Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα περίπου το 95% των έφηβων έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά είναι έτοιμα για μια τέτοια ευθύνη.
Πριν αγοράσουμε κινητό στα παιδιά καλό είναι να τσεκάρουμε πόσο υπεύθυνο είναι, πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί αλλά και αν παλεύει με κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την Jean Twenger, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του San Diego που μίλησε στο Parents.com για τη χρήση των κινητών από εφήβους “τα παιδιά πρέπει πρώτα να επιδείξουν ότι είναι υπεύθυνα με το σχολείο και τα προσωπικά τους αντικείμενα”. Όπως λέει, ένα παιδί είναι έτοιμο για κινητό, όταν μπορεί να διαχειρίζεται τις καθημερινές υποχρεώσεις του αλλά και την ελευθερία που του δίνεται.
“Εάν τα παιδιά ελέγχουν την καθημερινότητά τους, εάν δεν εκνευρίζονται όταν τα πράγματα δεν γίνονται όπως θα ήθελαν, εάν μπορούν να ακολουθήσουν κανόνες, τότε αυτά είναι σημάδια ότι είναι έτοιμα. Υπάρχουν, βέβαια, και καλά παιδιά που δεν έχουν έλεγχο των παρορμήσεών τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτεί ένας γονιός. Ένα παιδί που παλεύει με την κατάθλιψη ή το άγχος θα είναι πιο επιρρεπές για όσα βλέπει στα social media και στην διαδικτυακή επικοινωνία με φίλους και συνομήλικους”, εξηγεί η ψυχολόγος.
Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τα παιδιά στο διαδίκτυο και στα social media: “Η έρευνά μου έχει δείξει ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά online σχετίζεται με περιστατικά άγχους και κατάθλιψης. Ειδικά τα social media μπορεί να συστήσει στα παιδιά ζητήματα, τα οποία δεν είναι σε θέση ακόμα να διαχειριστούν”, λέει αναφερόμενη σε εικόνες βίας, εικόνες που δημιουργούν κακές αναφορές για την εξωτερική εμφάνιση ή τη διατροφή, αλλά και πορνογραφικό υλικό.
Η αγορά ενός κινητού τηλεφώνου έρχεται πάντα με κανόνες. Οι γονείς οφείλουμε να θέσουμε όρια για τον χρόνο χρήσης αλλά και τον τρόπο που θα χρησιμοποιείται. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι το παιδί θα ακολουθήσει τους κανόνες μας είναι να γίνουμε εμείς το σωστό παράδειγμα, επιδεικνύοντας μια υγιή σχέση με την τεχνολογία.