Είναι δεδομένο ότι η ιδανική τροφή του μωρού, τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, είναι το μητρικό γάλα. Όταν το μωρό πλησιάσει τον 4ο – 6ο μήνα της ζωής του, ανεξαρτήτως αν αυτό θηλάζει ή όχι, θα πρέπει να πρoσθέσουμε στη διατροφή του και άλλες τροφές με στερεά πλέον σύσταση. Η εισαγωγή των στερεών τροφών, τόσο για τα θηλάζοντα όσο και για τα μη θηλάζοντα βρέφη, συνιστάται να γίνεται στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής, δηλαδή με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα και σε καμία περίπτωση πριν τη συμπλήρωση του 4ου μήνα ζωής. Φυσικά, ο παιδίατρος είναι αυτός που θα προσδιορίσει πότε ακριβώς θα πρέπει να ξεκινήσει το μωρό σου τις στερεές τροφές.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων (American Academy of Pediatrics – AAP) και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, μερικές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει το βρέφος την κατανάλωση των στερεών τροφών είναι να μπορεί να κάθεται (με υποστήριξη), να στηρίζει καλά το κεφάλι του στην καθιστή θέση, να δείχνει ενδιαφέρον για τις τροφές, να ανοίγει το στόμα όταν του προσφέρεται τροφή, να δέχεται το κουτάλι χωρίς να το σπρώχνει συνεχώς προς τα έξω και να καταπίνει την τροφή χωρίς να πνίγεται.
Λίγο πριν την πρώτη προσπάθεια | 5 tips που ίσως σε βοηθήσουν
🥄 Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσετε με τις στερεές τροφές, δώσε στο μωρό σου να κρατήσει και να παίξει με ένα κουταλάκι για να έχει τον χρόνο να εξοικειωθεί με αυτό. Προτίμησε να ξεκινήσεις με ένα μαλακό κουταλάκι από σιλικόνη, το οποίο να προσαρμόζεται τέλεια στο στόμα του μωρού, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η μετάβασή του από το μητρικό στήθος ή το μπιμπερό, στο κουτάλι.
👶 Επένδυσε σε ένα καθισματάκι ταΐσματος, το οποίο θα διευκολύνει και εσένα αλλά και το μωρό σου.
🙂 Φρόντισε την πρώτη φορά που θα προσπαθήσεις να δώσεις στο μωρό την κρέμα του να έχεις και εσύ αλλά και εκείνο καλή διάθεση.
🥣 Την ώρα του γεύματος καλό θα είναι το μωρό να μην είναι ούτε πολύ πεινασμένο με αποτέλεσμα να γκρινιάζει, αλλά ούτε και τόσο χορτάτο ώστε να αγνοήσει τη νέα γεύση.
👶 Δώσε την ευκαιρία στο μωρό να δει, να μυρίσει, να αγγίξει το φαγητό του πριν το δοκιμάσει – ακόμη κι αν η μισή κρέμα καταλήξει στα χέρια του κι η άλλη μισή στο πάτωμα.
Η πρώτη του κρέμα
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να κάνετε την πρώτη σας προσπάθεια! Η πρώτη στερεά τροφή που συνήθως προσφέρουμε σε ένα μωρό 4 – 6 μηνών είναι η κρέμα από ρυζάλευρο. Το Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ είναι σταθερά εδώ και χρόνια η επιλογή πολλών γονιών γιατί είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες και σίδηρο, δεν περιέχει γλουτένη, δεν περιέχει ζάχαρη και μπορεί εύκολα να προστεθεί στο γάλα του μωρού (μητρικό ή γάλα σε σκόνη) για να γίνει πιο πηχτό. Η Κρέμα Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ είναι επίσης μια επιλογή που κάνουν πολλοί γονείς για την πρώτη κρέμα του μωρού τους και συνήθως αποτελεί το «όχημα» με το οποίο εισέρχονται στις στερεές τροφές. Η κρέμα βανίλια με ρυζάλευρο και γάλα, είναι ιδιαίτερα εύπεπτη και έχει υπέροχη γεύση βανίλιας για…γερά παιδιά από κούνια! Εκτός από την υπέροχη γεύση, όμως, τα καλά νέα εδώ είναι ότι η συγκεκριμένη κρέμα έχει 30% λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες κρέμες, ενώ ταυτόχρονα ένα γεύμα βρεφικής κρέμας ΓΙΩΤΗΣ καλύπτει τουλάχιστον το 30% των ημερήσιων αναγκών στις απαραίτητες βιταμίνες Α, D* και Β1* για βρέφη και το 40% των ημερήσιων αναγκών σε Ασβέστιο* και Σίδηρο.
Τι να κάνεις όταν το μωρό αρνείται να καταναλώσει την κρέμα του
Στην αρχή το πιθανότερο είναι πως το μωρό θα δείχνει κάπως έκπληκτο, θα συνοφρυώνεται, θα στριφογυρίζει την τροφή μέσα στο στόμα του και ίσως και να την φτύνει. Όλα αυτά, όμως, αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις μιας και αυτός ο νέος τρόπος σίτισης αποτελεί για το μωρό μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Σύμφωνα με έρευνες, είναι αναμενόμενο τα μωρά – αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά – να χρειαστεί να δοκιμάσουν μια νέα τροφή 8-10 φορές ή και περισσότερες πριν τελικά την αποδεχτούν. Την πρώτη μέρα μπορείς να του δώσεις 1-2 κουταλάκια του γλυκού και να αυξήσεις την ποσότητα αυτή προοδευτικά ανά ημέρα.
Τα μωρά έχουν τις δικές τους προτιμήσεις
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε μωρό, εκτός από τις δικές του διατροφικές και θερμιδικές ανάγκες έχει και τις δικές του προτιμήσεις σε γεύσεις. Έτσι, αν δεις ότι το μωρό σου τη μια μέρα τρελαινόταν για την κρέμα του και τώρα δεν θέλει ούτε να τη βλέπει, μείνε ψύχραιμη, μη το πιέσεις και προσπάθησε να ανανεώσεις τις γεύσεις του. Μετά τους 6 μήνες μπορείς να του προσφέρεις την Κρέμα Δημητριακών, την Μπισκοτόκρεμα, τη Φρουτόκρεμα με 3 Φρούτα, την αγαπημένη -μικρών και μεγάλων- Φαρίν Λακτέ και όλες τις γεύσεις που θα βρεις στην κατηγορία. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι όλες οι κρέμες της σειράς περιέχουν 30% λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες κρέμες, είναι εμπλουτισμένες με Ca και βιταμίνες Β1 και D όπως απαιτείται από τη νομοθεσία, δεν περιέχουν χρωστικές και συντηρητικά, παράγονται στην Ελλάδα κι έχουν περάσει από αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους στα υπερσύγχρονα εργαστήρια της εταιρίας ΓΙΩΤΗΣ.
Να θυμάσαι ότι πρέπει να παρασκευάζεις τις κρέμες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία ώστε να έχουν την ιδανική υφή και θερμοκρασία για το μωρό σου. Επίσης, προσπάθησε να προσφέρεις τη σωστή δοσολογία έτσι ώστε το μωρό σου να λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που του προσφέρει η βρεφική κρέμα.
Τέλος, φρόντισε να απολαύσεις αυτή τη πρώτη φορά -όπως και όλες του τις πρώτες φορές σε καθετί- να γελάσετε, να παίξετε, να απαθανατίσεις τη στιγμή γιατί στο τέλος της μέρας, μετά το άγχος της πρώτης κουταλιάς και της πρώτης προσπάθειας να πιει νερό από ποτηράκι αυτό που θα θες να θυμάσαι είναι το γεμάτο έκπληξη και λαχτάρα προσωπάκι του!
* Οι Bρεφικές Κρέμες ΓΙΩΤΗΣ είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνες B1, D και ασβέστιο όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία 2006/125/ΕΚ