Τι να κάνεις αν δεν τρώει το παιδί; Να τι δοκίμασα εγώ στα παιδιά μου

Βρήκα έναν τρόπο για να δίνω στα παιδιά μου φαγητά που αρνιόντουσαν ακόμα και να δοκιμάσουν.

Σήμερα, που γνωρίζουμε πολλά για τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, μπορούμε να βασιστούμε στην ποικιλία και να κάνουμε έξυπνες αντικαταστάσεις και συνδυασμούς που θα αυξήσουν τη διατροφική αξία των φαγητών που δίνουμε στα μικρά μας. Για παράδειγμα, βιταμίνη C δεν έχει μόνο το πορτοκάλι, αλλά και οι πιπεριές, το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο, ακόμα και ο μαϊντανός!

Ομολογώ πως πάντα ζήλευα τις μαμάδες που τα μικρά τους έτρωγαν (σχεδόν) τα πάντα. Γιατί τα δικά μου παιδιά δεν έτρωγαν (σχεδόν) τίποτε! Προφανώς υπερβάλλω, αλλά τα παιδιά μου πραγματικά έτρωγαν πολύ λίγα από τα πιο θρεπτικά φαγητά, όπως οι σαλάτες, τα λαχανικά και τα όσπρια. Και όπως καταλαβαίνεις, είχα πολύ άγχος μήπως τους λείψουν οι απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τόσο ανάγκη τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

«Δε θέλω να φάω»: Τι να κάνεις αν δεν τρώει το παιδί;

Οι μαμάδες φαίνεται πως διαθέτουμε τελικά μεγάλη εφευρετικότητα! Ρωτώντας φίλες και ψάχνοντας συνταγές, βρήκα έναν τρόπο για να δίνω στα παιδιά μου φαγητά που αρνιόντουσαν ακόμα και να δοκιμάσουν. Διάβασε εδώ τις δικές μου mama tested ιδέες και σίγουρα θα πάρεις έμπνευση για πολλές ακόμα δικές σου συνταγές.

Κεφτεδάκια και μπιφτεκάκια

Είναι το τέλειο φαγητό για να «κρύψεις» μέσα λαχανικά ή/και όσπρια. Διάλεγα ένα δυο λαχανικά κάθε φορά, π.χ. καρότα και μελιτζάνα, τα χτυπούσα καλά στο μούλτι μαζί με το κρεμμύδι και τα πρόσθετα στη ζύμη και το ίδιο έκανα με καλά βρασμένα και πολτοποιημένα όσπρια.

Σάλτσα κιμά για μακαρόνια, παστίτσιο ή κανελόνια

Επίσης ιδανική κρυψώνα! Ανάλογα με την εποχή και τι είχα στο ψυγείο μου, πρόσθετα χτυπημένα στο μούλτι μανιτάρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, ντομάτες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Σούπες

Χορτόσουπα, κρεατόσουπα, ψαρόσουπα, παντού έβαζα μέσα όλα τα λαχανικά της εποχής, από φύλλα λάχανου και πράσα μέχρι καρότα, πορτοκαλί κολοκύθα και γλυκοπατάτες. Το μυστικό μου «όπλο» είναι το ραβδομπλέντερ με το οποίο λιώνω όλα τα λαχανικά προτού προσθέσω ρύζι ή ζυμαρικό στη σούπα μου.

Bonus: Τα ζυμαρικά, βράζοντάς τα μέσα στο γεμάτο λαχανικά ζωμό, «τραβάνε» πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους και τα παιδιά τα τρώνε χωρίς να γκρινιάζουν για πράσινα και κόκκινα κομματάκια στο φαγητό τους!

Γράφει η Ελένη Δασκαλάκη

Δες περισσότερα άρθρα στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network