Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αφορά στις συζητήσεις που κάνουμε με τα παιδιά για το σώμα τους, την εφηβεία, την συναίνεση, τη σεξουαλική παρενόχληση, την κακοποίηση, την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, την σεξουαλική ταυτότητα και προσανατολισμό.
Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους καλό είναι να μαθαίνουν -χωρίς ντροπή- για το σώμα τους και τη σεξουαλικότητα. Η εκπαιδευτικός σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, Rosalia River, τονίζει στο Parents.com -που ανέδειξε έρευνα όπου οι γονείς σε ποσοστό 70% ζητούν καλύτερη διαπαιδαγώγηση στα σχολεία- πως “τα παιδιά θα μάθουν για όλα αυτά είτε από εμάς είτε όχι”, εξηγώντας ότι είναι προτιμότερο οι γονείς να είναι αυτοί που θα παρέχουν στα παιδιά ένα ασφαλές περιβάλλον εμπιστοσύνης μέσα στο οποίο θα γίνουν αυτές οι συζητήσεις.
Παιδιά ηλικιών 1-3 ετών
Σε αυτές τις ηλικίες η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει να κάνει με το σώμα μας. Οι γονείς πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά για τα μέρη του σώματος δίνοντας τις επιστημονικές ονομασίες, ειδικά όταν γίνεται η εκπαίδευση της τουαλέτας ή την ώρα του μπάνιου. Όσον αφορά στη συναίνεση, σε αυτές τις ηλικίες μπορούν να μπουν οι βάσεις, εξηγώντας στα παιδιά τι σημαίνει μοιράζομαι αλλά και πως το σώμα τους ανήκει σε αυτά. Δεν πιέζουμε τα παιδιά να αγκαλιάσουν κάποιον ή να τον φιλήσουν, έτσι ώστε να καταλάβουν ότι εκείνα είναι υπεύθυνα να δώσουν συγκατάθεση και πως πριν κάποιος τους φιλήσει ή τους αγκαλιάσει πρέπει πρώτα να τα ρωτήσει.
Μικρά παιδιά
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν γίνονται ολοένα και πιο περίεργα για το σώμα τους αλλά και για το πως γεννήθηκαν. Αν έχουν μεγαλύτερα αδέλφια μπορεί να έχουν επιπλέον ερωτήσεις για την εφηβεία ή για τις σχέσεις. Ένας γονιός μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι το παιδί του είναι έτοιμο να ακούσει για κάποια ζητήματα γύρω από το σεξ, εφόσον εκείνο αρχίσει να κάνει ερωτήσεις. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι ειλικρινείς και κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού και φυσικά ο γονιός πρέπει να δείξει ότι κάθε λειτουργία του σώματός μας είναι φυσιολογική.
Η συναίνεση σε αυτές τις ηλικίες έχει να κάνει με τα όρια. Επιτρέπουμε στα παιδιά μας να πουν “όχι”, σεβόμαστε τα συναισθήματά τους και τα όριά τους. Έτσι αποκτούν αυτοπεποίθηση ώστε στο μέλλον να μην φοβούνται να πουν “όχι”.
Προεφηβεία- εφηβεία
Στην προεφηβεία τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το σεξ. Οι απορίες τους είναι πολλές και καλό είναι να νιώθουν ασφαλή να τις εκφράσουν στους γονείς τους. Εάν δεν απαντήσουν οι γονείς τότε είναι πιθανό να ψάξουν για απαντήσεις στο διαδίκτυο ή τους συνομήλικούς τους. Είναι η κατάλληλη ηλικία για να μιλήσουμε για τη συνάινεση στο σεξ αλλά και τα όρια που βάζουμε στις διαδικτυακές συνομιλίες. Μια καλή αρχή για τέτοιες συζητήσεις είναι να θέσετε στο παιδί σενάρια “τι θα έκανες εάν..” ώστε να γνωρίζουν πώς μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις.