Τα παιδιά κάτω των 4 ετών δεν μπορούν να επιδείξουν αυτοέλεγχο – Η συμβουλή της παιδιάτρου στους γονείς που ανησυχούν

Οι παιδιάτροι βλέπουν καθημερινά πολλούς γονείς και σίγουρα έρχονται αντιμέτωποι με πολλές ερωτήσεις που εκφράζουν το άγχος τους για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών τους. Σύμφωνα με την παιδίατρο, Σουζάννα Κέμπερ, επικρατεί “μια τρέλα” στους γονείς παιδιών κάτω των 4 ετών σχετικά με όλα αυτά που μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει το παιδί τους. Ένα από αυτά είναι ο αυτοέλεγχος, η ικανότητα του παιδιού να ελέγξει τις σωματικές και ψυχολογικές λειτουργίες του.

Ένα παιδί που χτυπάει το αδελφάκι του, ένα παιδί που γκρινιάζει συνέχεια, ένα παιδί που ουρλιάζει ή δαγκώνει… αγχώνει τους γονείς. Όπως αναφέρει η παιδίατρος σε ανάρτησή της “στα πολύ μικρά παιδιά κάτω των 4 ετών γίνεται συχνά ένας τρελός χαμός για το παραμικρό. Αυτά είναι τα χρόνια στα οποία μαθαίνουν να επικοινωνούν, πώς μπορούν και δεν μπορούν να συμπεριφέρονται και ποια είναι τα όρια του «εγώ», και φυσικά του «εγώ θέλω». ⁣Εδώ είναι η καλύτερη ευκαιρία μας σαν γονείς να τους τα μάθουμε αυτά. Είναι κουραστικό, συχνά πολύ κουραστικό, αλλά αληθινή επένδυση για αργότερα! ⁣ Οι γονείς όμως συχνά μιλούν στα μικρά παιδιά σαν να ήταν ήδη πολύ μεγαλύτερα («Μα τώρα εξήγησέ μου, ΓΙΑΤΙ χτύπησες τον αδερφό σου με το φορτηγάκι; Τί σου έκανε;» είναι ερωτήσεις που ένα παιδί 3 ετών ούτε καταλαβαίνει ούτε θα απαντήσει ποτέ…), κλείνουν συμφωνίες μαζί τους («Αν καθίσεις ήσυχα όταν πάμε στην τράπεζα θα σου πάρω παγωτό μετά» είναι επίσης κάτι ασύλληπτα δύσκολο να τηρηθεί για ένα μικρό παιδί) ή υποκύπτουν σε απαιτήσεις απλά και μόνο λόγω κόπωσης”.

Όπως λέει οι γονείς πρέπει να μην έχουν υψηλές προσδοκίες για όσα μπορούν να καταφέρουν τα παιδιά τους, αφού “μιλάμε εδώ για παιδιά πολύ μικρά, που ίσα-ίσα μπορούν να μάθουν πώς να επικοινωνούν χωρίς να χτυπάνε, να ουρλιάζουν και να δαγκώνουν όταν κάτι δεν τους πάει όπως θέλουν. ⁣ Δεν έχουν αίσθηση του χρόνου, δεν μπορούν να τηρήσουν συμφωνίες και δεν έχουν φτάσει στην ενσυναίσθηση – δηλαδή αναπτυξιακά δεν αντιλαμβάνονται ακόμα κα-θό-λου πως όλοι οι άλλοι μπορούν να έχουν άλλα συναισθήματα ή ανάγκες από τα ίδια”.

Το πιο σημαντικό, όπως αναφέρει η Σουζάννα Κέμπερ, “είναι να βιώνουν την αγάπη μας σε αυτή τη φάση και να μάθουν καλά και σταθερά όρια, ώστε να νιώθουν ασφάλεια. Τα περίπλοκα πράγματα θα έρθουν πολύ αργότερα!”.

Δες την ανάρτηση εδώ:

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network