Το παιχνίδι βοηθά τους εφήβους να ανακαλύψουν την ταυτότητα και τα ενδιαφέροντά τους ενώ προστατεύει την ψυχική τους υγεία.
Οι γονείς γνωρίζουν πόσο μεγάλη σημασία έχει να παίζουν τα παιδιά. Αλλά όταν τα παιδιά φτάνουν στο εφηβεία ίσως αμφιβάλλουν για το τι μπορεί να σημαίνει πλέον παιχνίδι, επειδή τα παιδιά αυτής της ηλικίας προφανώς δεν μπορούν πλέον να παίζουν με τον τρόπο που το έκαναν σε μικρότερη ηλικία. Η μορφή των παιχνιδιών μπορεί λοιπόν να αλλάζει, όμως οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και οι ενήλικες επωφελούνται από το παιχνίδι.
Η Hilary Conklin, Ph.D., ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών στο Πανεπιστήμιο DePaul στο Σικάγο, σημειώνει ότι το παιχνίδι για τους εφήβους μπορεί έχει μεγάλη ποικιλία, όπως συνέβαινε και στις μικρότερες ηλικίες.
“Τώρα προστίθεται το στοιχείο της επιλογής σε αυτό που κάνεις (σ.σ στο παιχνίδι) και στο γεγονός ότι μπορεί να καθοδηγείς τις δραστηριότητες σου” εξηγεί. Επιπλέον, λέει ότι το παιχνίδι για τους εφήβους συνήθως περιλαμβάνει κάποιο είδος δημιουργικού ή φανταστικού στοιχείου. Κι επιβεβαιώνει πως οι έφηβοι που ασχολούνται με το παιχνίδι αισθάνονται χαρούμενοι και αφοσιωμένοι.
Οι εγκέφαλοι των εφήβων αναπτύσσονται και αλλάζουν ραγδαία επισημαίνει ο Ken Ginsburg, M.D., MSEd, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου για την επικοινωνία γονέων και εφήβων και συγγραφέας του βιβλίου “Congrats-You’re Having a Teen”! Τονίζει πως στο στάδιο της εφηβείας τα παιδιά θέτουν το θεμελιώδες ερωτήμα “ποιος είμαι;” και αναζητούν την απάντηση σε άλλα ερωτήματα όπως “είμαι φυσιολογικός;” και “πώς μπορώ να ταιριάξω με τους υπόλοιπους;”. Αυτή η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η αυτοεξέταση καθιστούν το παιχνίδι ένα κρίσιμο εργαλείο κατά την εφηβεία.
Ενώ οι έφηβοι πιθανώς δεν παίζουν πλέον πια νεράιδες, πριγκίπισσες ή με μια παιδική κουζίνα, ο Dr. Conklin υποστηρίζει πως οι έφηβοι αναζητούν ακόμα τα στοιχεία του ντυσίματος και των ρόλων. Για παράδειγμα, οι έφηβοι απολαμβάνουν τις Απόκριες και τις στολές, και πολλά βιντεοπαιχνίδια ή παιχνίδια ρόλων, όπως το Dungeons and Dragons (D&D), περιλαμβάνουν περίπλοκα σενάρια φανταστικού παιχνιδιού που μπορεί να είναι πραγματικά ελκυστικά για αυτούς.
Οφέλη του παιχνιδιού για τους εφήβους
Δεδομένου ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης του εγκεφάλου και αυτογνωσίας, το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αναπτυχθούν και να ανακαλύψουν πράγματα για τον εαυτό τους. “Είναι μια εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν ποιοι είναι και που έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέες πτυχές, κάτι που ενισχύει τη νοημοσύνη”, λέει ο Δρ Γκίνσμπεργκ.
Επιπλέον, το παιχνίδι επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν λάθη, να ανακάμψουν και να μάθουν πώς να τα καταφέρουν καλύτερα την επόμενη φορά, λέει ο Δρ Γκίνσμπεργκ. “Μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας για να βρούμε λύσεις. Όλα αυτά τα πράγματα είναι πραγματικά μεγάλα οφέλη”, λέει.
Η ψυχική υγεία είναι ένα άλλο όφελος του παιχνιδιού για τους εφήβους. Ένα άρθρο του 2011 στο American Journal of Play απέδειξε πως η μείωση του παιχνιδιού οδηγεί σε αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εφήβους. Σημειώνεται ότι καθώς μειωνόταν το παιχνίδι, αυξάνονταν οι περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους, αυτοκτονίας, αδυναμίας και ναρκισσισμού.
Πώς να τοὺς ενθαρρύνεις να παίξουν
Οι έφηβοι αισθάνονται ένταση από το γεγονός πως τείνουν να γίνουν ενήλικες ενώ παράλληλα αδημονούν να αφήσουν πίσω τους την παιδική ηλικία. Ο Dr. Conklin σημειώνει πως: “νομίζω ότι μερικές φορές είναι σαν να χρειάζονται την άδεια να γίνουν και πάλι παιδιά, να κάνουν χαζομάρες“, λέει. Όταν οι γονείς είναι πρόθυμοι να παίξουν και οι ίδιοι με τους εφήβους κάνοντας κάτι «χαζό» -είτε πρόκειται για την κατασκευή ενός χαζού σπιτιού από μελομακάρονα, είτε για τη διακόσμηση cupcakes ή άλλων καλλιτεχνικών πραγμάτων- μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανάγκη τους να χτίσουν γέφυρες από το χτες στο αύριο.
Μερικές ιδέες για παιχνίδια εφήβων:
Το παιχνίδι των εφήβων μπορεί να είναι επίσημο ή ανεπίσημο, κατευθυνόμενο ή αυτοκατευθυνόμενο, εντός ή εκτός της τάξης. Μερικά παραδείγματα εφηβικού παιχνιδιού περιλαμβάνουν:
-Ομαδικά αθλήματα
-Γυμναστική- όπως γιόγκα, τρέξιμο ή μαθήματα σπιντ
-«Περιπέτειες» όπως skateboard, ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση σε δέντρα και σκι
-Κατασκευή πραγμάτων με ξύλο ή άλλα υλικά
-Χειροτεχνίες
-Βιντεοπαιχνίδια
-Παιχνίδια ρόλων- Cosplay
-Επιτραπέζια παιχνίδια
-Σχεδιασμός ιστοσελίδας
-Δημιουργία μουσικού βίντεο ή TikTok
-Δημιουργία ταινίας μικρού μήκους
-Κηπουρική
-Μαγειρική και ζαχαροπλαστική
-Δημιουργική γραφή
-Χορός
-Πεζοπορία
-Κάμπινγκ
-Πάρκα ψυχαγωγίας ή περιπέτειας
-Καραόκε