Πόσες φορές σου έχει τύχει να είσαι εκνευρισμένη και να σου πει κάποιος “ηρέμησε”; Θυμάσαι πώς ένιωσες; Το πιο πιθανό είναι να σε εκνεύρισε ακόμα περισσότερο και να ένιωσες ότι οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν ή ότι αγννούν τα συναισθήματα σου. Γιατί, λοιπόν, το λες στα παιδιά σου;
Όταν βλέπεις το παιδί σου εκνευρισμένπο, θέλεις να το ηρεμήσεις. Όμως, ήδη ξέρεις ότι το “ηρέμησε”, δεν θα βοηθήσει. Τι μπορείς να κάνεις; Να μάθεις στο παιδί να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να τα ελέγχει και να μάθει να ηρεμεί μόνο του τον εαυτό του.
4 τρόποι για να μάθουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται τον θυμό τους
Αυτό φυσικά δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Αρχικά, όταν το παιδί είναι εκνευρισμένο, το πιο πιθανό είναι να εκφραστεί με έντονα συναισθήματα, να τα αφήσει ανεξέλεγκτα. Θα κλάψει, θα φωνάξει, θα πετάξει πράγματα. Μπορεί να μιμηθεί εσένα κιόλας. Τι κάνεις εσύ όταν εκνευρίζεσαι; Φωνάζεις; Κλείνεσαι στο δωμάτιό σου;
Αυτό που χρειάζεται το παιδί είναι μια καθοδήγηση για το πώς διαχειριζόμαστε τα έντονα συναισθήματα. Ξεκίνα μιλώντας του με ήρεμο τόνο, δείχνοντάς του ότι είσαι εκεί για να το βοηθήσεις και να το στηρίξεις όχι για να το μαλώσεις ή να το διατάξεις.
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο “Γιατί κάνεις έτσι; Ηρέμησε” και στο “μάλλον δυσκολεύεσαι αυτή τη στιγμή. Όταν είσαι έτοιμος μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ηρεμήσει. Μπορείς να τα καταφέρεις“.
Διάβασε επίσης: