Το να αφήνετε το παιδί να παίζει μόνο του είναι σημαντικό για την ανάπτυξή του. Μπόνους: Θα έχετε και λίγα λεπτά για να χαλαρώσετε! Μάθετε τι προτείνει η Ειρήνη Γιαννόπαπα, ψυχολόγος (Msc. in Special Education), για το πώς να ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει μόνο του.
Ο πρώτος χρόνος με ένα μωρό περιλαμβάνει πολλά τραγούδια, ανάγνωση παραμυθιών και κάθισμα στο πάτωμα. Αλλά τελικά, το μικρό σας θα φτάσει στο θαυμαστό ορόσημο να διασκεδάζει και μόνο του για λίγα λεπτά;
“Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών. Τα υποστηρίζει σε όλα τα επίπεδα – σωματικά, νοητικά, κοινωνικά, συναισθηματικά και πνευματικά», λέει η Ειρήνη Γιαννόπαπα ψυχολόγος ΧΧΧ. «Αυτό που κερδίζουν όταν παίζουν μόνα τους είναι η ανάπτυξη της περιέργειας, η αυτονομία, η μάθηση, το να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να λύνουν προβλήματα».
Πότε πρέπει να μάθει το παιδί να παίζει μόνο του;
Το πότε πρέπει να ξεκινήσει ένα παιδί να παίζει μόνο του ξεκινά από πολύ νωρίς. «Ακόμη και τα παιδιά που είναι βρέφη στα κρεβάτια τους παίζουν μόνα τους», λέει ο η Ειρήνη Γιαννόπαπα. «Παίζουν με τις φωνές τους, κάνουν ήχους. Ή πειραματίζονται με τα χέρια τους. Οι γονείς ίσως να μην το αναγνωρίζουν ως παιχνίδι, όμως είναι παιχνίδι. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία του, τόσο το παιχνίδι είναι πιο απλοϊκό και στηρίζεται στην ανακάλυψη ενώ καλλιεργούνται δεξιότητες αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Παίζει με κουδουνίστρες, φωτεινά παιχνίδια, μαλακές μπάλες, μουσικά κουτιά κ.λπ. Περίπου 12 έως 15 μηνών, τα μωρά συμμετέχουν σε πιο περίπλοκες δραστηριότητες: φτιάχνουν παζλ, αδειάζουν ή γεμίζουν κουτιά, παίζουν με παιχνίδια που σχηματίζουν στοίβες κ.λπ. Έχει αποδειχθεί ότι χωρίς το παιχνίδι, ο συντονισμός των κινήσεων και η ικανότητα συγχρονισμού δε θα αναπτύσσονταν κατάλληλα στα παιδιά» καταλήγει η ειδικός.
Ο χρόνος που μπορούν να παίζουν μόνα τους εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών, αλλά η διάρκεια και η ικανότητα συγκέντρωσης είναι μοναδική για κάθε παιδί. «Εάν είναι πολύ μικρό, τότε στην αρχή θα παίζει μόνο του για μερικά μόνο λεπτά. Τα παιδιά από 18 έως 24 μηνών, πιθανότατα να μπορούν να καθίσουν για 10 έως 15 λεπτά, μόνα τους να παίξουν. Όλα εξαρτώνται από το παιδί, τη σχέση που έχετε και το περιβάλλον, έναν ασφαλή και άνετο χώρο» λέει η ειδικός.
Πώς να ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει μόνο του
Το μικρό παιδί θα σας δώσει κάποια σημάδια ότι είναι έτοιμο για ελεύθερο παιχνίδι. «Όταν παρατηρείτε το παιδί σας, θα δείτε ότι κάποια στιγμή αφοσιώνεται και θέλει να το κάνει μόνο του», λέει η ειδικός. «Αυτό μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό. Καθώς μεγαλώνει, μπορείτε να πείτε: «Πάω στην κουζίνα και θα επιστρέψω αμέσως». Όταν επιστρέψετε για να ελέγξετε το παιδί, μπορεί να διαπιστώσετε ότι εξακολουθεί να ασχολείται με το παιχνίδι, με το οποίο έπαιζε και πριν βγείτε από το δωμάτιο.
Όταν επιλέγετε μια δραστηριότητα για το παιδί σας για να ασχοληθεί εστιάστε στα πράγματα που γνωρίζετε ότι απολαμβάνει, είτε το να κοιτάζει βιβλία, να παίζει με τα τουβλάκια, να χτυπά μουσικά όργανα.
Η δραστηριότητα δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή να περιλαμβάνει πολλά παιχνίδια. «Τα μικρά παιδιά που εξερευνούν και προσπαθούν να καταλάβουν τι κάνουν τα πράγματα και πώς λειτουργούν, θα μπορούσε να είναι μερικά πλαστικά δοχεία με κύπελλα μέτρησης. Για άλλα παιδιά, μπορεί να είναι αισθητηριακές δραστηριότητες, όπως παίζοντας με τα χέρια του με το νερό, με το αλεύρι ή μυρίζοντας διαφορετικές μυρωδιές π.χ. κανέλα.» λέει η Ειρήνη Γιαννόπαπα.
Κι αν έχετε ένα παιδί που του αρέσει να τρέχει και να σκαρφαλώνει, υπάρχουν πολλές υπαίθριες ευκαιρίες για να παίξει μόνο του. Υποδείξτε στο μικρό σας ένα χώρο για να εξερευνήσει την παιδική χαρά από μόνο του, παίρνοντας παράλληλα μέτρα ασφάλειας. Η παιδική χαρά είναι ιδανική για μοναχικό παιχνίδι. Υπάρχουν άλλα παιδιά γύρω, αλλά το παιδί σας δεν δίδει πάντα προσοχή σε αυτό που κάνουν τα άλλα παιδιά. Στο σπίτι, αφήστε το μικρό παιδί σας να χορέψει ή να κάνει φρούριο με μαξιλάρια.
Εάν είναι 1 έτους
Αφήνετέ το στην κούνια του για 10 λεπτά, τοποθετώντας ένα ή δυο παιχνίδια για να απασχοληθεί.
Όταν βλέπετε το μωρό απασχολημένο με κάποιο παιχνίδι αφήστε το να παίξει και μην παρεμβαίνετε.
Εάν είναι 2 ετών
Εξηγήστε πόσο πολύ σας αρέσει να κάνετε πράγματα μόνη σας, όπως το μαγείρεμα, ή το σκούπισμα. Ενθαρρύνετέ το να δοκιμάσει και εκείνο μόνο του με τα παιχνίδια του.
Μην κάνετε το σαλόνι παιδότοπο. Αν το παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε ένα παιχνίδι, θα του είναι ακόμα δυσκολότερο όταν θα έχει πολλά παιχνίδια.
Αφιερώστε λίγα λεπτά για να γνωρίσετε στο παιδί στο νέο παιχνίδι και να του εξηγήσετε πως μπορεί να παίξει μόνο του.
Αν είναι 3 ετών και πάνω
Σταδιακά προσπαθήστε όλο και περισσότερο να μη βρίσκεστε δίπλα του κάθε φορά που παίζει. Ωστόσο φροντίζετε να ειδοποιείτε κάθε φορά που φεύγετε για να πάτε στο διπλανό δωμάτιο.
Εννοείται ότι όταν το παιδί είναι μικρό δεν σταματάτε να το επιβλέπετε ούτε εξαφανίζεστε! Απλά κάνοντας ένα βήμα πίσω θα το βοηθήσετε να ανεξαρτοποιηθεί και θα αφήσετε τη φαντασία του να ανθίσει.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα