“Μου άρεσε το μπαλέτο, αλλά ένιωσα ότι ο μπαμπάς μου ζορίστηκε”: Ο Ρένος Χαραλαμπίδης είπε κάτι για τα παιδικά του χρόνια που πρέπει να ακούσουν όλοι οι γονείς

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης βρέθηκε στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου όπου μίλησε μεταξύ άλλων για τα παιδικά του χρόνια και την επιθυμία του να μάθει μπαλέτο.

Ο γνωστός ηθοποιός περιέγραψε πώς εξέφρασε την επιθυμία του και πώς επέλεξε τελικά να μην κάνει μαθήματα χορού. Όπως είπε: “Ο πατέρας μου, ήμασταν λαϊκοί άνθρωποι από τον Έβρο. Στου Ζωγράφου είχε μια σχολή μπαλέτου. Εγώ, λοιπόν, ως παιδί εξέφρασα την επιθυμία να πάω στη σχολή μπαλέτου. Για έναν άνθρωπο από τον Έβρο το να πάει το παιδί του για μπαλέτο ήταν κάτι αλλόκοτο. Πήγαμε στη σχολή μπαλέτου που ήταν πολύ ευγενικοί άνθρωποι.

Ο μπαμπάς μου εργάτης, χορευταράς με τα ζωναράδικα κι όλα αυτά, όταν μπήκαμε στη σχολή μπαλέτου – θυμάμαι ακόμα ως τώρα – ότι με τα στιβαρά του χέρια που είχανε τους κάλους από το φτυάρι και μου είπε: “Σ’ αρέσει;”. Εμένα μου άρεσε το μπαλέτο, αλλά ένιωσα ότι ο μπαμπάς μου ζορίστηκε και λέω “ρε μπαμπά όχι, άσε. Πάμε να φύγουμε” και μου λέει “Σ’ αρέσει. Θα σε γράψω”. Και του λέω “όχι, μην με γράψεις”.

30 χρόνια μετά είμαστε στον Έβρο, στο σπίτι μας, στο Σπήλαιο, στην κορυφή του λόφου, έχω γίνει γνωστός ηθοποιός και βλέπουμε στην τηλεόραση μπαλέτο. Και γυρνάει και μου λέει ως γέρος πια, 85 χρονών: “συγγνώμη. Ήταν λάθος μου που δεν σε έγραψα στο μπαλέτο”. Αυτή είναι η ιστορία και είναι μια ταινία που βλέπω, το Μπίλι Έλιοτ, που δεν μπορώ να τη δω και κλαίω πάρα πολύ για την ιστορία αυτή”, είπε χαρακτηριστικά.

Πριν λίγες μέρες πέτυχα στο Instagram ένα βίντεο με μια μαμά που έπαιζε ένα παιχνίδι με τον γιο της- που ήταν περίπου 7 ετών. Εκείνη έλεγε μια πρόταση και το παιδί έπρεπε να την συμπληρώσει. Ένα παιχνίδι για να μιλήσει για την μέρα του με πιο διασκεδαστικό τρόπο. “Σήμερα στο σχολείο μου άρεσε… και Θα ήθελα να είχα κάνει…”. Κάποια στιγμή η μαμά είπε “στο σχολείο θα ήθελα…” και το αγόρι αυθόρμητα απάντησε “να χορεύω”. Η μαμά του αιφνιδιάστηκε γιατί δεν είχε ακούσει ξανά αυτή την επιθυμία του. “Να χορεύεις;” ρώτησε με απορία. Και το αγόρι είπε “όχι, να παίξω ποδόσφαιρο”.

Έμφυλα στερεότυπα στο παιδικό παιχνίδι: Πώς επηρεάζουν το μέλλον των παιδιών μας;

Η μαμά συζήτησε με τον γιο της, όπως εξήγησε σε ανάρτησή της, και του είπε πως μπορεί να χορεύει εάν θέλει, αλλά η αυθόρμητη αντίδρασή της ήταν εκείνη που έκανε το παιδί να αλλάξει γνώμη. Τα παιδιά- ακόμα κι αν έχουν τη στήριξη των γονιών να εκφράζουν τις επιθυμίες τους- θέλουν πάντα να ικανοποιήσουν τους γονείς τους. Ακόμα κι αν η μαμά του δεν έχει πρόβλημα τελικά να ξεκινήσει μαθήματα χορού, μόνο και μόνο που αισθάνθηκε μια μικρή κριτική, το παιδί θέλησε να επιλέξει κάτι πιο “αγορίστικο”. Μερικές φορές, άλλωστε, η κριτική έρχεται από τους συμμαθητές, τους συγγενείς, το κοντινό περιβάλλον.

Τα έμφυλα στερεότυπα επηρεάζουν τα παιδιά, ακόμα κι αν οι γονείς δεν τα προωθούν. Μερικές φορές οι γονείς προσπαθούν να είναι πιο σωστοί με τα παιδιά τους αλλά οι ίδιοι- μεγαλωμένοι σε παλιότερες γενιές- ζουν τη δική τους ζωή επηρεασμένοι από τέτοιου είδους στερεότυπα. Τα παιδιά με τη σειρά τους θέλουν να “ταιριάζουν” με τους άλλους, να μην ξεχωρίζουν, να μην σχολιάζονται για τις επιλογές τους. Είναι δουλειά των γονιών, όμως, να τους δώσουν την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια που χρειάζονται για να υπερπηδήσουν αυτή την πρόκληση και να καταλάβουν ότι θα είναι ευτυχισμένα μόνο όταν είναι ο εαυτός τους και υπακούν μόνο στις δικές τους επιθυμίες και όχι στις επιθυμίες των άλλων.

Διάβασε επίσης:

8 λόγοι που είναι καλό να αφήνεις τον γιο σου να παίζει με κούκλες

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network