Τα παιδιά πάντα επικοινωνούν αυτό που χρειάζονται, απλά το κάνουν με τον δικό τους τρόπο. Μπορεί να μην έχουν τις λέξεις, τις εκφράσεις τον “ενήλικο” τρόπο για να μας πουν τι νιώθουν και τι θέλουν αλλά πάντα δείχνουν πώς αισθάνονται. Ήδη από μωράκια κλαίνε κι ακόμα και στην εφηβεία νευριάζουν και φωνάζουν. Τα παιδιά δεν έχουν όλα τα ‘εργαλεία’ που χρειάζονται για να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, ειδικά όταν είναι έντονα, ενώ πολλές φορές δεν κατανοούν και τα ίδια τι είναι αυτό που νιώθουν.
Για αυτό κάθε φορά που μπορεί να είναι πολύ εκνευρισμένα δεν ξέρουν πως να το εκφράσουν και μπορεί να έχουν ένα πολύ έντονο ξέσπασμα. Κάθε φορά που νιώθουν ότι οι γονείς τους δεν τους καταλαβαίνουν, μπορεί να κλειστούν στον εαυτό τους.
Ως γονείς οφείλουμε να προσπαθούμε γιατί ένα παιδί συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται, τι είναι αυτό που θέλει να επικοινωνήσει και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε.
3 φράσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις περισσότερο το παιδί σου
“Όταν το παιδί φέρεται με αγένεια, δεν σου δείχνει ασέβεια. Απλά νιώθει αδύναμο κι ότι κανείς δεν το καταλαβαίνει”
“Όταν το παιδί δεν σε ακούει όταν του μιλάς, δεν σε αγνοεί. Χρειάζεται σύνδεση για να καταλάβουν τι εννοείς”.
“Όταν το παιδί έχει tantrum, δεν είναι παράλογο. Παλεύει με δύσκολα συναισθήματα και χρειάζεται τη βοήθειά σου”.
Διάβασε επίσης Θυμός, ντροπή, λύπη: Τι νιώθει πραγματικά ένα παιδί που εκφράζει αυτά τα συναισθήματα και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;