Συζητώντας για τα καταπιεσμένα συναισθήματα και την κατάθλιψη, ο Gabor Maté εξήγησε σε ένα podcast τη μεγάλη σημασία που έχει για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού η παρουσία του γονέα αλλά και το πώς αυτός ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού του:
“Εάν δεν βλέπεις το παιδί σου, εάν δεν βλέπεις το συναίσθημά του, τότε εκείνο θα πρέπει να το καταπιέσει. Μια άλλη άλλη για την καταπίεση αυτή είναι η κατάθλιψη. Η κατάθλιψη έρχεται όταν πρέπει να καταπιέσεις τα συναισθήματά σου. Και γιατί πρέπει να καταπιέσεις τα συναισθήματά σου; Για να παραμείνεις συνδεδεμένος με τους γονείς σου. Ήταν ένας μηχανισμός για να τα βγάλεις πέρα.
Είναι φυσιολογικό να βρίσκεις τέτοιους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσεις μη φυσιολογικές καταστάσεις. Δεν είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να μην έχει τη φυσική παρουσία του γονιού του καθημερινά. Εάν δεις τους Ιθαγενείς της Αμερικής είχαν μαζί τους πάντα τα παιδιά τους, τα έπαιρναν μαζί παντού. Και οι Χριστιανοί, όταν έφτασαν, εκνευρίστηκαν με αυτή τη συνήθεια. Οι Ιθαγενείς δεν χτυπούσαν τα παιδιά τους και οι Χριστιανοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς δίδασκαν πειθαρχία και υπακοή στα παιδιά τους.
Πώς το έκαναν; Τα φρόντιζαν!
Όταν φροντίζεις και καλλιεργείς ένα παιδί τότε του επιτρέπεις να μεγαλώσει ακολουθώντας την ανθρώπινη φύση, δηλαδή να μπορεί να αυτορθμίζεται και να είναι κοινωνικό ον. ‘Οπως το κουκουνάρι- αν το θρέψεις στο σωστό περιβάλλον- θα γίνει πεύκο, έτσι κι ο άνθρωπος αν μεγαλώσει στο σωστό περιβάλλον θα γίνει ένας ενήλικας που θα έχει αυτοέλεγχο και θα μπορεί να είναι σωστός απέναντι στον εαυτό του και στους άλλους.
Οι γονείς δεν μπορούν να διδάξουν αυτό το πράγμα στα παιδιά τους, σαφώς διδάσκουν πολλά πράγματα, αλλά αυτό έχει να κάνει με τη φροντίδα. Η αυτορρύθμιση έρχεται όταν ο γονιός ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού. Όταν του δίνουν τις σωστές συνθήκες για να αναπτυχθεί. Λέμε πώς θα μάθουμε αυτές τις δεξιότητες στα παιδιά κι ενώ το να διδάξουμε στα παιδιά κάποια πράγματα είναι σημαντικό, οι δεξιότητες αυτές μαθαίνονται όταν επιτρέπουμε στο παιδί να μεγαλώσει φυσικά όπως πρέπει στο σωστό περιβάλλον“.