Γενιές και γενιές παιδιών έχουν μεγαλώσει με τους γονείς τους και τους παππούδες τους να τους συμβουλεύουν να προσέχουν τους αγνώστους ανθρώπους και να μην τους μιλούν. Πλέον, όμως, οι ειδικοί συνιστούν να μαθαίνουμε στα παιδιά μας για την περίεργη, την ύπουλη και την πονηρή συμπεριφορά από όποιον κι αν προέρχεται.
Αν τα παιδιά δεν εμπιστεύονται μόνο τους αγνώστους, θα εμπιστεύονται τους γνωστούς, τους συγγενείς. Κι αν ο κίνδυνος κρύβεται εκεί; Για αυτό οφείλουμε να τους μάθουμε ποια είναι η “πονηρή” συμπεριφορά χωρίς να διαχωρίζουμε το αν θα προέρχεται από κάποιον άγνωστο ή γνωστό. Έτσι εστιάζουμε στη συμπεριφορά, κάτι συγκεκριμένο, κι όχι σε κάτι άγνωστο που μπορεί να τους προκαλέσει και φοβία για τον κόσμο!
Αν τα παιδιά μάθουν ποιες συμπεριφορές δεν πρέπει να ανέχονται, έχουν τη γνώση να τις αναγνωρίζουν αμέσως ενώ θα ξέρουν ακριβώς πώς να αντιδράσουν. Θα έχουν από εμάς τα “εργαλεία” για να ζητήσουν βοήθεια, να σταματήσουν τη συμπεριφορά που τους κάνει να νιώθουν άβολα και να γλιτώσουν από μια άσχημη εμπειρία.
Ποιοι είναι οι “ύπουλοι” άνθρωποι;
Πώς περιγράφουμε στα παιδιά την ύπουλη και την πονηρή συμπεριφορά;
Όταν κάποιος σε κάνει να νιώθεις άβολα, νιώθεις ότι υπερβαίνει τα όριά σου, κάνει κάτι που δεν θέλεις.
‘Οταν κάποιος που σου ζητάει να κρατήσεις μυστικά από τους γονείς σου.
Όταν κάποιος σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια. Ότι δεν είσαι ασφαλής.
Όταν κάποιος επιμένει να μείνει μόνος μαζί σου, χωρίς τους γονείς ή τους φίλους σου.
Όταν κάποιος σου υπόσχεται δωράκια, όπως γλυκά ή παιχνίδια, για να κάνετε κάτι μαζί.
Όταν κάποιος σε πιέζει να τον ακολουθήσεις επειδή έχει γίνει κάτι επείγον!
Πώς να μιλήσεις στα παιδιά;
Χρησιμοποίησε απλά παραδείγματα και γλώσσα που καταλαβαίνει το παιδί, ανάλογα με την ηλικία του. Ξεκίνα επαινώντας τις δυνάμεις του και τις ικανότητές του. Αναγνώρισε ότι είναι “θαρραλέο”, “έξυπνο” κι ότι κάνει καλές επιλογές. Εξήγησε ότι κάποιες συμπεριφορές- κι όχι κάποιοι άνθρωποι- μας κάνουν να νιώθουμε άβολα και ποτέ δεν πρέπει να το επιτρέψει αυτό. Κάντε ένα παιχνίδι ρόλων με όλες τις πιθανές περιπτώσεις και δείξτε στο παιδί πώς πρέπει να αντιδράει για να σταματήσει τη συμπεριφορά και να ζητήσει βοήθεια.
Διάβασε επίσης
2 παιδικά βιβλία για τη σεξουαλική κακοποίηση που αξίζει να διαβάσετε με τα παιδιά σας
12 φράσεις γεμάτες αρνητισμό που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας