Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι έφηβοι/ φοιτητές με γονείς – ελικόπτερο έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι καταθλιπτικοί και ανήσυχοι.
Πέρασε ο γιος σας στο Πανεπιστήμιο; Θα πάει η κόρη σας να σπουδάσει σε άλλη πόλη; Αν ναι, πιθανότατα να έχετε, ήδη, αγχωθεί για το πώς θα αφήσετε το παιδί σας να φύγει και να μένει, πλέον, μόνο του για τέσσερα (τουλάχιστον) ολόκληρα χρόνια.
Αντιμετωπίζετε, ήδη περίπλοκα συναισθήματα. Σωστά; Έχετε, ήδη, πει στο παιδί σας, πόσο συχνά να σας παίρνει τηλέφωνο/να σας στέλνει μήνυμα ή να μιλάτε μέσω Skype. (Κάθε μέρα στις 21:45. Ακριβώς.)
Αλλά προσέξτε! Μια νέα μελέτη προειδοποιεί!
Οι γονείς – ελικόπτερο όχι μόνο δεν αφήνουν τα παιδιά τους να ενηλικιωθούν, αλλά μπορεί, επίσης, να τα καταστήσουν καταθλιπτικά και ανήσυχα.
Το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, εκπόνησε μια μελέτη σχετικά μ’αυτό το θέμα, που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Μελετών Παιδιού και Οικογένειας. Οι ερευνητές ζήτησαν από 460 παιδιά που μόλις πέρασαν στο πανεπιστήμιο, να φανταστούν διαφορετικά σενάρια, όπως έναν καυγά με έναν συγκάτοικο.
Οι φοιτητές απάντησαν σχετικά με το πώς νόμιζαν ότι θα το αντιμετώπιζαν οι μητέρες τους. Θα τους ενθάρρυναν, ώστε να το επιλύσουν μόνοι τους; Ή θα επενέβαιναν;
Τους ζήτησαν, επίσης, ν’αξιολογήσουν τον εαυτό τους. Πόσο καλά πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να χειριστούν ένα περίπλοκο έργο ή απροσδόκητες αντιξοότητες; Και τέλος, τους ζήτησαν, ν’αξιολογήσουν την υγεία τους, αν νιώθουν κατάθλιψη/άγχος και πόσο ικανοποιημένοι είναι απ’την ζωή τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο ανεξάρτητοι μαθητές ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή. Φάνηκαν επίσης να χειρίζονται καλά δύσκολες καταστάσεις και είχαν καλύτερη σωματική υγεία. Εκείνοι με τους γονείς-ελικόπτερο, ανέφεραν άγχος και κατάθλιψη, μειωμένη ικανοποίηση από την ζωή και θέματα υγείας.
Σύμφωνα με την Mallory Lucier-Greer, συγγραφέα της μελέτης, οι αλληλεπιδράσεις γονέων-παιδιών παίζουν μεγάλο ρόλο στο πώς βλέπει το παιδί τις δυνατότητές του.
“Οι υποστηρικτικοί γονείς, συνήθως, λένε “μπορείς να διαχειριστείς τα οικονομικά σου, μπορείς να διαλέξεις τα μαθήματά σου”. Αν, όμως, δεν αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν τίποτα και τα κάνουν όλα αυτοί για αυτά, αυτό αλλάζει.
Νομίζω ότι υπάρχουν καλές προθέσεις πίσω απ’αυτές τις συμπεριφορές αυταρχικών ή υπερπροστατευτικών γονιών. Στο τέλος της ημέρας, όμως, πρέπει να σκέφτεστε την ανάπτυξη του παιδιού σας”, δήλωσε η Lucier-Greer.