Σε ποια ηλικία μπορεί να κάνει μπάνιο μόνο του το παιδί ή να πλύνει τα χέρια του;

μπάνιο μόνο του

Πώς σου φαίνεται η εικόνα ενός τρίχρονου παιδιού που ετοιμάζει το πρωινό του; Αφύσικη; Προχωρημένη; Φυσιολογική; Ανέφικτη; Και τι σχέση έχει ένας χυμός με την αυτοπεποίθηση; Φαντάσου λίγο ακόμα… Το παιδί παίρνει το μπουκάλι με το χυμό και προσπαθεί να το βάλει σε ένα ποτήρι… Το μισό χύνεται στο τραπεζομάντιλο, το άλλο μισό στο πάτωμα… Όμως σταμάτησε για μια στιγμή το χρόνο και δες το πρόσωπο του να λάμπει από ικανοποίηση. «Τα κατάφερα» φωνάζει και χαμογελάει!

Εσύ έχεις δύο επιλογές: ‘Η να του πεις: «Φυσικά και τα κατάφερες, μπράβο σου» ή να πεις «Τι κατάφερες παιδί μου; Χάλια τα έκανες». Φυσικά δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τη ζωή να… συμβαίνει. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους χτίσουν μια υγιή αυτοπεποίθηση και που θα τα βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές», αναφέρει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Νάνσυ Ψημενάτου, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ανθρωπιστικής και Συνθετικής Θεραπευτικής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας.

Μπάνιο στην μπανιέρα

Αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν πρέπει ποτέ ένα παιδί κάτω των πέντε ετών να μένει μόνο του μέσα στο μπάνιο, ούτε για ένα λεπτό. Από τα 7 του χρόνια και μετά θα είναι σε θέση να κάνει, με την καθοδήγησή σου πάντα, και μόνο του μπάνιο. Αν το παιδί δεν απολαμβάνει το μπάνιο και δυσανασχετεί, μπορείτε να συμφωνήσετε να κάνετε καθημερινά ένα γρήγορο ντους με καλό πλύσιμο στα χέρια, τις πατούσες, τα γεννητικά όργανα, τις μασχάλες και το πρόσωπο.

Τι πρέπει να κάνεις εσύ

Ζήτησε του να τρίβει μόνο του με το σφουγγάρι μια μια τις περιοχές του σώματός του. Δώσε του παιδικό σαμπουάν, που δεν τσούζει στα μάτια και δείξε του να λούζει τα μαλλιά του με απαλές κινήσεις ξεκινώντας από μπροστά προς τα πίσω, όπως ακριβώς στο κομμωτήριο και προτρέποντάς το να πηγαίνει το κεφαλάκι προς τα πίσω, ώστε να μην πέφτει το νερό με το σαπούνι στο πρόσωπο. Στην αρχή ίσως θα πρέπει να επέμβεις για το ξέβγαλμα ώστε να αποφευχθούν τσουξίματα στα μάτιακαι να μην αποθαρρυνθεί για την επόμενη φορά. Φυσικά στις πρώτες του απόπειρες θα είσαι κοντά του!

Πλύσιμο των χεριών

Συνήθως τα παιδιά δε θέλουν να πλύνουν τα χέρια τους, άλλωστε (έτσι νιώθουν τα ίδια) έχουν πιο διασκεδαστικά πράγματα να κάνουν. Εξήγησέ του ότι τα μικρόβια που κρύβονται στα βρώμικα χέρια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και ότι ο μόνος τρόπος να τα «καθαρίσεις» είναι το πλύσιμο των χεριών.

Τι πρέπει να κάνεις εσύ

Επίλεξε υγρό σαπούνι επειδή είναι πιο εύκολο στη χρήση, δε γλιστράει αλλά μένει στα χέρια του. Έτσι το πλύσιμο των χεριών γίνεται πολύ πιο εύκολο. Αν το παιδί δυσκολεύεται να πιέσει την αντλία του υγρού σαπουνιού, μην το κάνεις εσύ αλλά βάλε το χέρι σου πάνω από το δικό του και πίεσε απαλά για να το βοηθήσεις. Εάν ξεχάσει να βάλει το άλλο χεράκι κάτω από την αντλία, άφησέ  το να ρίξει λίγο σαπούνι πρώτα στο δικό σου χέρι. Πες του μπράβο και ρίξε και εσύ λίγο σαπούνι στο χέρι του.

Συνεργάστηκε η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Νάνσυ Ψημενάτου, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ανθρωπιστικής και Συνθετικής Θεραπευτικής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας.

shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network