Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση έκανε η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου στο Instagram σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που παίζει το τυρί στην παιδική διατροφή, ειδικά για τα παιδιά που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πιουν γάλα ή να φάνε γιαούρτι. Όπως έγραψε η γιατρός “το τυρί μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή του βρέφους μέσα στο πρώτο έτος ζωής και αφού γίνουν καλά ανεκτά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, δημητριακά, αυγά και ψάρια. Αποφύγετε τη χορήγηση τυριών πλούσια σε αλάτι μέχρι τους δώδεκα μήνες ζωής, γιατί η υπερβολική λήψη αλατιού προδιαθέτει θετικά στην εμφάνιση υπέρτασης, παχυσαρκίας και καρδιακών νόσων σε μετέπειτα ηλικίες”.
Πώς ξεκινάμε την εισαγωγή στο τυρί;
Όπως αναφέρει η παιδίατρος: “Ξεκινήστε με την εισαγωγή φρέσκων τυριών ελληνικής προέλευσης και χαμηλών σε αλάτι, όπως ανθότυρο, ανάλατη μυζήθρα, μανούρι και κατίκι, ως συστατικό κάποιων κυρίως γευμάτων όπου δεν περιέχεται ζωική πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι). Μετά τους δώδεκα μήνες ζωής προσθέστε σταδιακά τα υπόλοιπα τυριά που είναι πιο πλούσια σε αλάτι, όπως λ.χ. την αγαπημένη παραδοσιακή φέτα και τα κίτρινα τυριά”.
Το τυρί αποτελεί:
εξαιρετική πηγή ασβεστίου (Ca) και πρωτεΐνών υψηλής βιολογικής αξίας
καλή πηγή βιταμινών: Α, D, Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β12 (κοβαλαμίνη)
καλή πηγή μετάλλων: Ca, P, Zn, Se
καλή πηγή λιπαρών: τo 75% των λιπαρών στο τυρί είναι κορεσμένα, όμως το μεγαλύτερο ποσό αυτών είναι ακίνδυνα για την υγεία. Η κάθε μερίδα δίνει περίπου το ¼ της συνολικής χοληστερίνης που χρειαζόμαστε την ημέρα και η οποία είναι απαραίτητη για τον οργανισμό σε φυσιολογικές ποσότητες καθώς, μεταξύ άλλων, συμμετέχει στο σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, διαφόρων ορμονών και άλλων βιολογικών μορίων.
1 μερίδα τυρί ισοδυναμεί με:
● 2 κ.σ. μαλακό τυρί (50-60γρ. π.χ. ανθότυρο) ή
● 1 κομμάτι σκληρό τυρί μεγέθους σπιρτόκουτου (30γρ. π.χ. φέτα) ή
● 1 φέτα τυρί για τοστ (30γρ. π.χ. κασέρι)
Το τυρί αποτελεί ιδανική εναλλακτική για όσα παιδιά δεν πίνουν γάλα ή δεν τρώνε γιαούρτι!
Δες εδώ την ανάρτηση