Το αυγό αποτελεί το σύμβολο του Πάσχα. Συνήθως κόκκινα, άλλοτε πράσινα, κίτρινα, με χαλκομανίες, με σχέδια που κάθε μανούλα καλλιτέχνης έχει φτιάξει, τα πασχαλινά αυγά κερδίζουν πάντα τις εντυπώσεις. Το αυγό, εκτός από την πασχαλινή περίοδο, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα στη διατροφή μικρών και μεγάλων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όλοι έχουμε στο οικογενειακό μας άλμπουμ φωτογραφίες από τους γονείς μας, όταν με αγάπη μας τάιζαν το αυγό μας σχεδόν καθημερινά! Ακόμα και σήμερα, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, το αυγό μπορεί να ενταχθεί με ευκολία στα πλαίσια της καθημερινής διατροφής, λόγω του χαμηλού του κόστους.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά και στις κατάλληλες αναλογίες, δυσανάλογη σε σχέση με το μικρό του όγκο, το καθιστά μια από τις «υπερτροφές» της μεσογειακής διατροφής. Αρχικά, αποτελεί μια από τις βασικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι απαραίτητες κατά την παιδική ηλικία για την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων και την παραγωγή ουσιών που συμμετέχουν στο μεταβολισμό (π.χ. ένζυμα) και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ.αντισώματα). Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες προκαλεί αυξημένο αίσθημα κορεσμού, λόγω της αργής πέψης και συμβάλλει στη διατήρηση του ισορροπημένου σωματικού βάρους. Επιπλέον, το αυγό αποτελεί πηγή σιδήρου, βιταμινών (σύμπλεγμα Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη D), μεταλλικών στοιχείων (μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρος, ασβέστιο κτλ), ιχνοστοιχείων, λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ενώσεων.
Η εισαγωγή του αυγού στη διατροφή του παιδιού μπορεί να γίνει με την εισαγωγή των στερεών τροφών στον 6ο μήνα. Αποτελεί άριστη λύση για δεκατιανό ή απογευματινό. Επειδή είναι αλλεργιογόνο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο εισαγωγής του. Χορηγείται αρχικά ο κρόκος και στη συνέχεια το ασπράδι: ¼ την 1η ημέρα, ½ τη 2η, ¾ την 3η, ολόκληρο την 4η. Η εισαγωγή μπορεί να γίνει επίσης χορηγώντας ½ καλά βρασμένο μικρό αυγό 2 φορές/εβδομάδα ή ισοδύναμη ποσότητα σε ψημένη μορφή.
Προσφέρεται καλά βρασμένο (10-15 λεπτά) ή ψημένο σε παρασκευές, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από Salmonella. Σε παιδιά που εμφανίσουν αλλεργία στο αυγό, η επανεισαγωγή γίνεται συνήθως μετά το πρώτο έτος ζωής. Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε, ότι τα περισσότερα παιδιά με αλλεργία στο αυγό συνήθως ανέχονται χωρίς πρόβλημα την ψημένη μορφή του. Αυτό σημαίνει ότι έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε κέικ, τυροπιτάκια, μπισκοτάκια, κεφτεδάκια και πλήθος άλλων τροφών, εισάγοντας άφοβα το αυγό στη διατροφή του αλλεργικού παιδιού σας. Παρότι η αλλεργία στο αυγό στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου, η Ομοιοπαθητική, ενισχύοντας τον οργανισμό συνολικά, μπορεί να τον βοηθήσει να ανακτήσει την ισορροπία του, έτσι ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα της αλλεργίας νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο.
Η λήψη του αυγού στα παιδιά συνιστάται να γίνεται 4-5 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά, ώστε το παιδί να λαμβάνει ποικιλία διαφορετικών θρεπτικών τροφών.
Ευχαριστούμε την παιδίατρο Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου για τις χρήσιμες πληροφορίες