Τα 7 Β που δημιουργούν έναν ασφαλή δεσμό με το παιδί σας από την πρώτη μέρα

Σύμφωνα με την προσέγγιση της γονεϊκής προσήλωσης η ανατροφή των παιδιών από γονείς που είναι ευαίσθητοι και συναισθηματικά διαθέσιμοι βοηθά το παιδί να σχηματίσει ένα ασφαλές πρότυπο προσκόλλησης που προωθεί την κοινωνικοσυναισθηματική του ανάπτυξη και ευημερία. Λιγότερη ευαισθησία και συναισθηματική διαθεσιμότητα ή, ακόμα χειρότερα, παραμέληση των αναγκών του παιδιού, μπορεί να οδηγήσει σε ανασφαλείς μορφές προσκόλλησης.

Σε ακραίες (και σπάνιες) παθολογικές περιπτώσεις το παιδί δεν μπορεί καν να σχηματίσει δεσμούς με κανέναν και ίσως υποφέρει από διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης. Αν οι γονείς αυξήσουν την ευαισθησία τους να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και τα σήματα ενός νηπίου και αν εξασκηθούν ώστε να ανταποκριθούν καταλλήλως, αυξάνεται η ασφάλεια στη σχέση προσκόλλησης.

Στο βιβλίο τους The Βaby Book, που αναφέρεται μερικές φορές ως η «βίβλος της γονεϊκής προσήλωσης», οι William και Μάρθα Sears δίνουν πρακτικές συμβουλές και μιλούν για τα 7 Β της γονεϊκής προσήλωσης.

Bίrth bondίng – δημιουργία δεσμού με το μωρό κατά τον τοκετό

Breastfeedίng -Θηλασμός

Baby wearίng – «φόρεμα» τον μωρού σε μάρσιππο

• Beddίng close to baby – κοινός ύπνος

Belίef ίnη the language value of your baby’s cry – οδηγός η γλώσσα του μωρού

Beware of baby traίners – προσοχή στους… «εκπαιδευτές μωρών»!

Balance – ισορροπία

Αυτά τα 7 «εργαλεία» τα έχετε από τη στιγμή της γέννησης

1. Bίrth bondίng – Άμεση επαφή της μητέρας με το μωρό.

Από τη στιγμή της γέννας αναπτύσσεται το φυσικό βιολογικό δέσιμο του μωρού αλλά και οι ικανότητες «διαίσθησης» και φροντίδας από τη μεριά της μητέρας. Σmν καλή έναρξη αυτής της σχέσης φαίνεται να συμβάλλει η επαφή δέρμα-με-δέρμα από τη στιγμή της γέννησης.

Η δερματική επαφή έχει παραμεληθεί από τη σύγχρονη πρακτική των μαιευτηρίων, φαίνεται όμως ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την ομαλή έλευση του βρέφους στον κόσμο. Αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί ενοχές σε μητέρες που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν αμέσως το μωρό τους. Υπάρχουν πολλά βήματα από τη γέννηση μέχρι την παιδική ηλικία για να αποκτήσούν μητέρα και παιδί το επιθυμητό «δέσιμο».

2. Breastfeedίng – Ο θηλασμός δίνει στο μωρό και τη μητέρα ένα καλό και «έξυπνο» ξεκίνημα στη ζωή.

Με τον θηλασμό γίνεται η πρώτη επικοινωνία του βρέφους με τη μαμά. Το μωρό ικανοποιεί την ανάγκη του για τροφή, αγκαλιά, στοργή και τρυφερότητα και η μαμά μαθαίνει να ανταποκρίνεται αμέσως στις ανάγκες του παιδιού της. Όταν θηλάζει το μωρό εκκρίνονται ωφέλιμες ορμόνες από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου της μητέρας όπως η ωκυτοκίνη («η ορμόνη της αγάπης»).

Σημαντικό είναι να ταίζουν οι μαμάδες το μωρό τους όποτε και όσο έχει ανάγκη και όχι ακολουθώντας πρόγραμμα συγκεκριμένων ωρών. Επίσης το ιδανικό θα ήταν να το θηλάζουν μέχρι την ηλικία που και εκείνο -και εκείνη- επιθυμεί. Το μητρικό γάλα περιέχει μοναδικά και αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και δημιουργεί τη σωστή «χημεία» ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό. Η μητρότητα δημιουργείται με τη γέννα και εδραιώνεται μέσω του θηλασμού.

3. Babywearίng – «Να φοράς το μωρό σου», συνήθως κρατώντας το αγκαλιά ή σε μάρσιπο.

Τα παιδιά που τα «φοράνε» οι γονείς τους κλαίνε λιγότερο, ενώ βελτιώνεται η ευαισθησία των γονέων, που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το παιδί, αφού η στενή και συνεχής επαφή καλλιεργεί την ευαισθησία στις ανάγκες του άλλου και προωθεί την οικειότητα.

Η εγγύτητα όσο περισσότερες ώρες της ημέρας και της νύχτας είναι δυνατό, είναι μια πρακτική που προάγεται γενικότερα σε αυτόν τον τύπο ανατροφής. Το μωρό τον πρώτο καιρό της ζωής του δεν γνωρίζει ότι είναι ένα ξεχωριστό άτομο, αλλά θεωρεί ότι είναι προέκταση της μαμάς του. Θέλει να είναι συνέχεια στην αγκαλιά της.

Ο Sears υποστηρίζει ότι είναι βάρβαρο από τη μια το μωρό να βρίσκεται για 9 μήνες στην κοιλιά της μαμάς του, να ακούει τον χτύπο της καρδιάς της, να νιώθει την κίνηση της, να ακούει τη φωνή της και μετά τη γέννηση να μένει σε ένα καρότσι. Στην αρχή της ζωής του έχει ανάγκη να νιώσει ασφάλεια και αγάπη – αργότερα θα πάρει τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης. Το άγγιγμα ικανοποιεί τις ανάγκες του μωρού για τη σωματική επαφή, την αγάπη, την ασφάλεια, τη διέγερση, και την κίνηση.

4. Bedding close tο baby

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network