Πώς να βοηθήσεις ένα παιδί που είναι τελειομανές;

Ζωγραφίζει κάτι και σκίζει το χαρτί: “Χάλια το έκανα” και προσπαθεί πολλές φορές μέχρι να το κάνει τέλειο, αλλά δεν του αρέσει ποτέ. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε πραγματικά ένα τελειομανές παιδί και κυρίως να το απαλλάξουμε από αυτό το δύσκολο φορτίο;

Η parent coach και γιατρός Chelsey Hauge έκανε μια ανάρτηση εξηγώντας ακριβώς τι σημαίνει βοήθεια σε ένα παιδί με τελειομανία.

Παράδειγμα: Σκίζει τη ζωγραφιά στα δύο

“Δεν μου αρέσει, είναι χάλια”, φωνάζει.

Ο γονιός θέλει να βοηθήσει και συνήθως λέει “δεν είναι χαλιά” ή “μην το σκίζεις” και “θα σε βοηθήσω”.

“Θέλεις να το κάνουμε μαζί/ να σε βοηθήσω/ να το σχεδιάσω εγώ;”

Σύμφωνα με την ειδικό αυτού του είδους βοήθεια δεν εξυπηρετεί κάποιον που είναι τελειομανής. Αυτό που βοηθάει είναι απλά να προσφέρουμε τη βοήθεια χωρίς να πούμε κάτι συγκεκριμένο.

Δεν βοηθάμε κάνοντας εμείς τη δουλειά του παιδιού. Εμείς είμαστε οι βοηθοί“, λέει και εξηγεί πως “το παιδί πρέπει να πάρει βοήθεια διατηρώντας την αίσθηση ότι εκείνο έχει τον έλεγχο κι όχι εσείς”.

Τι κάνουμε; Λέμε “θες βοήθεια;” Αν πει, ναι, τότε βοηθάμε με τη λιγότερο δυνατόν συμμετοχή. Αν πει, όχι, τότε δεν βοηθάμε καθόλου. Σε κάθε δε, αντίδραση του παιδιού για το πόσο χάλια έκανε κάτι απλά δείχνουμε με την έκφρασή μας πόσο το κατανοούμε. Δείχνουμε ότι κι εμείς νιώθουμε το ίδιο με εκείνο και το καταλαβαίνουμε, χωρίς να προσφέρουμε μια λύση για να το διορθώσουμε!

Δες το βίντεο:

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network