σας και το να αποφεύγει το φαγητό μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίζει.

Αλλαγή περιβάλλοντος
Είναι φυσιολογικό αυτή η αλλαγή στο περιβάλλον να επιφέρει συναισθηματική δυσφορία στο παιδί. Δυστυχώς, αυτή η δυσφορία κατά τη διάρκεια της μετάβασης μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της όρεξης του παιδιού και να μην θέλει να τρώει στον παιδικό σταθμό

Υπερβολικά ερεθίσματα
Η εκμάθηση νέων κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να είναι δύσκολη για ένα παιδί. Η αισθητηριακή υπερφόρτωση, είτε πρόκειται για τους συνομηλίκους του είτε για το νέο περιβάλλον, μπορεί εύκολα να καταβάλει το παιδί σας και να προκαλέσει μείωση της όρεξής του.

Έλλειψη χρόνου
Η ύπαρξη καθορισμένης ώρας για το μεσημεριανό γεύμα και τα σνακ μπορεί να είναι ο λόγος που το μωρό δεν τρώει στον παιδικό σταθμό. Εάν το παιδί σας έχει συνηθίσει να τρώει με πιο αργούς ρυθμούς, μπορεί να νιώθει βιασύνη και να μην τελειώνει το φαγητό του στην ώρα του όπως οι συνομήλικοι του.

Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα

Συντονίζουμε τις ώρες του φαγητού με τις αντίστοιχες ώρες στον παιδικό σταθμό
Μπορούμε να ρωτήσουμε το πρόγραμμα φαγητού που ακολουθεί ο παιδικός σταθμός και να το ακολουθήσουμε το ίδιο στο σπίτι ώστε το βοηθά το παιδί να ξέρει πότε είναι ώρα για φαγητό, ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Παραμένουμε ψύχραιμοι
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα συναισθήματα των άλλων, οπότε είναι καλύτερο να παραμείνουμε ήρεμοι και θετικοί. Δεν πρέπει το παιδί να αντιληφθεί ότι μας αγχώνει το γεγονός ότι δεν τρώει. Μπορεί να προσκολληθούν σε αυτά τα συναισθήματα και το πρόσθετο άγχος μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την όρεξή τους.

Τα ταϊζουμε από πριν 
Ένας τρόπος για να ξέρουμε ότι το παιδί δεν θα πεινάει κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι να το ταΐζουμε στο σπίτι ένα γεύμα που θα το κρατήσει χορτάτο για ώρα. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν δεν τρώνε κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος ή του σνακ, θα ξέρουμε ότι παίρνουν αρκετή τροφή.

Τι μπορεί να γίνει στον παιδικό σταθμό

Μιλάμε στον δάσκαλο
Ο δάσκαλος του παιδιού είναι μαζί του ένα μεγάλο μέρος της ημέρας και μπορεί να μας ενημερώσει αν έχει παρατηρήσει συγκεκριμένους στρεσογόνους παράγοντες που προκαλούν την αδυναμία του να φάει. Μπορεί επίσης να τον/την ρωτήσουμε αν θα μπορούσε να καθίσουμε μαζί του κατά τη διάρκεια του γεύματος για μερικές ημέρες, ώστε να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον.

Του δίνουμε μαζί του τα αγαπημένα του τρόφιμα
Αν το παιδί ξέρει πως έχει μαζί του τα αγαπημένου φαγητά, αυτό μπορεί να το κάνει να ανυπομονεί για το μεσημεριανό γεύμα και να φάει το φαγητό του με όρεξη όταν έρθει η ώρα να φάει. Μια καλή ιδέα είναι να ετοιμάζετε παρέα το φαγητό του ώστε να συμμετέχει στη διαδικασία και να ξέρει τι έχει πάρει μαζί του.

Μιλάμε και με άλλους γονείς
Άλλοι γονείς μπορεί να περνούν την ίδια κατάσταση και μπορεί να είναι ωφέλιμο να μιλήσουμε μαζί τους για να μάθουμε τις λύσεις που έχουν δοκιμάσει και οι ίδιοι.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network