Δεν είναι το ίδιο να σου πει ο γιος σου στα 8 του ότι θέλει να γίνει YouTuber ή Gamer όταν μεγαλώσει και το ίδιο να στο πει όταν θα είναι 15. Στην αρχή σου φαίνεται ένα τρελό όνειρο αλλά στην πορεία βλέπεις ότι ίσως να το σκέφτεται και σοβαρά. Ναι, κάποια επαγγέλματα μοιάζουν περίεργα σε εμάς τους γονείς. Δεν χρειάζονται σπουδές, δεν παρέχουν κάποια ασφάλεια και περιέχουν αρκετή έκθεση στα social media. Κι αν δεν πετύχει μετά τι θα κάνει; Κι αν τον εκμεταλλευτούν;
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτό τον κόσμο των social media και όσους ασχολούνται επαγγελματικά με αυτόν. Το μόνο που ίσως ξέρουμε είναι ότι όσοι πετυχαίνουν βγάζουν αρκετά χρήματα. Η ψυχολόγος Ελίνα Κεπενού εξηγεί στην εκπομπή ‘Πρωίαν σε είδον’τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν τα ιδιαίτερα επαγγελματικά όνειρα των παιδιών τους, λέγοντας πως “πρόκειται για δημιουργικές δουλειές” ενώ εμείς έχουμε μείνει στο κλασικό “δασκάλα, δικηγόρος, γιατρός”.
Πολλοί γονείς λένε “πάρε ένα πτυχίο και βλέπουμε“. Όμως, όπως εξηγεί η ψυχολόγος, η οικογένεια οφείλει να προσφέρει ερεθίσματα στο παιδί και δυνατότητες εξωσχολικών δραστηριοτήτων ώστε να έχει παιδεία. “Δεν είναι μόνο το πανεπιστήμιο”, λέει. “Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά του δημοτικού σήμερα θα ακολουθήσουν επαγγέλματα που δεν υπάρχουν καν σήμερα. Και μάλιστα θα κληθούν να αλλάξουν και μια φορά επάγγελμα”.
“Αυτό που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι να δει γιατί θέλει το παιδί του να γίνει YouTuber. Γιατί θέλεις να έχεις πολλούς followers; Τι είναι αυτό που θέλεις να εκφράσεις; Ποιο θα ήθελες να είναι το κοινό σου; Καλό είναι να αφήσουμε το παιδί να ζήσει αυτή την εμπειρία με μια ασφάλεια”, προσθέτει.
Δες περισσότερα στο απόσπασμα: