Συνήθως όταν το παιδί μας είναι στεναχωρημένο, οι γονείς πανικοβαλλόμαστε. Δεν ξέρουμε πως να αντιδράσουμε, ίσως επειδή κι οι δικοί μας γονείς όταν δεν νιώθαμε καλά, προσπαθούσαν να “κρύψουν την λύπη”, να διώξουν το συναίσθημα χωρίς να το διαχειριστούμε. “Πάρε μια σοκολάτα” μπορεί να έλεγαν ή “δες λίγο τηλεόραση”. Οι σημερινοί γονείς που αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η τακτική όχι μόνο δεν λειτουργεί αλλά μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο άγχος στο παιδί, ψάχνουμε άλλες μεθόδους για να το χειριστούμε.
Όταν το παιδί επιστρέφει από το σχολείο και δείχνει ότι πέρασε μια άσχημη μέρα ή όταν συμβαίνει κάτι και είναι στεναχωρημένο (π.χ. τσακώθηκε με τον φίλο του ή έχασε τα αυτοκόλλητά του), εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα και χρειάζεται από εμάς υποστήριξη. Τι χρειάζεται να ακούσει για να νιώσει καλύτερα;
“Δεν θα κρατήσει για πάντα”
Ένα παιδί αποκτά αντοχή όταν μαθαίνει ότι τα δύσκολα συναισθήματα περνούν με τον καιρό.
“Είμαι εδώ για σένα”
Όταν το παιδί νιώθει ότι είμαστε δίπλα του- χωρίς να το κρίνουμε- νιώθει ασφάλεια να εκφράζει τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του.
“Είναι εντάξει να νιώθεις έτσι”
Τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι “κακά”, δεν χρειάζεται να τα διώξουμε ή να τα κρύψουμε. Όταν το παιδί το μαθαίνει αυτό, σταματάει να νιώθει ντροπή και μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση καλύτερα.
“Όταν είσαι στο σκοτάδι, ψάξε το φως των αστεριών”
Ακόμα κι όταν έχει σκοτάδι, τα αστέρια μας φωτίζουν. Έτσι όταν δεν νιώθεις καλά, ψάξε να βρεις τα θετικά. Οι θετικές σκέψεις μας βοηθούν να συνεχίσουμε.
“Μου έχει συμβεί κι εμένα”
Όταν το παιδί καταλαβαίνει ότι αυτό που περνάει το έχουν περάσει κι άλλοι, τότε μπορεί να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του και να καταλάβει καλύτερα αυτό που περνάει.
“Εστίασε στο τώρα”
Όταν εστιάζουμε σε αυτό που συμβαίνει τώρα, στο παρόν, δεν αγχωνόμαστε και ηρεμούμε το νευρικό μας σύστημα.
“Τι σου μαθαίνει αυτό που περνάς;”
Σε κάθε πρόκληση, ψάξε για το μάθημα. Αυτό θα σε κάνει πιο δυνατό. Τι έμαθες για τον εαυτό σου; Πώς μπορείς να το διαχειριστείς καλύτερα την επόμενη φορά;