Ένα παιδί θα κάνει την πρώτη του εξέταση αίματος μετά τη γέννησή του και όσο βρίσκεται στο μαιευτήριο. Αυτό γίνεται για τον έλεγχο της χολερυθρίνης, τον συγγενή υποθυρεοειδισμό, την έλλειψη του ενζύμου G-6-PD, τη φαινυλκετονουρία αλλά και την ομάδα αίμτος.
Μετά από αυτή την πρώτη εξέταση συνήθως οι παιδίατροι συνιστούν στα υγιή παιδιά έναν αιμοτολογικό έλεγχο περίπου στα 2 έτη για να εκτιμηθεί ο σίδηρος και η φερριτίνη.
Ο παιδίατρος είναι εκείνος που κρίνει εάν ένα παιδί χρειάζεται ή όχι να κάνει εξετάσεις αίματος, όμως κατά γενικό κανόνα τα παιδιά δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις αίματος. Οι φυσιολογικές τιμές είναι διαφορετικές στα παιδιά, ενώ παρατηρούνται και πολλές αστάθειες λόγω της ηλικίας.
Σύμφωνα με την παιδίατρο Σουζάνα Κέμπερ σε άλλες Ευρωπαικές χώρες οι γιατροί δεν κάνουν εξετάσεις αίματος σε υγιή παιδιά μέχρι και την ηλικία των 18 ετών ενώ στην Ελλάδα συχνά οι γονείς ζητούν από μόνοι τους εξετάσεις. Όπως λέει η γιατρός ένα υγιές παιδί που τρώει σωστα, αθλείται, έχει ενέργεια και τα πηγαίνα καλά στο σχολείο δεν έχει λόγω να μπει στη διαδικασία της εξέτασης. “Δεν τρυπάμε τα παιδιά χωρίς λόγο“, γράφει χαρακτηριστικά:
View this post on Instagram