Οι γονείς δεν χρειάζεται να προστατεύουμε τα παιδιά από τις προκλήσεις της ζωής αλλά να τα μάθουμε πώς να τις αντιμετωπίζουν. Να τους προσφέρουμε τα εργαλεία που θα χρειαστούν για να ξεπεράσουν μια δύσκολη στιγμή, να διαχειριστούν ένα δύσκολο συναίσθημα και να καταφέρουν να βρουν λύσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εξάλλου, δεν χρειάζεται να πούμε στα παιδιά “σταμάτα να κλαις” αλλά να αποκτήσουν δεξιότητες και στρατηγικές για να διαχειριστούν τις προκλήσεις. Κι αυτό σημαίνει συναισθηματική ευφυία.
Τι λένε, λοιπόν, τα παιδιά που έχουν μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους;
1.Δεν πειράζει που είμαι στεναχωρημένος.
Δεν τους ενοχλεί που κλαίνε, ξέρουν ότι θα περάσει. Δέχονται τα συναισθήματά τους είτε θετικά είτε αρνητικά!
2.Θέλω λίγο χρόνο
Τα παιδιά που μαθαίνουν να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις, αναγνωρίζουν πότε δεν νιώθουν καλά και προσπαθούν να νιώσουν καλύτερα ζητώντας αυτό που έχουν ανάγκη.
3.Είσαι καλά;
Τα παιδιά με συναισθηματική ευφυία αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων. Καταλαβαίνουν πότε κάποιος δεν είναι καλά και προσπαθούν να συνδεθούν με ενσυναίσθηση.
4.Δεν μου αρέσει
Τα παιδιά πουμαθαίνουν να βάζουν τα όριά τους, εκφράζουν την άποψή τους και το πώς θέλουν να τους φέρονται οι άλλοι.
5.Έκανα λάθος
Τα παιδιά που παραδέχονται τα λάθη τους, δείχνουν ότι δεν νιώθουν ντροπή. Μπορούν να το συζητήσουν και να βρουν λύσεις.
6.Έχω μια ιδέα!
Η αυτοπεποίθηση και η δημιουργικότητα είναι σημάδια συναισθηματικής νοημοσύνης. Τα παιδιά που βρίσκουν τρόπους να είναι δημιουργικά και πιστεύουν στον εαυτό τους, έχουν μάθει να βρίσκουν λύσεις με υγιή τρόπο.