Θα τα καταφέρει το παιδί πρώτη φορά στην κατασκήνωση μόνο του; Να είστε σίγουροι πως ναι! Φανταστείτε πόσες νέες δυνατότητες αναπτύσσει ένα παιδί όταν πηγαίνει κατασκήνωση.
Γιατί είναι σημαντικό ένα παιδί να πάει κατασκήνωση;
Στην κατασκήνωση το παιδί θα μάθει να είναι αυτόνομο, υπεύθυνο, θα αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες και ομαδικό πνεύμα, θα κατακτήσει τεχνικές και σωματικές δεξιότητες, θα πάρει αποφάσεις, θα μάθει να αναλαμβάνει ευθύνες και θα κάνει νέες φιλίες. Θα χτίσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του, θα μάθει να εμπιστεύεται τους άλλους αλλά και τις ικανότητες του ενώ παράλληλα θα ανακαλύψει καινούριες, θα έρθει σε επαφή με τη φύση και θα εκτονωθεί με σωματικά παιχνίδια.
Πότε μπορεί να πάει ένα παιδί κατασκήνωση; Συνήθως ένα παιδί ηλικίας 6 – 7 ετών μπορεί να παέι κατασκήνωση αρκεί να είναι ώριμο συναισθηματικά, να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται και να μπορεί να αποχωριστεί τους γονείς του.
Τι να κάνετε: Εάν θέλετε το παιδί σας να πάει κατασκήνωση αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν:
Επιλέξτε το σωστό camp
Σίγουρα θα εξετάσετε τις δραστηριότητες, το πρόγραμμα και την εκπαιδευτική προσέγγιση αλλά πάνω από όλα εξετάστε τη νομιμότητα, την ύπαρξη ιατρικής περίθαλψης, την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής επισκεπτόμενοι το χώρο της κατασκήνωσης.
Προετοιμάστε σωστά το παιδί
Προτού πάει κατασκήνωση εξηγήστε του πως λειτουργεί το πρόγραμμα της κατασκήνωσης (πρωινό ξύπνημα, πρωινές δραστηριότητες, μεσημεριανή ξεκούραση, απογευματινές ενασχολήσεις, βραδινά παιχνίδια και θεατρικά σκετς, ομαδικά παιχνίδια κ.λπ.), μάθετέ του να στρώνει το κρεβάτι του. Εξηγήστε του ότι θα πρέπει να αυτοεξυπηρετείται, να αλλάζει ρούχα τακτικά, να κάνει μπάνιο. Όταν χρειάζεται βοήθεια να μη διαστάζει να τη ζητάει από τον ομαδάρχη. Βοηθήστε το να νιώσει ασφαλές αλλά και αισιόδοξο για το πόσο όμορφα θα περάσει. Διαβάστε μαζί βιβλία που θα το προετοιμάσουν. Σας προτείνουμε:
* Διακοπές του Μικρού Νικόλα, Rene Goscinny
* Πρώτη φορά στην κατασκήνωση, Roser Capdevila.
Φτιαξτε μαζί τα πράγματά του
Πρώτον γιατί έτσι θα γνωρίζει που βρίσκεται τοποθετήμενο το κάθε πράγμα και δεύτερον γιατί είναι μια ωραία ευκαιρία να μάθει να φτιάχνει βαλίτσα (ή σακίδιο). Ωστόσο μην φορτώνετε τις αποσκευές του με περιττά πράγματα και με φαγώσιμα.
Μη του μεταδίδετε το άγχος σας
Δυστυχώς το άγχος το έχουν κυρίως οι γονείς και όχι τα παιδιά, στα οποία η προοπτική της κατασκήνωσης μερικές φορές φαντάζει στα μάτια τους σα μια καταπληκτική περιπέτεια. Αν νιώθετε ανασφάλεια ότι δεν θα τα καταφέρει μόνο του μην τη δείξετε στο παιδί. Εμπιστευτείτε το και αφήστε το να ζήσει την περιπέτεια στη φύση μαζί με τους νέους του φίλους.
Μην επικοινωνείτε συνέχεια μαζί του
Δεν χρειάζεται να τηλεφωνείτε συνέχεια στο παιδί για να το ρωτήσετε εάν είναι καλά. Εάν δεν είναι, θα το μάθετε πρώτοι. Η συχνή επικοινωνία μαζί του δεν το βοηθά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Του μεταδίδετε την ανασφάλειά σας και το βγάζετε από το πρόγραμμα της κατασκήνωσης.
Δείτε το πραγματικό πρόβλημα
Αν το παιδί παραπονιέται και θέλει να φύγει πολύ νωρίτερα εξετάστε αν υπάρχει κάποιο πραγματικό και συγκεκριμένο πρόβλημα που το απασχολεί και δεν το αφήνει να περνάει καλά (π.χ. το πρόγραμμα είναι αρκετά σφιχτό και κουραστικό, κάποια παιδιά το ενοχλούν κ.λπ.). Ωστόσο έχετε υπόψη σας ότι μια τέτοια αντίδραση δεν είναι απαραίτητα ενδεικτική του πώς περνάει το παιδί. Μπορεί απλώς να εκφράζει με γκρίνια του ότι του λείπει το δώματιό του ή επειδή βαριέται. Μιλήστε πρώτα και συμβουλευτείτε τα στελέχη της κατασκήνωσης. Αν ενδώσετε αµέσως και το πάρετε από την κατασκήνωση δεν θα του επιτρέψετε να βρει τρόπους να αντιµετωπίσει δύσκολες καταστάσεις ή έντονα συναισθήµατα.
Στο επισκεπτήριο εστιάστε στα θετικά
Όταν το επισκέπτεστε μην ξεκινάτε με το πόσο αδυνάτισε, ή αν τα ρούχα του είναι βρόμικα ή άνω κάτω στη βαλίτσα. Δείτε απλώς εάν το παιδί σας είναι χαρούμενο και τι έχει καταφέρει μόνο του χωρίς τη βοήθειά σας. Όταν το αποχαιρετάτε συγκρατείστε τα δάκρυά σας και φροντίστε να μην είστε μελοδραματικοί. Δίνετε στο παιδί αντιφατικά μηνύματα. Φανείτε ήρεμοι και δείξτε του εμπιστοσύνη λέγοντάς του ότι είστε σίγουροι πως θα τα βγάλει μια χαρά πέρα χωρίς εσάς.