- Ένα παιδί έρχεται στο δικό σου σπίτι μαθημένο σε διαφορετικούς κανόνες από τους δικούς σου. Καλοί οι κακοί δεν έχεις δικαίωμα να τους κρίνεις, ούτε να ακυρώσεις τους γονείς του παιδιού. Ωστόσο το φιλοξενούμενο παιδί θα πρέπει να ακολουθήσει τους δικούς σου κανόνες στις διακοπές μαζί σου, αφενός για να μην “χαλάσει” ό,τι έχεις χτίσει με τόσο κόπο μέσα στην οικογένειά σου και αφετέρου γιατί χωρίς κανόνες δεν γίνεται τίποτα. Εκεί πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα, γιατί ενδέχεται ο μικρός φιλοξενούμενός σου να έχει μάθει αλλιώς. Εκεί τον εισάγεις όμορφα και γλυκά στο δικό σου πρόγραμμα και αφετέρου αν δεις ότι δεν γίνεται, “λασκάρεις” λίγο τα πράγματα για τις μέρες που έχεις το παιδί εκεί.
- Δεν μπορείς να μαγειρεύεις τα πάντα γιατί δεν είναι όλα τα παιδιά εύκολα στο φαγητό – ούτε το δικό μου. Μπορεί το συγκεκριμένο παιδάκι, να έχει δυσανεξία σε ένα φαγητό, αλλεργία σε κάποιο άλλο ή να μην τρώει με τίποτα συγκεκριμένα πιάτα. Είναι λάθος να προσπαθήσεις να βάλεις τον φιλοξενούμενο στις δικές σου διατροφικές συνήθειες οπότε θα πρέπει να βρεις κι εδώ την χρυσή τομή, πράγμα που δεν το λες και διασκεδαστικό.
- Αν ο φιλοξενούμενος κάνει κάτι που δεν είναι σωστό, θα πρέπει του μιλήσεις ήρεμα ακόμα κι αν σε έχει βγάλει από τα ρούχα σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο δικό σου παιδί ουρλιάζεις και κάνεις υστερίες, αλλά είναι γεγονός πως κάθε μάνα έχει έναν διαφορετικό κώδικα συνεννόησης με τα παιδιά της, ο οποίος δεν είναι πασπαρτού και για τα παιδιά των άλλων. Οπότε κι εκεί θέλει έναν λεπτό και ιδιαίτερο χειρισμό.
- Θα πρέπει να μιλάς καθημερινά με την μητέρα του παιδιού αφενός γιατί οφείλεις να της δίνεις αναφορά για ό,τι γίνεται και αφετέρου γιατί είναι καλό να ρωτάς όσα μπορείς για το παιδί ή να πάρεις τη γνώμη της σε μια ενδεχόμενη κρίση, πράγμα όχι και τόσο χαλαρωτικό, ειδικά αν η μαμά δεν είναι φίλη σου, αλλά απλά γνωστή σου.
- Πρέπει επίσης να έχεις υπόψη σου πως οτιδήποτε γίνεται μέσα στο σπίτι σου, με τον άντρα σου, με τη γιαγιά που μπορεί να είναι στο χωριό με τον γείτονα, ακόμα και με τον σκύλο σου θα πάει “καρφί” στο άλλο σπίτι από τις περιγραφές του φιλοξενούμενού σου οπότε οφείλεις να είσαι λίγο πιο προσεκτικός. Αν για παράδειγμα, θα πω το απλό, κυκλοφορείς με τον σουτιέν ή με το βρακί μπροστά στην κόρη σου, δεν το κάνεις μπροστά στο άλλο κοριτσάκι.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι είναι καλό και για τα παιδιά μας να αναλαμβάνουν την ευθύνη ενός φιλοξενούμενου στο σπίτι τους. Η κόρη μου, επειδή έχουμε φιλοξενήσει αρκετά παιδιά από τότε, ξέρει πως θα πρέπει να δώσει την “καλή” πικέ κουβέρτα στη φίλη της το βράδυ κι εκείνη να κρατήσει την φθαρμένη, ξέρει ότι θα πρέπει να δείξει στη φίλη της τα κατατόπια του σπιτιού, να της εξυπηρετήσει και γενικά να καταλάβει ότι η φιλοξενία είναι διασκεδαστική αλλά έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Είναι μια ακόμα μορφή συμβίωσης με κάποιον που δεν είναι της οικογενείας. Κι αυτό αν μη τι άλλο είναι ένα μεγάλο και ωραίο μάθημα για όλους μας.
Διαβάστε επίσης
11 μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας το καλοκαίρι
Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram