Όταν τα παιδιά μας είναι ακόμα μικρά, κάποιες στιγμές τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ και η υπομονή μας δοκιμάζεται. Όμως, το μυστικό είναι να καταλάβουμε τι προσπαθεί να μας πει το μικρό μας με τη συμπεριφορά του.
Το κλειδί είναι η κατανόηση. Το σημαντικό είναι να μάθουμε να αποκωδικοποιούμε τι μπορεί να σκέφτεται ή να νιώθει το νήπιο μας.
Ας δούμε κάποια πράγματα που ισχύουν για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας:
1. Ο μεγαλύτερος φόβος ενός νηπίου είναι να χάσει την αμέριστη αγάπη και την αποδοχή μας
Το παιδί εξαρτάται απολύτως συναισθηματικά από τους γονείς του. Έτσι, αν αρχίσουμε να του φωνάζουμε, το μόνο που θα κάνουμε είναι να το φοβίσουμε και να νιώθει απειλή.
2. Τα μικρά μας έχουν περισσότερες σωματικές ικανότητες απ’ ό,τι υπολογίζουμε και λιγότερη συναισθηματική ωριμότητα.
3. Στα πολύ μικρά παιδάκια δεν υπάρχει «ψεύτικο κλάμα»
Όταν τα νήπια κλαίνε δεν προσπαθούν να μας «χειριστούν» γιατί απλώς δεν έχουν αυτή την ικανότητα στην ηλικία τους. Το κλάμα των μικρών μας είναι το δικό τους όχημα για να επικοινωνήσουν μαζί μας και να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους.
4. Τα μικρά δεν προσπαθούν επίτηδες να μας κάνουν να εκνευριστούμε
Τα παιδιά είτε προσπαθούν να βρουν που βρίσκεται το απώτατο όριο μας είτε και πάλι προσπαθούν να επικοινωνήσουν κάτι σε εμάς.
5. Τα μικρά παιδάκια αδυνατούν εκ φύσεως να καταλαβαίνουν πάντα, τα πάντα με την πρώτη φορά
Θα πρέπει να το θυμόμαστε καλά αυτό: ο εγκέφαλος των παιδιών δεν λειτουργεί όπως ο δικός μας. Έτσι, κάποιες φορές όταν δεν εφαρμόζουν αυτό που τους έχουμε πει, ενδέχεται να μην το έχουν καταλάβει με μία και μόνη φορά που τους το είπαμε. Επίσης ακόμα αναπτύσσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αυτορρύθμιση τους.