Για καιρό αναζητούσα τρόπους να πείσω τον γιο μου να συμμαζεύει στο τέλος της μέρας τα παιχνίδια του, χρησιμοποιώντας ως δέλεαρ σε κάποιες περιπτώσεις ένα γλύκισμα (σίγουρα όχι και το καλύτερο κίνητρο για την υγεία του) και σε άλλες μια εκπομπή που θα τον άφηνα να παρακολουθήσει μόνο αν όλα τα αυτοκινητάκια έβρισκαν τη θέση τους σε μια από τις κούτες (παραβιάζοντας, μάλλον, τις συστάσεις των ειδικών περί έκθεσης ενός νηπίου σε οθόνες).
Μέχρι που βρέθηκα στο σπίτι μιας φίλης η οποία, ως μητέρα δύο παιδιών, εργαζόμενη και φοιτήτρια ξανά, δεν έχει την πολυτέλεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων. «Όσα παιχνίδια δεν μαζέψετε θα τα πετάξουμε γιατί θα θεωρήσω ότι δεν τα χρειάζεστε πια», είπε, απλά, στα παιδιά της κι εκείνα έσπευσαν αμέσως να διασώσουν ό,τι είχε απομείνει στο πάτωμα.
Πρόσφατα μια άλλη μαμά, η Jessica McGinty, μπλόγκερ του Mishmash Moments, πήγε αυτή την ιδέα ένα οργανωτικό βήμα παραπέρα, εγκαινιάζοντας στον σπίτι της το λεγόμενο Fucket Bucket: ένα καλάθι όπου καταλήγουν όλα τα παιχνίδια που παραμένουν στο πάτωμα μετά το παιχνίδι. Αν μέχρι το τέλος της μέρας τα παιδιά δεν έχουν πάρει από εκεί τα παιχνίδια για να τα μεταφέρουν στη σωστή τους θέση, τα άτυχα αντικείμενα καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων. Η σχετική ανάρτηση στη σελίδα της Jessica στο Facebook είχε εντυπωσιακή απήχηση, συγκεντρώνοντας πάνω από 44.000 likes και 40.000 σχόλια.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι μεταφέροντας τα παιχνίδια των παιδιών σου σε ένα καλάθι, έστω κι αν το αποκαλείς Fucket Bucket, έχεις κάνει ήδη τη μισή δουλειά. Εκτός αν αυτή η ιδέα είναι τόσο επιτυχημένη, που λίγες μόλις μέρες μετά την εφαρμογή της δεν υπάρχουν πλέον παιχνίδια να μαζέψεις από το πάτωμα. Πάντως, παρόλο που ανάμεσα στις αντιδράσεις στο Facebook υπήρξαν και αρνητικές του τύπου «σημασία δεν έχει να είναι τακτοποιημένο ένα σπιτικό αλλά ευτυχισμένο», πολλοί γονείς βρήκαν την ιδέα της Jessica έξυπνη και πρακτική.
womantoc.gr