Στον εμβολιασμό των παιδιών και τις μελέτες που γίνονται γι’ αυτόν μίλησε κατά την τακτική ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως τόνισε: “Ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν να εμβολιάσουν τους ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών. Όλες οι εταιρείες έχουν όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τον εμβολιασμό παιδιών, ενώ μέχρι τώρα εμβολιασμός από την Pfizer αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών ενώ από τις άλλες εταιρείες από την ηλικία των 18 ετών. Μελέτες αναμένουν την έγκρισή τους από την Pfizer για παιδιά ηλικίας από 12-15 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και μελέτες και για μικρότερες ηλικίες. Μελέτες γίνονται και από τις άλλες εταιρείες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για η συγκέντρωση παιδιών προς εμβολιασμό”.
Οι προϋποθέσεις για εμβολιασμό
“Ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά είναι μικρός, οπότε ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός απ’ αυτόν που γνωρίζουμε. Αυτός που γνωρίζουμε είναι ότι κάνουμε ένα εμβόλιο για προστατεύσουμε ένα παιδί από λοιμώδες νόσημα. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από Covid.
Επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει στόχο πρώτον ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας. Δεύτερον ότι ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες.
Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει αποτελεσματικότητα πολύ καλή όπως και ανοσογονικότητα. Σήμερα στον Καναδά στην πόλη Αλμπέρτα, με το υψηλότερο ιϊκό φορτίο, αρχίζει ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 12-15 ετών.
Πάντα θα πρέπει η προσέγγισή μας για τον εμβολιασμό των παιδιών να γίνεται πολύ προσεκτικά. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες, έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. Ναι, μεν, θα υπάρχει δυνατότητα και σύντομα εμβολιασμού και των παιδιών αλλά η αποδοχή και η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει και ο εμβολιασμός για τα παιδιά”.
“Ας μην ξεχνάμε ότι το κύριο βάρος για τη δημιουργία τείχους προστασίας είναι κυρίως οι ενήλικες. Ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό ενηλίκων και μάλιστα των υπερηλίκων” σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.
“Άλλο έγκριση, άλλο εμβολιασμός των παιδιών”
Ακολούθως, ερωτώμενη σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, υπογράμμισε πως: “Άλλο έγκριση εμβολίου, άλλο δυνατότητα χρησιμοποίησης και άλλο υιοθέτηση αυτού του εμβολίου για εμβολιασμό παιδιών.
Η προσέγγιση για τον εμβολιασμό παιδιών θα εξαρτηθεί και από το πώς θα είναι η κατάσταση από πλευράς επιδημίας και από ό,τι νεότερο έχουμε σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια. Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός όπως δεν είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στα παιδιά…
Να μην ανησυχούν οι γονείς, είναι ευχής έργων ότι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τα περισσότερα μέλη είναι παιδίατροι με ιδιαίτερες ευαισθησίες για το θέμα των εμβολιασμών και να είναι σίγουροι ότι θα το χειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα παιδιά τους και για το κοινωνικό σύνολο” διευκρίνισε η καθηγήτρια.