Τα παιδιά είναι πεισματάρικα κι αυτό είναι μια φυσιολογική φάση στην ανάπτυξη του παιδιού. Όμως, κάποια παιδιά, έχουν πείσμα κι αυτό είναι διαφορετικό (όσοι γονείς μεγαλώνουν τέτοια παιδιά, καταλαβαίνουν αμέσως τι εννοούμε).
Για αυτά τα παιδιά που πεισμώνουν – σε οποία ηλικία κι αν βρίσκονται- και το εκφράζουν με “όχι”, με συναισθηματικά ξεσπάσματα, με έντονο τρόπο και με δύσκολη επικοινωνία, υπάρχει κι ένας γονιός που… δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί. Συνήθως οι γονείς έχουμε κάνει τα πάντα: Έχουμε δοκιμάσει με το καλό, με τις φωνές, με τα δωράκια, με την επιβράβευση, με τα όρια. Αλλά η συμπεριφορά δεν αλλάζει. Γιατί αυτό που θέλουμε περισσότερο από όλα δεν είναι να πείσουμε το παιδί να φάει/κάνει μπάμνιο/κόψει τα νύχια του κ.ο.κ. αλλά να βρούμε ένα κώδικα επικοινωνίας πιο εύκολο. Να μπορούμε να συζητάμε ήρεμα, χωρίς φωνές και στρατηγικές. Και κυρίως να μάθει το παιδί να επικοινωνεί τα “θέλω” του με πιο υγιή τρόπο.
Πώς θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε με ένα πεισματάρικο παιδί:
Με υπομονή
Αν έχεις παιδί με πείσμα, τότε έχεις υπομονή. Απλά πρέπει να δείξεις κι άλλη. Τι σημαίνει αυτό; Να είσαι ήρεμος όταν πεισμώνει, να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και τις αντιδράσεις σου. Να δείχνεις σταθερός, ήρεμος και υπομονετικός. Το αντίθετο θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Με επιλογές
Τα πεισματάρικα παιδιά χαλαρώνουν όταν νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο. Όταν, λοιπόν, δίνεις επιλογές σε ένα παιδί, είναι στο χέρι του να αποφασίσει.
Με επιβεβαίωση
Δείξε ότι το καταλαβαίνεις, ότι πρέπει να νιώσει ασφάλεια όταν εκφράζει το συναίσθημά του. Αυτό θα χαλαρώσει το παιδί και θα το φέρει πιο κοντά σου.
Μην διαφωνείς συνέχεια
Δεν χρειάζεται να διαφωνείς μαζί του για όλα. Ας μην κάνει μπάνιο σήμερα, αλλά ας διαβάσει. Εστίασε στα σημαντικά, δεν χρειάζεται να γίνουν όλα τέλεια.
Με όρια
Όρια, ξεκάθαροι κανόνες και όχι πισωγυρίσματα. Αυτό βοηθάει πολύ τα πεισματάρικα παιδιά -και όχι μόνο- να ξέρουν τι έπεται και τι χρειάζεται να κάνουν.
Να ενθαρρύνεις
Σταμάτα τα πολύ “μη”, “γιατί” και “όχι”. Πες αυτό που θες με θετικό τρόπο και μην ξεχνάς και τα “μπράβο” όταν δεν είναι ανούσια.
Να συνεργάζεσαι
Μην λύνεις το πρόβλημά του. Να συνεργάζεσαι μαζί του για να το λύσει. “Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο διασκεδαστικό το μπάνιο;” ή “πώς θα κάνουμε το μεσημεριανό πιο ενδιαφέρον;”
Να μην.. είσαι πεισματάρης ως γονιός!
Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς, είμαστε οι ήρωές τους! Δώσε το καλό παράδειγμα!