Πριν την προ-εφηβεία και την εφηβεία, οι σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους είναι αρμονικές. Μπορεί τα παιδιά να είναι μικρότερα, οι ευθύνες να μας αγχώνουν και να μας κουράζουν και η καθημερινότητα να είναι πιο απαιτητική, όμως η σχέση ανάμεσα στη μαμά και το παιδί, τον μπαμπά και το παιδί είναι ιδανικές σε μια υγιή οικογένεια. Όποιο τρόπο κι αν έχουμε επιλέξει για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που συναντάμε καθημερινά στην ανατροφή του παιδιού, έχουμε ήδη βρει τις ισορροπίες μας, τις ρουτίνες μας, έχουμε θέσει τα όρια μας και το παιδί ξέρει τι να περιμένει και τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει.
Μετά έρχεται η περίοδος της αμφισβήτησης. Τα όρια δεν υπάρχουν πια για τα παιδιά, τα αμφισβητούν, δεν τα βλέπουν, τα αγνοούν. Θέλουν να κάνουν το δικό τους. Είναι φυσιολογικό κι είναι υγιές. Εκεί, όμως, που αλλάζει το παιδί μας… δεν αλλάζουμε εμείς. Συνεχίζουμε να θέλουμε να του θέσουμε όρια σαν να ήταν μικρό παιδί, δεν βλέπουμε ότι είναι πια ένας έφηβος που χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Ή όπως λέει καλύτερα σε διάλεξή του ένας parent coach της Purposeful Parenting Hub που βοηθά τους γονείς να γίνουν καλύτεροι γονείς, ο έφηβος δεν χρειάζεται έναν γονιό που του διδάσκει, αυτό συμβαίνει σε μικρότερες ηλικίες. Ο έφηβος χρειάζεται έναν γονιό που καθοδηγεί ή προπονεί.
“Πρέπει να αλλάξεις το στιλ γονεϊκότητας που είχες όταν το παιδί σου γίνεται 13 ετών γιατί δεν είναι πια εφαρμόσιμο σε αυτές τις ηλικίες. Πρέπει να γίνεις προπονητής. Να δίνεις λιγότερες οδηγίες αλλά να δίνεις περισσότερες επιλογές. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας για να τα αφήσουμε ελεύθερα στον κόσμο”, εξηγεί.
Δες το απόσπασμα:
@purposefulparentinghub Teenagers want to talk about their problems — they just don’t want to talk about them with you, their mom or dad. Teenagers don’t need to be “parented”, they need to be coached by you. #parentingtips #measaparent #parentsoftiktok #purposefulparenting #parentingcoach #gentleparenting #parentinglife #howtoparent ♬ original sound – Purposeful Parenting Hub