Οι νέες μαμάδες που θηλάζουν ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των γιατρών τους, όμως συχνά προκύπτουν νέες απορίες που τις μπερδεύουν.Αν έχεις βρεθεί 3 το βράδυ να μην ξέρεις πώς να αποθηκεύσεις το μητρικό γάλα επειδή το μωρό σου δεν το ήπιε όλο και είναι δύσκολο να βρεις τον γιατρό σου, σίγουρα οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να γνωρίζεις κάθε φορά τι πρέπει να κάνεις για να το συντηρήσεις σωστά.
Μπορώ να το αποθηκεύσω σε θερμοκρασία δωματίου;
Είναι ασφαλές για το μωρό να πιει μητρικό γάλα που έχει αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου; Σύμφωνα με την παιδίατρο και νεογνολόγο Jesica Madden, ναι το γάλα που έχει αποθηκευτεί σε καθαρό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου που δεν ξεπερνά του 25 βαθμούς Κελσίου είναι ασφαλές για το μωρό.
Για πόσο διάστημα μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου;
Το μητρικό γάλα μπορεί να είναι ασφαλές έως και 4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου έως και 30 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Εάν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, περίπου 25 βαθμοί, είναι ασφαλές έως και 6-8 ώρες.
Τι να κάνω εάν το μωρό δεν πιει όλο το γάλα;
Εάν δώσεις στο μωρό γάλα που έχει αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου για 4 ώρες και αφήσει λίγο γάλα, τότε καλό είναι να το πετάξεις, ειδικά αν πρόκειται για πρόωρο μωράκι.
Πώς αποθηκεύω το μητρικό γάλα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη;
Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, το μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για 4 μέρες και στην κατλαψυξη για 6 με 12 μήνες. Μετά την απόψυξη μπορείς να το αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες ή στο ψυγείο για 24 ώρες. Δεν μπορείς να καταψύξεις γάλα που έχεις ήδη αποψύξει.