Πιστεύετε ότι το παιδί φοβάται το σκοτάδι; Ή μήπως αρνείται να κοιμηθεί στο κατάμαυρο σκοτάδι εξαιτίας των τεράτων που κρύβονται τάχα κάτω από το κρεβάτι; Μπορεί να νομίζουμε ότι τα χαριτωμένα φωτάκια νυκτός είναι η καλύτερη λύση για να κοιμηθούν καλύτερα, αλλά μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε, γιατί η επίδραση των νυχτερινών φώτων στον ύπνο του παιδιού προκαλεί τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Journal of Pineal Research διαπίστωσε ότι τα νυχτερινά φώτα μπορούν να εμποδίσουν το παιδί σας να αποκοιμηθεί και να το αποτρέψουν από το να παραμείνει κοιμισμένο. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιοι «μύθοι» γύρω από τον βραδινό ύπνο των παιδιών που καλό είναι να καταρρίψουμε.
Φοβάται το παιδί στο σκοτάδι;
Ένας συνηθισμένος φόβος των γονέων είναι ότι το μωρό μπορεί να φοβάται το σκοτάδι και ότι ένα φως νύχτας θα το βοηθήσει να νιώσει ασφάλεια. Η Ρέιτσελ Μίτσελ, πιστοποιημένη ειδικός ύπνου και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας My Sweet Sleeper, διαλύει αυτόν τον μύθο: «Τα μωρά δεν αναπτύσσουν τέτοιου είδους φόβους σε τόσο μικρή ηλικία, οπότε συνήθως δεν είναι κάτι για το οποίο οι γονείς πρέπει να ανησυχούν».
Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην ισχύει όταν τα βρέφη γίνονται πια παιδιά. Όσο μεγαλώνουν και ήδη πριν φτάσουν τα 2 έτη τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους και έτσι πράγματι μπορεί να αρχίσουν τα φοβούνται… τέρατα. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να μας πει το ίδιο το παιδί κάτι πριν αποφασίσουμε για το φως ή ενσταλάξουμε εμείς αυτή τη φοβία, άθελα μας.
Πώς επηρεάζουν τα νυχτερινά φώτα τα μωρά;
Το φως επηρεάζει διαφορετικά τον ύπνο των ενηλίκων και των μωρών.
Ως ενήλικες, έχουμε έναν πλήρως διαμορφωμένο κιρκάδιο ρυθμό. Όταν τα μάτια μας ανιχνεύουν το φως του ήλιου, δίνουν σήμα στον εγκέφαλό μας να απελευθερώσει κορτιζόλη, μια ορμόνη που μας βοηθά να παραμείνουμε ενεργοί και σε εγρήγορση. Ομοίως, όταν δύει ο ήλιος, τα μάτια μας αντιλαμβάνονται την απουσία λευκού φωτός, δίνοντας σήμα στον εγκέφαλό μας να απελευθερώσει μελατονίνη, μια ορμόνη που μας κάνει να νυστάζουμε και προετοιμάζει το σώμα μας για ξεκούραση.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα βρέφη και τα παιδιά. Για τους τρεις πρώτους μήνες μετά τη γέννηση, το μικρό μας δεν μπορεί να διακρίνει τη μέρα από τη νύχτα. Το σώμα τους δεν παράγει φυσιολογικά κορτιζόλη το πρωί και μελατονίνη όταν νυχτώνει. Αντ’ αυτού, παίρνουν αυτές τις ορμόνες από το μητρικό γάλα.
Καθώς το μικρό εκτίθεται σε περισσότερο φυσικό φως κατά τη διάρκεια των περιπάτων ή όταν κοιμάται μπροστά από ένα παράθυρο, το σώμα του αρχίζει σιγά-σιγά να μαθαίνει τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Ωστόσο, η έκθεση σε έντονα φώτα και οθόνες στο σπίτι, μαζί με τα φώτα νύχτας, μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο σε αυτή τη θεμελιώδη διαδικασία.
Περίπου στην ηλικία των τεσσάρων μηνών, τα μωρά αρχίζουν να παράγουν μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου που συμβάλλει στην προώθηση μεγάλων διαστημάτων ύπνου τη νύχτα. «Για να βοηθήσετε τη μελατονίνη να κάνει τη δουλειά της, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον χαμηλής διέγερσης για το μωρό σας, χαμηλώνοντας τα φώτα και εξασφαλίζοντας ότι δεν εκτίθεται σε μπλε φως από οθόνες», λέει η Μίτσελ.
Πώς επηρεάζει η ένταση του φωτός τον ύπνο του μωρού;
Η ένταση του φωτός που χρησιμοποιείτε παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς επηρεάζει το μωρό- όχι μόνο το χρώμα και η φωτεινότητα, αλλά και τα άλλα φώτα στα οποία μπορεί να εκτίθεται, ειδικά κατά τις ώρες πριν από την ώρα του ύπνου.
«Η επίδραση των νυχτερινών φώτων στα μωρά ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το πόσο ευαίσθητο είναι στο φως. Ένα μικρό φωτάκι νυχτός μπορεί να είναι μια χαρά για κάποια παιδιά, αλλά για κάποια άλλα να είναι έντονο και να προκαλεί υπερδιέγερση» σημείωσε η Μίτσελ.
Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε αν το νυχτερινό φως του μωρού σας προκαλεί προβλήματα ύπνου;
«Αν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας ξυπνάει συχνά τη νύχτα ή δυσκολεύεται να κοιμηθεί και χρησιμοποιείτε φωτάκια νυχτός, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι είναι πολύ διεγερτικό για εκείνο», απαντά η ειδικός.