Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού του παιδιού κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο κατά την φθινοπωρινή περίοδο, όπου οι χαλαροί ρυθμοί του καλοκαιριού παραδίδουν τη σκυτάλη στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ένα γερό ανοσοποιητικό βοηθά τον παιδικό οργανισμό να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις, αλλά και να υποδεχτεί τις ιώσεις στο…πόδι!
Πώς όμως μπορείτε να ενισχύσετε την άμυνα του παιδικού οργανισμού;
Θηλασμός-Διατροφή: Μανούλες, θηλάστε τα παιδιά σας! Το μητρικό γάλα αποτελεί τη βάση της διατροφής του ανθρώπου κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του και συνιστά ένα μοναδικό δώρο που προσφέρει η μητέρα στο μωρό της, πλήρες στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, σε αντισώματα και σε πληθώρα άλλων ουσιών, που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.
Όσον αφορά στη διατροφή των μεγαλύτερων παιδιών, σας παραθέτω 4 σημεία «κλειδιά»:
1. Ενισχύστε την καθημερινή κατανάλωση τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μεταξύ άλλων πλούσια σε βιταμίνη C, χρησιμότατη για την καταπολέμηση των ιώσεων.
2. Εμπλουτίστε τη διατροφή του παιδιού με ω3 λιπαρά οξέα, μέσω της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών (πχ σαρδέλες, κολιός, σκουμπρί), ξηρών καρπών και σπόρων.
3. Διατηρήστε στον παιδικό οργανισμό ένα καλό επίπεδο «καλών» βακτηρίων, των λεγόμενων προβιοτικών. Για ένα καλό επίπεδο προβιοτικών στον οργανισμό συνιστάται:
α. Αποφυγή της παχυσαρκίας.
β. Συχνή κατανάλωση φρέσκων τροφίμων (φρούτα, λαχανικά και όσπρια)
γ. Συχνή κατανάλωση ελαιόλαδου, πλούσιου σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
δ. Συχνή κατανάλωση ψαριού, πλούσιου σε ω3 λιπαρά οξέα
ε. Συχνή κατανάλωση ζυμωμένων τροφών (ψωμί, γιαούρτι, σπόροι)
ζ. Διατήρηση καλών επιπέδων βιταμίνης D. Παρόλο που η έκθεση στον ήλιο είναι η κύρια υπεύθυνη για τη διατήρηση καλών επιπέδων βιταμίνης D, υπάρχουν τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D όπως τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο, τα μανιτάρια, το μουρουνέλαιο, το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο και διάφορες τροφές εμπλουτισμένες σε βιταμίνη D πχ κάποια δημητριακά του εμπορίου.
Εάν επιλέξετε συμπληρώματα προβιοτικών, προτιμήστε σκευάσματα από διαφορετικές εταιρίες, τα οποία θα περιέχουν και διαφορετικά είδη προβιοτικών.
4. Μην παραλείπετε την ενυδάτωση μέσω της λήψης υγρών όπως νερού, χυμών και τροφών πλούσιων σε υγρά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ύπνος: οι επαρκείς ώρες ύπνου, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Η έλλειψη ύπνου έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εγρήγορση, στην απόδοση, στην ικανότητα μάθησης, αλλά και στην αντιμετώπιση των διαφόρων λοιμώξεων. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η αυξητική ορμόνη, η οποία ελέγχει το ρυθμό ανάπτυξης, εκκρίνεται περισσότερο κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου και κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίτου της νύχτας. Αποφύγετε τις οθόνες 2 ώρες τουλάχιστον πριν την ώρα του ύπνου και εφαρμόστε μία σύντομη ρουτίνα πριν τον ύπνο, με το που το μικρό σας εμφανίσει τα πρώτα σημάδια κόπωσης. Όσο πιο καλά ρυθμισμένο είναι το ωράριο ύπνου του παιδιού, τόσο καλύτερα συντονίζονται τα στάδια ύπνου και διασφαλίζονται τα οφέλη.
Σωματική δραστηριότητα: Η καθημερινή παρακίνηση των παιδιών για άσκηση και κίνηση αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους, από τη στιγμή που το υγιές και σωστά δομημένο σώμα αμύνεται καλύτερα στους «εξωτερικούς εισβολείς» που ονομάζονται λοιμώξεις. Είτε μέσω του παιχνιδιού, είτε μέσω οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων, το μυοσκελετικό σύστημα αναπτύσσεται κατάλληλα, μειώνεται το στρες και ο ύπνος βελτιώνεται. Επίσης, ενισχύεται η κοινωνικοποίηση και τίθενται οι βάσεις για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Εν τέλει μην ξεχνάτε, ότι το υγιές και σωστά δομημένο σώμα δεν είναι μόνο σημαντικό για την άμυνα απέναντι στα μικρόβια, αλλά και για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών.
Κανόνες υγιεινής: Όσο πιο ανεξάρτητο και αυτάρκες είναι ένα παιδί στο να φροντίζει την ατομική του υγιεινή, τόσο λιγότερο ευπαθές θα είναι στις λοιμώξεις. Ακόμα κι αν το παιδί είναι μικρό, πρέπει να του διδάξετε μερικούς βασικούς κανόνες υγιεινής. Ξεκινήστε με το να του δείξετε πώς να πλένει τα χέρια του, στη συνέχεια πώς να σκουπίζει μόνο του τη μύτη με χαρτομάντιλο και να το πετάει αμέσως στον κάδο απορριμμάτων ή πώς να βήχει καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη του με το εσωτερικό του αγκώνα του.
Επαφή με τη φύση: Η επαφή με τη φύση από μικρή ηλικία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει το παιδί ταυτόχρονα να μάθει να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον. Δεν έχετε λοιπόν παρά να ντύσετε το παιδί σας σε στρώσεις, να προμηθευτείτε υγιεινά σνακ και νερό και να.. βγείτε από την πόρτα του σπιτιού σας, ακόμα και με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα!
Ομοιοπαθητική αγωγή: Είναι γνωστό ότι τα χημικά φάρμακα, μέσω των παρενεργειών τους, συχνά αποδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού. Η Ομοιοπαθητική, μέσω της χρήσης φυσικών σκευασμάτων, χωρίς παρενέργειες, «φορτίζει» σταδιακά τις μπαταρίες του παιδικού οργανισμού και τον καθιστά πιο δυνατό. Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι η Ομοιοπαθητική είναι χρήσιμη όχι μόνο στην ενίσχυση του παιδικού ανοσοποιητικού, αλλά και στην ένταξη του παιδιού στο κοινωνικό πλαίσιο (σχολείο, παιδικός σταθμός), ιδιαίτερα όσον αφορά στα ντροπαλά και χαμηλής αυτοπεποίθησης παιδιά.
Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, Παιδίατρος