Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health τα μικρά παιδιά που μένουν σπίτι με τους παππούδες ή τους γονείς, έχουν χειρότερη συμπεριφορά σε σχέση με εκείνα που πηγαίνουν στον βρεφονηπιακό σταθμό.
Η γαλλική μελέτη EDEN, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.428 παιδιών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσα φοιτούσαν σε βρεφονηπιακό σταθμό είχαν καλύτερες σχέσεις με τους συνομηλίκους τους, περισσότερες δεξιότητες και γενικά καλύτερη συμπεριφορά.
Το ερωτηματολόγιο εστίαζε σε συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως δυσκολίες στην δημιουργία φίλων, υπερκινητικότητα ή απροσεξία, συμπεριφορά και κοινωνικές δεξιότητες.
Οι γονείς ρωτήθηκαν ποιο είδος φροντίδας παρείχαν στα παιδιά τους, με ποιον περνούσαν τα πρωινά τους και ποιος τα φρόντιζε στην ηλικία των τεσσάρων, οκτώ και δώδεκα μηνών καθώς και όταν ήταν δύο και τριών ετών. Και όταν λέμε φροντίδα εννοούμε κέντρα ημερήσιας φροντίδας, βρεφονηπιακούς σταθμούς στελεχωμένους από επαγγελματίες ή φροντίδα από μέλη της ευρύτερης οικογένειας ή φίλους.Ένα στα τέσσερα παιδιά είχε δεχτεί επαγγελματική φροντίδα και ένα στα τρία έμεινε σπίτιμε παππού/γιαγιά/γονέα.
Συνολικά, το 15,5% των παιδιών είχε θέματα συμπεριφοράς, το 15% ήταν υπερκινητικό ή είχε προβλήματα συγκέντρωσης και το 16% είχε συναισθηματικά προβλήματα. Περίπου το 7% δεν μπορούσε να κάνει φίλους και το 13% είχε κακές κοινωνικές δεξιότητες.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι, σε σύγκριση με τα παιδιά, που έμεναν σπίτι με την οικογένεια ή με ενήλικες φίλους, εκείνα που πήγαν παιδικό σταθμό είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα συναισθηματικά και συμπεριφοράς και ήταν πιο πιθανό να έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.