Αν καταλάβεις γιατί ένα παιδί είναι ντροπαλό, θα το θαυμάσεις (κι εκείνο, τον εαυτό του)

Οι γειτονιές μας, τα σχολεία μας, τα πάρκα μας θέλουν παιδιά που δεν είναι ντροπαλά. Παιδιά που μιλάνε, που φωνάζουν, που κάνουν εύκολα φίλους. Γιατί; Γιατί τα καταλαβαίνουν καλύτερα. Τα ντροπαλά παιδιά συνήθως κρύβονται. Δεν ξέρουμε τι σκέφτονται, τι θέλουν, γιατί νιώθουν ό,τι νιώθουν. Δεν ξέρουμε πώς να τα πλησιάσουμε. Αν γνωρίζαμε, όμως, ότι αυτά τα παιδιά κρατάνε τον πραγματικό εαυτό τους μόνο για όσους τους κάνουν να νιώθουν ασφαλή, τότε δεν θα τα φοβόμασταν, θα τα θαυμάζαμε.

Εάν το παιδί σου είναι ντροπαλό ή διστακτικό, τότε έχεις ένα παιδί με αυτοπεποίθηση!

Ναι, τα παιδιά που είναι ντροπαλά είναι παιδιά που χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω για να νιώσουν ασφαλή σε ένα περιβάλλον. Παιδιά που θα παρατηρήσουν τους άλλους, θα σκεφτούν και συνήθως δεν θα μιλήσουν σε κάποιον πριν νιώσουν έτοιμα. Θα κάτσουν στην αγκαλιά της μαμάς- εκεί που είναι το πιο ασφαλές τους μέρος- και θα τα πουν όλα. “Αυτό το παιδάκι φώναζε, η δασκάλα ζητούσε εκείνο, το παιχνίδι δεν μου άρεσε”. Και τότε καταλαβαίνεις. Δεν είναι “ντροπή”, είναι επεξεργασία, είναι σκέψη, είναι προσοχή. Κι αυτό το θαυμάζεις, όχι μόνο σε ένα παιδί αλλά και σε ένα ενήλικα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς των “ντροπαλών” παιδιών:

Ντροπή για τα παιδιά αυτά σημαίνει δείχνω τον πραγματικό μου εαυτό όταν νιώθω ασφαλής. Για να το πλησιάσεις πρέπει πρώτα να σε εμπιστευθεί.

Είναι στη φύση τους να χρειάζονται χρόνο για να νιώσουν άνετα με κάποιον. Δεν χρειάζεται να το αλλάξετε, είναι χρήσιμο!

Τα ντροπαλά παιδιά παρατηρούν περισσότερο τους ήχους, τις προθέσεις των άλλων, τα συναισθήματά τους.

Εάν αναγκάσουμε ένα παιδί να “κάνει παρέες”, “να μιλήσει” κλπ. τότε το πιο πιθανό είναι να έχει κάποιο συναισθηματικό ξέσπασμα.

Τα παιδιά που στο σπίτι νιώθουν άνετα να μιλήσουν, να κλάψουν, να φωνάξουν, να κάνουν ζαβολιές και εκτός σπιτιού είναι ντροπαλά, το κάνουν γιατί νιώθουν ασφαλή στο σπίτι.

Προσεγγίζουμε ένα ντροπαλό παιδί διαφορετικά:

Χρειάζεται να γνωρίζει από πριν τι θα κάνουμε/ που θα πάμε

Χρειάζονται να είμαστε δίπλα τους συνέχεια, μέχρι να νιώσουν άνετα εκεί που πάμε

Χρειάζονται την πλήρη κατανόηση των ενθρώπων που εμπιστεύονται

Διάβασε επίσης:

Μην λες το παιδί σου “ντροπαλό”: Η συστολή είναι συναίσθημα όχι χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του

Θυμός, ντροπή, λύπη: Τι νιώθει πραγματικά ένα παιδί που εκφράζει αυτά τα συναισθήματα και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network