Η εφηβεία είναι η περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου που χαρακτηρίζεται από τις περισσότερες προκλήσεις. Η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση μπορεί να απροσανατολήσει συχνά το ίδιο το παιδί, αλλά και τον γονέα. Ανάμεσα στα πολλά άγχη που έχουμε ως μαμάδες εφήβων όμως είναι και ο ύπνος. Κοιμάται αρκετά; Κοιμάται ποιοτικά; Ξεκουράζεται ώστε να είναι οι ημέρες του παραγωγικές; Σύμφωνα με την Dr. Shelby Harris, διευθύντρια του κέντρου ύπνου Sleepopolis που μίλησε στο PureWow, οι περισσότεροι έφηβοι δεν κοιμούνται όσο θα έπρεπε. Ωστόσο, τι χρειάζεται να γνωρίζεις για αυτό το ζήτημα;
Πόσο ύπνο χρειάζεται ένας έφηβος;
Σύμφωνα με την Dr. Shelby Harris, οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από έναν ενήλικα, αφού παρόλο που μοιάζουν πως έχουν πλέον μεγαλώσει και δεν είναι παιδιά, κατά βάθος είναι και συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Συνεπώς, ο ύπνος είναι απαραίτητο στοιχείο για την σωστή ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται να κοιμούνται περίπου 9,5 ώρες κάθε βράδυ. Φυσικά, εάν είσαι μαμά εφήβου, γνωρίζεις ήδη πως δεν κοιμούνται τόσο σχεδόν ποτέ.
Μπορεί ένας έφηβος να κοιμάται υπερβολικά;
Πολλοί συχνά είναι σχεδόν αδύνατον να σηκώσεις έναν έφηβο από το κρεβάτι του τα Σαββατοκύριακα όταν δεν έχει φτάσει μεσημέρι ή ακόμα και στην καθημερινότητα επιθυμεί να κοιμάται έστω και λίγο πέρα από του βραδινού ύπνου. Μήπως χρησιμοποιούν τον ύπνο ως δικαιολογία για να αποφύγουν οικογενειακές συγκεντρώσεις ή άλλες υποχρεώσεις; Η Dr. Shelby Harris υποστηρίζει πως ο κιρκάδιος ρυθμός, ο οποίος λειτουργεί σαν ένα φυσικό ρολόι στον οργανισμό μας, μετατοπίζεται κατά μία ώρα αργότερα στον ύπνο και το ξύπνημα κατά τα ώτα χρόνια της επρφηβείας και αυτή η φυσική αλλαγή σημαίνει πως ξεκινούν να κοιμούνται μία ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πρότινος. Αυτό σημαίνει πως εάν το παιδί σου κοιμάται στη μία το βράδυ και ξυπνά στις δέκα το πρωί, μπορεί να είναι κάπως εκνευριστικό για εσένα που θέλεις να κάνεις πλάνα για το Σαββατοκύριακο, ωστόσο η αλλαγή αυτή είναι απολύτως φυσιολογική. Εάν ένας έφηβος όμως, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κοιμάται πολλές περισσότερες ώρες, αυτομάτως σημαίνει πως προσπαθεί να καλύψει τις χαμένες ώρες ύπνου από την εβδομάδα που πέρασε. Σχολείο, διάβασμα, δραστηριότητες, φιλίες. Το καθημερινό πρόγραμμα ενός εφήβου είναι αρκετά φορτωμένο και συχνά χάνει ώρες ποιοτικού ύπνου, οι οποίες όμως του είναι απαραίτητες.
Σε περίπτωση μάλιστα που παρατηρήσεις πως το έφηβο παιδί σου έχει τόσο ταραγμένο πρόγραμμα ύπνου, ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ή να αμελεί σημαντικά πράγματα όπως ο ύπνος, τότε σίγουρα θα χρειαστεί να απευθυνθείς σε έναν ειδικό που θα το βοηθήσει να φτιάξει το πρόγραμμά του.
Πώς θα βοηθήσεις έναν έφηβο να κοιμάται καλύτερα;
Βάλε όριο στη έκθεση σε οθόνες πριν τον ύπνο
Το να κάνεις έναν έφηβο να παραδώσει το κινητό του ή να μείνει μακριά από την οθόνη του υπολογιστή είναι σίγουρα ένα σημαντικό κατόρθωμα, το οποίο θα πρέπει σίγουρα να πετύχεις. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί θα πρέπει να μείνει μακριά από τις οθόνες τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν να πάει για ύπνο. Σύμφωνα με την Dr. Shelby Harris, ένας τρόπος για να πείσεις έναν έφηβο να αφήσει το κινητό του μακριά πριν τον ύπνο είναι να κάνεις και εσύ το ίδιο. Να του δώσεις δηλαδή το παράδειγμα, να τον εμπνεύσεις, ώστε να σε ακολουθήσει. Εξίσου έξυπνο είναι να κρατάς συγκεντρωμένους όλους τους φορτιστές σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού, ώστε να αναγκαστεί να το φορτίσει κάπου εκτός του δωματίου του.
Ρύθμισε τον ύπνο του
Όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι απολύτως φυσιολογικό για έναν έφηβο να κάνει κάποιους σύντομους ύπνους ή να κοιμάται πολλές ώρες κάποιες ημέρες. Ωστόσο, όταν αυτή η τακτική επηρεάζει τον βραδινό ύπνο, θα πρέπει να περιορίζεται. Πώς; Με το ξυπνητήρι. Ναι, να κοιμηθεί το μεσημέρι αλλά με κάποιο όριο ή να κοιμηθεί για λίγη ώρα μετά το σχολείο και όχι αργότερα, ώστε να μην απορρυθμιστεί το πρόγραμμά του.
Δημιούργησε ένα έξυπνο πρόγραμμα
Σίγουρα, όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν πολλές γνώσεις σε έναν έφηβο και να τον βοηθήσουν στο μέλλον του, ωστόσο όταν το πρόγραμμά του είναι υπερβολικά επιβαρυμένο ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στον ύπνο. Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν να βοηθήσεις το παιδί ώστε να τελειώνει τις υποχρεώσεις του τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν να πάει για ύπνο, ώστε να έχει χρόνο για να χαλαρώσει. Διαφορετικά, το άγχος των σχολικών υποχρεώσεων θα επηρεάσει τον ύπνο του και στη συνέχεια ολόκληρη την επόμενη ημέρα κ.ο.κ.
Περιόρισε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνει
Όταν οι έφηβοι ξεκινούν να καταναλώνουν καφεΐνη, η αλήθεια είναι πως εθίζονται εύκολα. Ωστόσο, εκτός από τον καφέ, τα ενεργειακά ποτά, αλλά και κάποια αναψυκτικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και είναι η αιτία που το παιδί μπορεί να έχει διαταραχές στον ύπνο. Εάν ο έφηβος θέλει να καταναλώνει καφεΐνη πριν ή λίγο μετά το σχολείο, είναι επιθυμητό. Εάν όμως καταναλώνει κάποιο από τα παραπάνω ροφήματα αργά το απόγευμα είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα καταφέρει να κοιμηθεί αρκετά.